Jakim sposobem Kasia trafiła do wietnamskiej telewizji? Przez Facebooka

Aga Kozak, fot. Kasia Klimczewska, Archiwum Prywatne

(Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne)

Na ekranie smagła dziewczyna o brązowych oczach, w stożkowym kapeluszu siedzi na dziobie łodzi w pięknych okolicznościach przyrody. Za chwilę jej towarzysz, lokalny rybak, zacznie ją szkolić w zarzucaniu sieci. To tylko jedna z atrakcji, jakie spotkały Kasię Klimczewską, warszawiankę, która poprowadziła kulinarny program w wietnamskiej telewizji
1 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Fioletowe taro używane jest zarówno ze względu na swoje walory smakowe, jak i intensywny kolor nadający potrawom piękna barwę.

2 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Wytrawna kucharka nie musi nawet wstawać ze swojego stołeczka by przygotować całe spektrum wietnamskich smakołyków.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ: Od kolacji na Stadionie Dziesięciolecia do własnego programu w wietnamskiej telewizji

3 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Street food wcale nie musi być serwowany z chodnika, a poranne śniadanie może przypłynąć do nas na drewnianej łódeczce.

4 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Podczas Tet, wietnamskiego nowego roku, uliczki nad jeziorem West Lake w Hanoi zamieniają się w fabrykę popularnych "banh tom Ho Tay", smażonych ciastek z krewetkami.

5 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Gotowanie aromatycznej zupy "bun bo hue" wymaga uwagi, która nie pozwala odstąpić bulionu nawet na krótka chwilę.

6 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Uliczne jedzenie w Wietnamie serwowane jest zwykle z przeszklonych gablotek, co bardzo ułatwia wybór posiłku nawet bez znajomości lokalnego języka.

7 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Artur Kot
Kasia Klimczewska Fot. Artur Kot

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Dajcie mi miskę wietnamskiego jedzenia, a nie zostawię na dnie ani kropelki!

8 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Maleńkie stoliczki, jeszcze mniejsze krzesełka i przycupnięta, uśmiechnięta kucharka serwująca zwykle jeden specjał - tak wygląda street food w klasycznym, najprostszym wydaniu.

9 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Hanoi jest dużym miastem, a większość jego mieszkańców porusza się na skuterach, co nie pozostaje bez wpływu na stan powietrza. Kolorowe, bawełniane maseczki staja się nieodzownym elementem wietnamskiego krajobrazu, niemal na równi ze stożkowymi kapelusikami "non la".

10 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Na ulicach Hue warto rozglądać się za "bun nghe" - soczyście żółtym makaronem bun zatopionym w paście z kurkumy.

11 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Duży wpływ na kuchnię wietnamska wywarła wieloletnia obecność Francuzów. Obecność ciastek i croissantów na ulicach Da Lat to jeden z przykładów europejsko-azjatyckiego mariażu.

12 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Street food powstaje niemal od początku do końca na ulicy, wprost przed naszymi oczami.

13 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Wietnamska kuchnia to królestwo kobiet, nalewających z radością kolejna porcje parującej, aromatycznej zupy na miękkie posłanie ze sprężystego, ryżowego makaronu.

14 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

"Che" to popularna, słodka przekąska, na którą składają się kolorowe żelki, fasolki i cząstki owoców przykryte warstwa kruszonego lodu i kokosowego mleczka.

15 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

"Kucki" to pozycja, w której każdy Azjata może trwać godzinami, dlatego do bazarowego handlu nie potrzebny jest nawet stolik, wystarczy po prostu kawałek ziemi, czy chodnika.

16 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Kucharki, handlarki - zwykle zapracowane po łokcie, ale zawsze znajdujące czas na chwile przerwy i rozmowę z sąsiadką.

17 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Egzotyczna Azja kojarzy się z wiecznym upałem, ale Wietnam, szczególnie północny to także kilka miesięcy chłodnej, deszczowej pogody.

18 z 18
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne
Kasia Klimczewska Fot. Archiwum Prywatne

Kasia Klimczewska gotuje w Wietnamie

Typowa poranna scena na ulicach Hanoi.


ZOBACZ RÓWNIEŻ: Od kolacji na Stadionie Dziesięciolecia do własnego programu w wietnamskiej telewizji

Przewiń i czytaj dalej Wysokie Obcasy