Śledzie można jeść niemal ze wszystkim. Wyborne z dodatkami korzennymi, zaskakujące z owocami, takimi jak wiśnie, z nutką słodyczy, kiedy doda się czekolady. Są nawet lody śledziowe. Na słodko i na słono, korzenne i owocowe. Podajemy dwa przepisy.
23-01-2021 06:00Śledzie żyją dziko, hodowlanych na szczęście nie ma, więc nie trzeba się obawiać, że te ryby mogą być karmione antybiotykami i rybną mączką z hormonami
23-01-2021 06:00Blog Wegan Nerd: "Focaccie czytelniczki i czytelnicy namiętnie piekli podczas izolacji. Kozacki ramen jest dość skomplikowany w przygotowaniu, ale znakomity w smaku. Od lat cieszącym się popularnością przepisem jest ser z ziemniaka. To rodzaj dipu, gęstego kremu z ziemniaka."
18-01-2021 13:57"Weganizm to nie tylko "trawa". W kuchni wegańskiej nie brakuje absolutnie niczego. To kuchnia aromatyczna, treściwa, pełna smaków dobrze nam znanych, ale i tych zupełnie nieodkrytych". Rozmowa z Wegan Nerd, blogerką kulinarną
18-01-2021 13:06Kuchnia wegańska jest nie tylko smaczna, ale też przyjazna dla środowiska. Jest też coraz bardziej dostępna. Liczba restauracji, które ją oferują, stale rośnie, a dzięki zamawianiu online ich próbowanie jest łatwiejsze niż kiedykolwiek.
11-01-2021 10:18Zalewajka, najbardziej znana zupa w Świętokrzyskiem, jest lekko kwaśna i rozgrzewająca. A regionalne pierogi, zwane drągołami, sycące. Mamy przepisy na te specjały od mistrzyń
09-01-2021 00:05Urodziły się w różnych miastach, są w różnym wieku, a połączył je Beskid Niski. W świątecznym tygodniu odwiedzają się, wspólnie jedzą wigilijne potrawy, które same przygotowują: paszteciki, pierożki, miodownik, barszcz. Z nami podzieliły się przepisami.
21-12-2020 16:00Kapuście kiszonej nie sposób odmówić walorów. Jest tania, niskokaloryczna i bardzo zdrowa. A wigilijny barszcz ugotowany na domowym zakwasie smakuje zupełnie inaczej niż na koncentracie. Doświadczenie w kiszeniu i znajomość procesów fermentacji mogą nam uratować święta. A na pewno podreperują zdrowie
21-12-2020 11:00Zrobienie chleba własnymi rękami, od podstaw, daje nieprawdopodobną radość. Na moje warsztaty ludzie przychodzą myśląc, że im się nigdy nie uda, a wychodzą z upieczonymi przez siebie bułeczkami. Rozmowa z Elizą Mórawską-Kmitą, autorką kulinarnego bloga White Plate
19-12-2020 06:00Alicja Rokicka od lat przygotowuje wegańskie święta dla rodziny. Ojciec uwielbia jej flaczki z boczniaków i smalec z fasoli. - Seler jest najsmaczniejszą rybą, jaką znam - mówi Wegan Nerdka
14-12-2020 06:00Dla wielbicieli pierogów - z sandaczem i sosem maślanym albo z grzybami i chrzanem, dla wegan - przepis na marynowane boczniaki. Na słodko - piernik z imbirem i powidłami oraz sernik cynamonowy.
12-12-2020 06:00Wybrałyśmy dla was 19 restauracji i cukierni z miast w całej Polsce, w których możecie zamówić pyszne i wyjątkowe dania oraz wypieki na święta. Restauratorki i szefowe kuchni przygotowały na święta śledziki, pierogi, zupy, dania główne i ciasta, z których ich knajpy są znane
07-12-2020 15:17Świąteczne przyprawy do piernika nie tylko pięknie pachną, ale są też zdrowe. Odkryto, że występująca w gałce muszkatołowej mirystycyna spowalnia procesy demencji, relaksuje i odpręża. Goździki są za to naturalnym przeciwutleniaczem - zawierają o wiele więcej antyoksydantów niż modne i drogie jagody goji, poza tym działają przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Cynamon poprawia koncentrację, pieprz i imbir ułatwiają trawienie, a kardamon nie tylko pięknie pachnie,
02-12-2020 11:43Co na zimowy obiad? Puszysta i sycąca zupa, delikatnie kwaśna dzięki dodatkowi jabłka i subtelnie słodka od podsmażonej cebulki. Miękkie liście kapusty w pomidorowym sosie lub fasola pieczona z jabłkami. Przepisy z Jadłonomii po polsku.
28-11-2020 06:00- Od momentu, gdy zamknęliśmy się w domach, ruch na stronie mojego kulinarnego bloga zwiększył się kilkukrotnie. Najczęściej wyszukiwane są proste przepisy dla początkujących - mówi Marta Dymek, autorka książki "Jadłonomia po polsku":
28-11-2020 06:00Prowadziła pierwszą koszerną restaurację wegetariańską. Dzięki Fani Lewando dania jarskie przeżywały w latach 20. XX w. renesans. Rozmowa z Sabiną Francuz z grupy Mecyje
14-11-2020 06:00Stambuł. Piekarnie z dziurawymi witrynami odchodzą w przeszłość, ale zostało ich jeszcze kilka. Opowiada o nich Bartek Kieżun w swojej nowej książce "Stambuł do zjedzenia"
31-10-2020 06:00- Makaron z torebki w Korei jedzą wszyscy, ale to, co do niego dodają, podkreśla ich status - mówi Joon-ho Bong, reżyser koreańskiego hitu kinowego "Parasite".
24-10-2020 06:00O bogactwie kultury narodu czy regionu świadczą nie tylko literatura, zabytki architektoniczne czy dzieła sztuki. Jej świadectwem jest również tradycja kulinarna, bogactwo smaków i potraw regionalnych
20-10-2020 09:18Lara Gessler: "Z gorzkim uśmiechem patrzę w sklepie na łuskane orzechy włoskie na wagę i zastanawiam się, ile pięknych rozmów się przez nie nie odbyło."
17-10-2020 06:00