Masło zastępuje dziś kawior na najbardziej szykownych i nadętych bankietach. Odpowiednio podane i przyprawione.
13-05-2023 06:00Dominika Targosz, autorka książki Roślinna sprawa: Umiejętność gotowania jest jedną z najcenniejszych zdolności. Daje poczucie sprawczości pozwalające gładziej płynąć przez codzienność.
05-05-2023 05:57Z każdym tygodniem soczystych warzyw będzie przybywać. Nie ma ich jednak zbyt wiele, dlatego o tej porze roku łączymy zimowe cykorie i cytrusy z pierwszymi sałatami i rzodkiewkami
04-05-2023 16:04Ziemniaki to może być danie na bankiet, można przy nich świętować. Doceniłam ich zasługi dla ludzkości, skuteczną likwidację uczucia głodu i na długo utrzymujące się uczucie sytości.
01-05-2023 06:00W greckiej kuchni solanka pojawia w XI wieku. Fetę produkowano głównie na Krecie. Mieszkańcy wyspy sprzedawali ją załogom zawijających do portów na wyspie statków.
29-04-2023 06:00Wedlowie tworzyli czekoladowe rarytasy od końca XIX wieku. Do dziś istnieje kamienica przy Szpitalnej, gdzie Emil Wedel, syn Karola, przeniósł sklep i fabrykę. Budynek zwano niegdyś żartobliwie bombonierką.
11-04-2023 06:00Historia barów mlecznych sięga końca XIX wieku. Pierwszy powstał przy ulicy Nowy Świat w Warszawie w 1896 roku pod nazwą Mleczarnia Nadświdrzańska.
08-04-2023 06:00Przepisami na potrawy wielkanocne podzieliły się z nami: Agnieszka Kręglicka, Marta Gessler, Dominika Krzemińska z Kukułki, właściciele Vegan Ramen Shop, szefowe Jadki czy El Krepel i współwłaścicielki MOD-a.
07-04-2023 07:54Wielkanocne wegańskie przepisy Wegan Nerd: słodko-słona zupa zacierkowa, fasolowy pasztet mamy, drożdżowe bułeczki, których uczyła się od babci - przepisy blogerki Alicji Rokickiej.
04-04-2023 11:07Wielkanoc inaczej, czyli więcej warzyw, owoców i sałatek na świątecznym stole. Jajka można podać tradycyjnie albo w inny, wyjątkowy sposób.
04-04-2023 08:04Przepisy na Wielkanoc: bajgle z pastą jajeczną, jaja na parze, jajka na słodko. Jak podać jajka, żeby nie było nudno? Propozycje Basi Stareckiej.
04-04-2023 06:00Przepisy na potrawy wielkanocne niedrogie i oryginalne. Jajka zapiekane w formie na muffiny, polenta z rybą na parze i szafranowym sosem holenderskim, zupa chrzanowa.
04-04-2023 06:00Pascha to tradycyjny przysmak prawosławnej Wielkanocy. W Polsce cieszy się coraz większą popularnością. Przedstawiamy dwa przepisy.
03-04-2023 08:34Zdrowa, pyszna. Królowa kasz, a nie tylko dodatek do drugiego dania. Może kaszotto gryczane z mięsem, kalafiorem i białym winem? Pięć przepisów
24-03-2023 09:16Sałatkę jarzynową robi z warzyw pieczonych, bo mają bardziej skondensowany smak niż te ugotowane (podcza gotowania przechodzi on do wywaru). Przepis na sałatkę dla ośmiu osób. Czas przygotowania - 75 minut.
23-03-2023 09:50Żurek albo barszcz biały najlepsze są na zakwasie. Żywym, a nie konserwowanym. Wtedy tradycyjne danie będzie nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Bakterie powstałe w procesie fermentacji wzmocnią nasz system trawienny i odpornościowy.
22-03-2023 09:00Robienia pierogów uczyłam się z babciami - Ziutą i Halinką. Pierwsza była profesjonalną kucharką, pracowała u Bliklego, miała bardzo dużą rodzinę i zawsze dla wszystkich gotowała. Druga, Halinka, wstawała o świcie i przygotowywała jedzenie na cały dzień.
04-03-2023 06:00Przepisy wielkanocne szefa kuchni i właścicielki wrocławskiego bistro Dinette: żurek w chlebie z jajkiem, ozór z galaretką chrzanową i kanapki z jajkiem i pstrągiem.
23-02-2023 09:10Flavia Borawska-Bromska i Małgosia Minta odwiedziły Wenecję, Bolonię, Mediolan, Rzym i Florencję. A teraz polecają, co tam najlepiej zjeść.
11-02-2023 00:00Pizzę powinno się jeść nożem i widelcem, ale największą frajdę sprawia szarpanie jej palcami. Zwłaszcza że w trakcie pieczenia większość składników pośrodku się rozpuszcza i tworzy jedno wielkie smakowite bajoro ograniczone brzegiem rantu.
09-02-2023 10:00