Kuchnia

  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: makaron z szynką i serem pleśniowym

    Żebym nie wiem ile ugotowała makaronu z pesto, sosem serowym lub pomidorowym, i tak cały zniknie. Lubi go cała nasza rodzina, zwłaszcza dzieci. Dziś więc przepis na makaron z szynką i serem pleśniowym. Smacznego!

    14-07-2020 14:56
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: tatar z łososia

    Przepis na danie eleganckie, smaczne i bardzo zdrowe. Tatar z łososia jest idealny na upały. Można go zrobić z łososia surowego (byle był świeży i ze sprawdzonego źródła) albo wędzonego. Ja dodałam awokado i kapary, a podałam z chrupiącymi grzankami.

    13-07-2020 14:20
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: quesadilla z papryką i salsą z awokado

    Ulubiona potrawa moich dzieci. Jest smaczna i szybka do przyrządzenia - i to na wiele sposobów: z warzywami, z mięsem, ze świeżymi ziołami. Podstawą przepisu na quesadillę są pszenne tortille oraz ser, bo to od słowa "queso" (ser) pochodzi nazwa dania.

    10-07-2020 12:10
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: apetyczna sałatka z bobem

    Lato sprzyja jedzeniu roślin w większych ilościach. Pojawiają się młode ziemniaki, w zębach chrupią nam soczyste rzodkiewki i ogórki małosolne, a młody bób jest po prostu pyszny! Całą tę zieleninę warto wrzucić na talerz, dlatego dziś podrzucam mój przepis na sezonową sałatkę okraszoną jajami na twardo albo sadzonymi.

    09-07-2020 11:13
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: makaron z kurkami i jarmużem

    Jeśli lato, to koniecznie kurki. Te wczesne grzyby przyrządzone np. z cebulą, masłem i śmietaną to prawdziwa poezja. Pamiętajmy tylko, że aby je dobrze oczyścić, nie należy ich moczyć, ale wypłukać z ziemi i piasku pod bieżącą wodą. Nasiąknięte wodą są niesmaczne i gorzkie. Dziś proponuję podać je z makaronem - oto przepis.

    08-07-2020 12:53
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: pyszne ciasto sypane z porzeczkami

    Nawet jeśli nie lubisz ani nie umiesz piec, to ciasto jest dla ciebie. Robi się samo, błyskawicznie. Żadnego ubijania czy zagniatania - suche składniki wystarczy wymieszać (bez jajek!), podzielić na pół i przełożyć je w formie owocami. Poznajcie przepis na ciasto sypane z porzeczkami.

    07-07-2020 15:27
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: pierś kaczki z plackami z kaszy i buraczkami

    Dla miłośników mięsa pierś kacza to danie królewskie. Jest pyszna, bogata w białko i żelazo, ale niestety droga, warto więc kupić ją w promocji i surową zamrozić na zapas. A jeśli komuś kasza wydaje się mdła w smaku i nijaka, można dodać do niej warzywa, przyprawy oraz jajko i zapiec. Nabierze chrupkości i smaku. Oto przepis na pierś kaczki z plackami z kaszy.

    06-07-2020 15:13
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: arancini, czyli nadziewane kulki ryżowe

    Jeśli zostało nam trochę ryżu z wczorajszego posiłku, proponuję przygotować arancini - kulki ryżowe w kształcie pomarańczy (stąd nazwa). Oto przepis na to smaczne danie z kuchni sycylijskiej.

    03-07-2020 15:55
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką: kruche ciastka z kwiatami z ogrodu

    Niebanalny pomysł na coś z niczego. Ciastka robi się błyskawicznie, a kwiaty czy zioła z własnego ogródka dodają im smaku i urody. Oto mój przepis na kruche ciastka, dzięki któremu uszczuplicie zapasy mąki, a domowników ucieszycie oryginalnym deserem.

    02-07-2020 12:52
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką: polskie sushi, czyli kaszi z łososiem wędzonym i awokado

    Co zrobić z zapasami z czasów kwarantanny - ryżem, kaszą i makaronem? Spokojnie, można je jeść po upływie daty przydatności do spożycia, o ile nie są zjełczałe, nie zmieniły koloru i nie mają nieproszonych lokatorów. Przygotowałam więc kilka przepisów na dania z produktów sypkich. Dziś przepis na kaszi, czyli polskie sushi. W wersji z kaszą jaglaną zamiast ryżu jest nawet smaczniejsze!

    01-07-2020 11:41
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką: sycące kaszotto z burakami, kozim serem i orzechami włoskimi

    Risotto to włoskie danie na bazie ryżu arborio, bulionu, białego wina i parmezanu, z różnymi dodatkami - grzybami, owocami morza, zielonym groszkiem, orzechami i mnóstwem innych. W wersji spolszczonej można przygotować kaszotto - z kaszą gryczaną albo pęczakiem. Oto prosty przepis na kaszotto z dodatkiem buraków.

    30-06-2020 14:13
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką: tacos z tuńczykiem i warzywami

    Danie lekkie, zdrowe i do zjedzenia na zimno. Ja miałam akurat tuńczyka w słoiczku, sałatę rzymską, cebulę, kapary, marynowany imbir (taki jak do sushi), jajko i przerośniętą kolendrę z ogródka, ale do tego zestawu pasuje też świeży ogórek, awokado i czerwona fasola lub kukurydza. Poznajcie prosty przepis na tacos.

    29-06-2020 16:40
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Chrupiące falafele z groszku z kaszą bulgur

    Dla tych, co nie lubią i nie jedzą mięsa, to danie idealne. Kotleciki z zielonego groszku są lekko słodkie, a zarazem wyraziste w smaku; kasza bulgur z warzywami syci i odżywia. Do tego sos miętowy - i mamy pełnię szczęścia na języku! Oto mój przepis na falafele z groszku z kaszą bulgur.

    26-06-2020 07:49
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Pyszny hummus w trzech wersjach

    Dziś przepis na hummus, który w naszej rodzinie jest kulinarnym hitem. Lubią go i mięsożercy, i wegetarianie. Z kilkoma dodatkami - podpieczonym chlebkiem pita, sałatą, oliwkami, natką pietruszki i pomidorem - może być pełnowartościowym posiłkiem, zwłaszcza w upalne dni.

    25-06-2020 09:16
  • red.

    Gotuj z Bosacką: niezwykła książka kucharska w formie e-booka

    Przepisy w duchu zero waste, czyli bez marnotrawstwa, z wykorzystywaniem resztek, sezonowo. Na słodko i słono. Klasycznie i orientalnie. Wege i z mięsem. Dla całej rodziny.

    25-06-2020 09:05
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Dziś przepis z kuchni arabskiej: kurczak w zatarze

    Lubię kuchnię arabską - jest różnorodna, mocno warzywna, intensywna w smaku. Dziś podrzucam przepis na kurczaka w zatarze. Zamiast zataru można użyć mieszanki kurkumy, cynamonu, kminu rzymskiego i ostrej papryki - też będzie smacznie!

    23-06-2020 13:26
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Coś z niczego, czyli placki z kwiatami czarnego bzu

    W naszym ogrodzie pod Poznaniem jeszcze kwitnie czarny bez. Białe baldachy złożone z setek maleńkich kwiatków wyglądają tak soczyście... Zerwałam kilka z nich i usmażyłam na oleju w cieście podobnym do naleśnikowego. Z syropem klonowym smakowały wyśmienicie!

    22-06-2020 12:00
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką: przepisy nie tylko na kwarantannę. Klasyka kuchni włoskiej, czyli pesto

    Dziś przepis na pesto lubiane przez dorosłych i dzieci. Dzięki dodatkom zadowoli i wegetarian, i mięsożerców. Można je przygotować nie tylko z bazylii, ale także z rukoli czy natki pietruszki. Orzeszki też nie muszą być te najdroższe - piniowe; mogą być włoskie, ziemne, nerkowce lub pistacje. Wystarczy uruchomić wyobraźnię kulinarną.

    19-06-2020 11:24
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką: przepisy nie tylko na kwarantannę. Tarta porowa z suszonymi pomidorami

    Pyszna na ciepło i na zimno z zieloną sałatą. Przepis na tartę porową z suszonymi pomidorami dostałam od Magdy, mojej przyjaciółki z podstawówki. Lekko go zmodyfikowałam i oto jest!

    18-06-2020 13:56
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką: przepisy nie tylko na kwarantannę. Polędwiczki z kurczaka w occie balsamicznym

    Słodko-kwaśna pierś z kurczaka podawana z truskawkami i ulubionymi warzywami sezonowymi to danie smaczne, pożywne i bardzo proste do przygotowania. Nie macie pomysłu na obiad? Wypróbujcie mój przepis na polędwiczki z kurczaka w occie balsamicznym.

    17-06-2020 11:40
Wysokie Obcasy Praca
Nowe wyzwania, nowe zawody, nowe modele pracy. Świat po pandemii koronawirusa nie będzie już taki sam. Jak się w nim odnaleźć i poukładać sobie życie – również zawodowe?

Inspiracji szukajcie wydaniu specjalnym „Wysokich Obcasów Praca”. Ponadto, Dorota Warakomska, bohaterka naszej okładki, radzi jak podnieść się po stracie pracy, Natalia de Barbaro pisze o nadmiernym martwieniu się, a Jacek Santorski daje recepty na zarządzanie w kryzysie
Kup