Kuchnia

  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: cielęcina z warzywami i kolorowym purée

    Jemy ją w domu bardzo rzadko, bo mięsa na naszym stole coraz mniej. Ale przychodzi dzień, gdy nasi dwaj synowie o nie proszą, a w promocji - ze względu na kończącą się datę ważności - trafia się cielęcina. Wtedy wystarczy zrobić przegląd warzyw, które mamy w lodówce, i działamy! Poznajcie mój przepis na cielęcinę z warzywami.

    31-07-2020 14:05
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: apetyczna kompozycja z sałatą w roli głównej

    Moje wianki sałatowe wzbudzają entuzjazm wśród znajomych nie tylko w mediach społecznościowych. Przepis jest prosty: na talerzu lub dużej tacy układamy liście kolorowych sałat, dekorujemy serem, orzechami, warzywami, suszonymi oraz świeżymi owocami, a na koniec polewamy sosem. Aż chce się jeść!

    30-07-2020 16:54
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: dla tych, którzy nie jedzą słodyczy - pierogi z jagodami na słono

    Słodyczy nie jem od lat, a kocham pierogi z jagodami. Co roku lepię ich setki i zjadam najwyżej kilka... Żeby nie czuć się pokrzywdzona, wymyśliłam przepis na pierogi z jagodami w wersji wytrawnej. Jagody trzeba dodać do ciasta, a z sera twarogowego lub koziego i rozmarynu zrobić nadzienie. Pysznie smakują polane palonym masłem i oprószone parmezanem.

    29-07-2020 12:20
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: jagodowe kluski z jogurtem i serem

    Zostało mi ciasto po pierogach, dobre, domowej roboty - żal wyrzucić. Dodałam do niego jajko zblendowane ze świeżymi jagodami, pokroiłam w farfale i ugotowałam. Obiad jak znalazł! Danie można jeść na słodko albo zupełnie bez cukru, jak kto woli. Oto mój przepis na jagodowe kluski.

    28-07-2020 12:00
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: hit lata - pierogi z jagodami

    Lato bez nich to właściwie nie lato... Wystawiamy stół na trawę i całą rodziną wałkujemy i lepimy dziesiątki pierogów. Żeby nie pękały w czasie gotowania i nie brudziły ubrań, do jagód dodaję zawsze trochę twarogu, który skleja nadzienie. Poznajcie mój przepis na pierogi z jagodami.

    27-07-2020 15:13
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepisy na dziś: fasolka szparagowa w dwóch wersjach: na ciepło i na zimno

    Czekamy na nią cały rok, a gdy się pojawi, rzucamy się na chrupiące strączki, najczęściej jedząc je z bułką tartą zrumienioną na maśle. Z czasem ochota na fasolkę słabnie i coraz częściej zostaje po obiedzie, a następnego dnia nie jest już tak apetyczna. Jak ją smacznie zreanimować? Dziś dwa przepisy na fasolkę szparagową "z recyklingu".

    24-07-2020 11:04
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: sałatka z wątróbką z kurczaka i malinami

    Za wątróbką nie przepadam, a jeśli już ją jem, to w lżejszym wydaniu niż wersja klasyczna z ziemniakami. Delikatna, miękka pasuje zarówno do sałaty, jak i do owoców - jabłek, moreli czy malin. Macie ochotę spróbować? Podrzucam przepis na sałatkę z wątróbką z kurczaka i malinami.

    23-07-2020 11:20
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: fioletowe naleśniki z jagodami i serem

    Kocham jagody pod każdą postacią. Na słodko i na słono. W ciastach, pierogach i jako dodatek do mięs. Dziś przepis na fioletowe naleśniki z jagodami i serem.

    22-07-2020 13:25
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: ogórkowa na skróty, czyli zupa krem z ogórków kiszonych

    Kocham ogórkową, ale żeby ją dobrze przyrządzić, trzeba się trochę napocić: obrać i pokroić włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i zetrzeć ogórki kiszone itd. Jeśli mamy szklankę dobrej jakości bulionu (nawet zamrożonego), możemy przyrządzić ogórkową na skróty. Oto przepis na zupę krem z ogórków kiszonych.

    20-07-2020 18:18
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: dorsz pieczony w warzywach

    Może być dorsz, łosoś albo pstrąg. Ryby są zdrowe i trzeba je jeść. Najlepiej bez panierki i niesmażone, dziś więc prosty przepis na szybkie, zdrowe danie rybne z warzywami, pieczone w papilotach. To też dobry pomysł na czyszczenie lodówki - jeśli został kawałek cebuli, trochę kalafiora, kawałek papryki czy pół pomidora, można je wykorzystać.

    17-07-2020 10:18
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: niskokaloryczna fasolka z sosem bolognese

    Miłośnicy spaghetti bolognese narzekają, że makaron i mięsny sos plus parmezan to morze kalorii. A gdyby tak makaron zastąpić żółtą fasolką? 100 gr fasolki to zaledwie 31 kcal, makaronu - 131. W moim przepisie mięso wołowo-wieprzowe zastąpiłam chudszym - z indyka.

    16-07-2020 13:49
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: najsłynniejsza sałatka na świecie - tradycyjna sałatka Cezara

    Najprawdopodobniej przepis powstał w 1924 r. we włoskiej restauracji w Meksyku, gdy szefowi kuchni skończyły się składniki. W restauracjach widziałam milion wersji sałatki Cezara - nawet z wątróbką! Ja jednak lubię wersję tradycyjną, z dodatkiem grillowanej lub duszonej w przyprawach piersi kurczaka. Czasem zawijam ją w pszenne tortille.

    15-07-2020 12:44
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: makaron z szynką i serem pleśniowym

    Żebym nie wiem ile ugotowała makaronu z pesto, sosem serowym lub pomidorowym, i tak cały zniknie. Lubi go cała nasza rodzina, zwłaszcza dzieci. Dziś więc przepis na makaron z szynką i serem pleśniowym. Smacznego!

    14-07-2020 14:56
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: tatar z łososia

    Przepis na danie eleganckie, smaczne i bardzo zdrowe. Tatar z łososia jest idealny na upały. Można go zrobić z łososia surowego (byle był świeży i ze sprawdzonego źródła) albo wędzonego. Ja dodałam awokado i kapary, a podałam z chrupiącymi grzankami.

    13-07-2020 14:20
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: quesadilla z papryką i salsą z awokado

    Ulubiona potrawa moich dzieci. Jest smaczna i szybka do przyrządzenia - i to na wiele sposobów: z warzywami, z mięsem, ze świeżymi ziołami. Podstawą przepisu na quesadillę są pszenne tortille oraz ser, bo to od słowa "queso" (ser) pochodzi nazwa dania.

    10-07-2020 12:10
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: apetyczna sałatka z bobem

    Lato sprzyja jedzeniu roślin w większych ilościach. Pojawiają się młode ziemniaki, w zębach chrupią nam soczyste rzodkiewki i ogórki małosolne, a młody bób jest po prostu pyszny! Całą tę zieleninę warto wrzucić na talerz, dlatego dziś podrzucam mój przepis na sezonową sałatkę okraszoną jajami na twardo albo sadzonymi.

    09-07-2020 11:13
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: makaron z kurkami i jarmużem

    Jeśli lato, to koniecznie kurki. Te wczesne grzyby przyrządzone np. z cebulą, masłem i śmietaną to prawdziwa poezja. Pamiętajmy tylko, że aby je dobrze oczyścić, nie należy ich moczyć, ale wypłukać z ziemi i piasku pod bieżącą wodą. Nasiąknięte wodą są niesmaczne i gorzkie. Dziś proponuję podać je z makaronem - oto przepis.

    08-07-2020 12:53
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: pyszne ciasto sypane z porzeczkami

    Nawet jeśli nie lubisz ani nie umiesz piec, to ciasto jest dla ciebie. Robi się samo, błyskawicznie. Żadnego ubijania czy zagniatania - suche składniki wystarczy wymieszać (bez jajek!), podzielić na pół i przełożyć je w formie owocami. Poznajcie przepis na ciasto sypane z porzeczkami.

    07-07-2020 15:27
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: pierś kaczki z plackami z kaszy i buraczkami

    Dla miłośników mięsa pierś kacza to danie królewskie. Jest pyszna, bogata w białko i żelazo, ale niestety droga, warto więc kupić ją w promocji i surową zamrozić na zapas. A jeśli komuś kasza wydaje się mdła w smaku i nijaka, można dodać do niej warzywa, przyprawy oraz jajko i zapiec. Nabierze chrupkości i smaku. Oto przepis na pierś kaczki z plackami z kaszy.

    06-07-2020 15:13
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: arancini, czyli nadziewane kulki ryżowe

    Jeśli zostało nam trochę ryżu z wczorajszego posiłku, proponuję przygotować arancini - kulki ryżowe w kształcie pomarańczy (stąd nazwa). Oto przepis na to smaczne danie z kuchni sycylijskiej.

    03-07-2020 15:55
Wysokie Obcasy Praca
Nowe wyzwania, nowe zawody, nowe modele pracy. Świat po pandemii koronawirusa nie będzie już taki sam. Jak się w nim odnaleźć i poukładać sobie życie – również zawodowe?

Inspiracji szukajcie wydaniu specjalnym „Wysokich Obcasów Praca”. Ponadto, Dorota Warakomska, bohaterka naszej okładki, radzi jak podnieść się po stracie pracy, Natalia de Barbaro pisze o nadmiernym martwieniu się, a Jacek Santorski daje recepty na zarządzanie w kryzysie
Kup