Kuchnia

  • Katarzyna Bosacka

    Cytrynowe Królowe: "Krysia Janda nie potrafiła zrozumieć, jak mogłam porzucić aktorstwo na rzecz cytryn"

    Karolina kocha słodkości, Bogusia - wytrawności. Zaczęły od sernika i hummusu, ale okazało się, że sernik zdycha w ciepłe dni, a hummus puchnie i wybucha. Pomyślałyśmy o czymś zamkniętym w słoiku. Tak narodziły się Cytrynowe Królowe

    19-09-2020 05:31
  • Katarzyna Bosacka

    Tarta z borowikami, zapiekanka z podgrzybkami, czyli Bosacka serwuje grzyby

    Jesień. Grzybiarze są w swoim żywiole, szczególnie kiedy z lasu wracają z koszami pełnymi grzybów. Dla tych, którym przejadł się już sos grzybowy, mamy kilka propozycji.

    18-09-2020 11:52
  • Materiał Promocyjny

    Baterie filtrujące. Oszczędzaj wodę i eliminuj plastik

    Do wyprodukowania 1 litra wody butelkowanej potrzebnych jest aż 7 litrów wody! Ale nie tylko to sprawia, że woda butelkowa nie jest przyjazna dla środowiska. Przemysł wody pitnej zużywa rocznie 1,5 miliona ton plastiku, z czego większość nie jest recyklingowana. Plastik zalewa wysypiska, a zasoby wody się kończą. Jak temu zaradzić?

    09-09-2020 09:00
  • Materiał partnera

    Jeden produkt, wiele zastosowań. Poznaj odtłuszczacz DIX

    Wiosną pomoże w porządkach, latem w utrzymaniu czystości grilla i mebli ogrodowych, przed jesienią i zimą pozwoli odpowiednio zadbać o sprzęty ogrodowe, a przez cały rok wesprze w walce z plamami na ubraniach czy tapicerce oraz w utrzymaniu czystości w kuchni. Doskonale sprawdzi się też do czyszczenia rowerów, hulajnóg, silników pojazdów. Poznaj odtłuszczacz DIX. Produkt niezbędny o każdej porze roku.

    31-08-2020 08:16
  • Katarzyna Seiler

    Carolyn Steel: "Tanie jedzenie nie istnieje. Avocado musi kosztować"

    Stworzyliśmy iluzję niedrogiej żywności poprzez ukrywanie jej prawdziwych kosztów

    26-08-2020 12:56
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: cielęcina z warzywami i kolorowym purée

    Jemy ją w domu bardzo rzadko, bo mięsa na naszym stole coraz mniej. Ale przychodzi dzień, gdy nasi dwaj synowie o nie proszą, a w promocji - ze względu na kończącą się datę ważności - trafia się cielęcina. Wtedy wystarczy zrobić przegląd warzyw, które mamy w lodówce, i działamy! Poznajcie mój przepis na cielęcinę z warzywami.

    31-07-2020 14:05
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: apetyczna kompozycja z sałatą w roli głównej

    Moje wianki sałatowe wzbudzają entuzjazm wśród znajomych nie tylko w mediach społecznościowych. Przepis jest prosty: na talerzu lub dużej tacy układamy liście kolorowych sałat, dekorujemy serem, orzechami, warzywami, suszonymi oraz świeżymi owocami, a na koniec polewamy sosem. Aż chce się jeść!

    30-07-2020 16:54
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: dla tych, którzy nie jedzą słodyczy - pierogi z jagodami na słono

    Słodyczy nie jem od lat, a kocham pierogi z jagodami. Co roku lepię ich setki i zjadam najwyżej kilka... Żeby nie czuć się pokrzywdzona, wymyśliłam przepis na pierogi z jagodami w wersji wytrawnej. Jagody trzeba dodać do ciasta, a z sera twarogowego lub koziego i rozmarynu zrobić nadzienie. Pysznie smakują polane palonym masłem i oprószone parmezanem.

    29-07-2020 12:20
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: jagodowe kluski z jogurtem i serem

    Zostało mi ciasto po pierogach, dobre, domowej roboty - żal wyrzucić. Dodałam do niego jajko zblendowane ze świeżymi jagodami, pokroiłam w farfale i ugotowałam. Obiad jak znalazł! Danie można jeść na słodko albo zupełnie bez cukru, jak kto woli. Oto mój przepis na jagodowe kluski.

    28-07-2020 12:00
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: hit lata - pierogi z jagodami

    Lato bez nich to właściwie nie lato... Wystawiamy stół na trawę i całą rodziną wałkujemy i lepimy dziesiątki pierogów. Żeby nie pękały w czasie gotowania i nie brudziły ubrań, do jagód dodaję zawsze trochę twarogu, który skleja nadzienie. Poznajcie mój przepis na pierogi z jagodami.

    27-07-2020 15:13
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepisy na dziś: fasolka szparagowa w dwóch wersjach: na ciepło i na zimno

    Czekamy na nią cały rok, a gdy się pojawi, rzucamy się na chrupiące strączki, najczęściej jedząc je z bułką tartą zrumienioną na maśle. Z czasem ochota na fasolkę słabnie i coraz częściej zostaje po obiedzie, a następnego dnia nie jest już tak apetyczna. Jak ją smacznie zreanimować? Dziś dwa przepisy na fasolkę szparagową "z recyklingu".

    24-07-2020 11:04
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: sałatka z wątróbką z kurczaka i malinami

    Za wątróbką nie przepadam, a jeśli już ją jem, to w lżejszym wydaniu niż wersja klasyczna z ziemniakami. Delikatna, miękka pasuje zarówno do sałaty, jak i do owoców - jabłek, moreli czy malin. Macie ochotę spróbować? Podrzucam przepis na sałatkę z wątróbką z kurczaka i malinami.

    23-07-2020 11:20
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: fioletowe naleśniki z jagodami i serem

    Kocham jagody pod każdą postacią. Na słodko i na słono. W ciastach, pierogach i jako dodatek do mięs. Dziś przepis na fioletowe naleśniki z jagodami i serem.

    22-07-2020 13:25
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: ogórkowa na skróty, czyli zupa krem z ogórków kiszonych

    Kocham ogórkową, ale żeby ją dobrze przyrządzić, trzeba się trochę napocić: obrać i pokroić włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i zetrzeć ogórki kiszone itd. Jeśli mamy szklankę dobrej jakości bulionu (nawet zamrożonego), możemy przyrządzić ogórkową na skróty. Oto przepis na zupę krem z ogórków kiszonych.

    20-07-2020 18:18
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: dorsz pieczony w warzywach

    Może być dorsz, łosoś albo pstrąg. Ryby są zdrowe i trzeba je jeść. Najlepiej bez panierki i niesmażone, dziś więc prosty przepis na szybkie, zdrowe danie rybne z warzywami, pieczone w papilotach. To też dobry pomysł na czyszczenie lodówki - jeśli został kawałek cebuli, trochę kalafiora, kawałek papryki czy pół pomidora, można je wykorzystać.

    17-07-2020 10:18
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: niskokaloryczna fasolka z sosem bolognese

    Miłośnicy spaghetti bolognese narzekają, że makaron i mięsny sos plus parmezan to morze kalorii. A gdyby tak makaron zastąpić żółtą fasolką? 100 gr fasolki to zaledwie 31 kcal, makaronu - 131. W moim przepisie mięso wołowo-wieprzowe zastąpiłam chudszym - z indyka.

    16-07-2020 13:49
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: najsłynniejsza sałatka na świecie - tradycyjna sałatka Cezara

    Najprawdopodobniej przepis powstał w 1924 r. we włoskiej restauracji w Meksyku, gdy szefowi kuchni skończyły się składniki. W restauracjach widziałam milion wersji sałatki Cezara - nawet z wątróbką! Ja jednak lubię wersję tradycyjną, z dodatkiem grillowanej lub duszonej w przyprawach piersi kurczaka. Czasem zawijam ją w pszenne tortille.

    15-07-2020 12:44
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: makaron z szynką i serem pleśniowym

    Żebym nie wiem ile ugotowała makaronu z pesto, sosem serowym lub pomidorowym, i tak cały zniknie. Lubi go cała nasza rodzina, zwłaszcza dzieci. Dziś więc przepis na makaron z szynką i serem pleśniowym. Smacznego!

    14-07-2020 14:56
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: tatar z łososia

    Przepis na danie eleganckie, smaczne i bardzo zdrowe. Tatar z łososia jest idealny na upały. Można go zrobić z łososia surowego (byle był świeży i ze sprawdzonego źródła) albo wędzonego. Ja dodałam awokado i kapary, a podałam z chrupiącymi grzankami.

    13-07-2020 14:20
  • Katarzyna Bosacka

    Gotuj z Bosacką. Przepis na dziś: quesadilla z papryką i salsą z awokado

    Ulubiona potrawa moich dzieci. Jest smaczna i szybka do przyrządzenia - i to na wiele sposobów: z warzywami, z mięsem, ze świeżymi ziołami. Podstawą przepisu na quesadillę są pszenne tortille oraz ser, bo to od słowa "queso" (ser) pochodzi nazwa dania.

    10-07-2020 12:10
Wysokie Obcasy Praca
– Być może do innych zachowań, takich jak latanie samolotami przy byle okazji czy chodzenie do kina, powrócimy, ale do zwykłej pracy – nie – mówi ekonomistka i polityczka Henryka Bochniarz, w najnowszym wydaniu „Wysokich Obcasów Praca”. Jak będziemy pracować? Co zrobić, by przyciągać życiowe szanse? Jak nie dać się samotności?

Odpowiedzi szukajcie w najnowszym wydaniu „Wysokich Obcasów Praca”. Ponadto: szkoła przyszłości według Elona Muska, miłość w pracy zdalnej, co robić aby się dobrze wyspać oraz sylwetka Kary Swisher: dziennikarki, której boi się Mark Zuckerberg.
Kup