Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Facelia błękitna jest rośliną pastewną o wyjątkowych miododajnych walorach. Z jednego hektara uprawy można uzyskać nawet 400 kg miodu, co sprawia, że facelia to niekwestionowana miododajna królowa. Jej niebieskie kwiatostany o pięknym zapachu są wyjątkowo bogate w nektar, który pszczoły przetwarzają w cenne zapasy.

Miód faceliowy jest nieoceniony ze względu na swoje zdrowotne walory. Doskonale wzmacnia układ odpornościowy i wspiera go szczególnie w okresie wzmożonej aktywności fizycznej czy intelektualnej. Jest polecany przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, a także przy nadciśnieniu tętniczym. Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego – działa łagodząco w chorobach żołądka i dwunastnicy. Działa także detoksykująco, dlatego jest polecany osobom, które nie stronią od używek, czy też nadmiaru kawy i herbaty.

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Jak każdy prawdziwy miód, miód faceliowy krystalizuje. Proces ten zachodzi w ciągu kilku tygodni do kilku miesięcy od zbiorów. Jednak nawet skrystalizowany ma miękką, aksamitną konsystencję, która łatwo się rozsmarowywuje. Wyśmienicie smakuje jako dodatek do dań, lecz dopiero spożywany prosto ze słoika w pełni ukazuje swój szlachetny, bogaty smak.

Kromki podsmaż porządnie na maśle klarownym na złoty kolor. Wędzony twaróg zblenduj z odrobiną śmietany lub wody do uzyskania pożądanej konsystencji - oczywiście chodzi o to, żeby twaróg dało się rozprowadzić po grzankach. Owoce umyj i i pokrój na mniejsze części, usuwając pestki i szypułki.
Na usmażonych grzankach rozsmaruj twaróg, posyp świeżo zmielonym pieprzem, ułóż owoce, ulubione zioła i na końcu polej obficie miodem faceliowym.

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Cena miodu faceliowego:
słoik 450 g – 28,45 zł
słoik 1200 g – 57 zł

Miody są dostępne na stronie www.pasiekisadowskich.pl

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Pasieki Rodziny Sadowskich to niezwykła marka naturalnych produktów – miodów.  Pozyskiwane w harmonii z naturą i dbałością o pszczoły i środowisko miody z Pasieki Sadowskich wyróżniają się nie tylko wspaniałym smakiem, ale także oryginalną estetyką opakowań. Marka Pasieki Rodziny Sadowskich oferuje miody tradycyjne, takie jak: wielokwiatowy, lipowy czy gryczany, lecz to miody z dodatkami sprawiły, że zdobyła serca konsumentów. Niezwykłe połączenia takich smaków jak: miód z imbirem i czosnkiem, miód z miętą, kakao lub maliną oraz pełna finezji estetyka opakowań zachwycają nawet najbardziej wymagających wielbicieli tego słodkiego przysmaku. Flagowym produktem Pasieki Rodziny Sadowskich są zestawy miodów, które klienci komponują według własnego uznania.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.