Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Siejemy dla pszczół!

Pszczoły, tak jak i inne owady zapylające, odgrywają kluczową rolę w sadzie Braci Sadowników. Marka od początku zwraca uwagę na to, aby jej działania były w zgodzie ze środowiskiem. W zeszłym roku postanowili zachęcić do tego także innych, po raz pierwszy organizując ogólnopolską kampanię "Bracia i Maja dla pszczół". Wspólnie ze specjalistką od ogrodów Mają Popielarską zasiali 10 mln w postaci łąki kwietnej, która stanowi pożywienie dla zapylaczy.

Tej wiosny Bracia ponownie łączą siły z Mają, ale nie tylko. "W tym roku do naszych działań zaprosiliśmy grono ekspertów: Łukasza Łuczaja oraz Dzikich Zapylaczy. Zasialiśmy także miliony kwiatów w postaci bioróżnorodnych łąk kwietnych, dbając o pokarm i przetrwanie dzikich pszczół" - mówi ekspertka.

Prof. Łukasz Łuczaj jest botanikiem, doktorem habilitowanym nauk biologicznych, wykładowcą akademickim, a przy tym popularyzatorem działań na rzecz ochrony przyrody. Katarzyna Miesierka i Joanna Roczyńska, twórczynie portalu Dzicy zapylacze, to pasjonatki i miłośniczki pszczół, które opisują pszczoły i inne żądłówki.

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Poprzez kampanię Bracia chcą zwiększyć świadomość na temat kluczowej roli pszczół w ekosystemie, edukować, jak ważni są zapylacze i zachęcać do siania własnych, nawet niewielkich łąk kwietnych - w swoich ogrodach czy na balkonach. Odpowiedni dobór roślin zapewnia pokarm, a tym samym przetrwanie owadów.

Limitowane smaki napojów

W ramach tegorocznych działań nie może zabraknąć także ziołowo-kwiatowych smaków dedykowanych kampanii. Od 1 maja można kupić wszystkie limitowane warianty soków i napojów Braci Sadowników.

W ramach linii lemoniad - Letnie jabłko, które zadebiutowały na rynku w 2020 roku, spróbować będzie można 3 smaków: ogórek z miętą, wiśnia z lawendą oraz truskawka z bazylią. Ponownie będzie można rozkoszować się smakiem także 3 kwiatowych wariantów limitowanej edycji Musującego jabłka: z kwiatem bzu, z różą i z lawendą.

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Soki Braci Sadowników są w pełni naturalne, bez dodatkowych składników, z sadu uprawianego w zgodzie z naturą. Tradycyjny sok jabłkowy, uzupełniony o aromatyczne kwiaty i zioła, będzie doskonałym orzeźwieniem w trakcie ciepłych, wiosennych dni. A do tego, zdrowym i smacznym.

Pomoc dla zapylaczy

Owady zapylające są ważne nie tylko w sadzie. Bez nich nie ma wielu gatunków roślin, jak i naszych ulubionych owoców. Rośliny, stanowiąc źródło pokarmu, wykorzystują zapylaczy w procesie rozmnażania. Ta współpraca jest niekiedy niezbędna dla przetrwania obu partnerów.

Zmieniający się klimat, zmniejszająca się ilość zielonych terenów oraz ich nieodpowiednia pielęgnacja, chemizacja rolnictwa i sadownictwa, a także choroby to główne zagrożenia dla populacji owadów zapylających. Biorąc pod uwagę kluczową rolę zapylaczy w ekosystemie, działania wspierające ich przetrwanie powinny być obowiązkiem dla każdego z nas. Tym bardziej że pomóc im można nawet w tak prosty sposób jak siejąc łąki kwietne, które zapewnią im pokarm i bezpieczne siedlisko. Dzięki temu zwiększymy także bioróżnorodność naszego najbliższego środowiska.

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Łąki kwietne można zakładać wiosną, a niektóre nawet cały rok. Przy sianiu własnej łąki kwietnej warto pamiętać o tym, aby zadbać o dużą ilość gatunków roślin, zwłaszcza tych rodzimych, jak lipa, mniszek czy dzika róża oraz tych zapylanych przez owady, czyli tych o kolorowych liściach. Dzięki temu z naszej łąki kwietnej skorzysta możliwie największa ilość gatunków owadów.

Więcej sposobów i działań, dzięki którym można wesprzeć pszczoły, można będzie znaleźć w darmowym e-booku przygotowanym przez Braci Sadowników, Maję Popielarską oraz ekspertów zaproszonych do udziału w kampanii.

Materiał prasowyMateriał prasowy 

***

Bracia Sadownicy to polska firma, która na rynku jest od 2017 roku. Ale wszystko zaczęło się dużo wcześniej, kiedy w 1905 r. pradziadek Józef dotarł do Śmiłowic i zaczął uprawiać warzywa, a później owoce. Przekazując swoją wiedzę z pokolenia na pokolenie, dzisiaj tytułowi Bracia, czyli Adam i Paweł, uprawiają jabłka, które stanowią bazę dla ich soków, napojów i przekąsek. Wszystko to w zgodzie z naturą, bez dodatkowych konserwantów, ulepszaczy i słodzików. A przede wszystkim z dbałością o środowisko. Sad w Śmiłowicach to sad przyjazny ptakom, pszczołom, biedronkom i innym owadom. Jak mówią Bracia Sadownicy - owoce same o siebie dbają, mają swoje naturalne sposoby. A Bracia im tylko w tym pomagają.

Materiał prasowy

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.