Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Biały, półtwardy i lekko słonawy – OSM Krasnystaw wprowadził do swojej oferty nowy ser – Haluni. O jego wyjątkowości świadczy wiele możliwości zastosowania. Można jadać go na zimno lub na ciepło, w otoczeniu słodkich lub słonych dodatków, nadziewać nim ravioli, dodawać do zup, a przede wszystkim opiekać na grillu.

OSM KrasnystawOSM Krasnystaw Materiał Partnera

Czas na grilla

Latem można go podawać jako składnik owocowych szaszłyków. Nadziejmy go na drewniane patyczki wraz z arbuzem – orzeźwienie gwarantowane. Świetnie będzie pasował też do sałatek. Z czym najlepiej będzie smakował? Wystarczy w salaterce ułożyć dużą garść mieszanki sałat, dodać garść pomidorów koktajlowych, kilka wstążek marchewki, pokroić w plastry ogórka, dorzucić orzechy nerkowca i łyżkę nasion sezamu. Ser Haluni trzeba tylko wyjąć z opakowania, pokroić w plastry i ułożyć na warzywach. Polać dressingiem, do którego przygotowania potrzebne będą: 2 łyżki oleju, ząbek czosnku, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki miodu i musztardy typu dijon oraz sól i pieprz do smaku.

OSM KrasnystawOSM Krasnystaw Materiał Partnera

Arbuzowe orzeźwienie

Latem można go podawać jako składnik owocowych szaszłyków. Nadziejmy go na drewniane patyczki wraz z arbuzem – orzeźwienie gwarantowane. Świetnie będzie pasował też do sałatek. Z czym najlepiej będzie smakował? Wystarczy w salaterce ułożyć dużą garść mieszanki sałat, dodać garść pomidorów koktajlowych, kilka wstążek marchewki, pokroić w plastry ogórka, dorzucić orzechy nerkowca i łyżkę nasion sezamu. Ser Haluni trzeba tylko wyjąć z opakowania, pokroić w plastry i ułożyć na warzywach. Polać dressingiem, do którego przygotowania potrzebne będą: 2 łyżki oleju, ząbek czosnku, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki miodu i musztardy typu dijon oraz sól i pieprz do smaku.

OSM KrasnystawOSM Krasnystaw Materiał Partnera

Na słodko lub ostro

Ser Haluni można też smażyć i zapiekać. Obtoczony w bułce tartej zastąpi tradycyjnego schabowego. Nada charakteru pizzy, zapiekankom i daniom z makaronem – wystarczy zetrzeć go na tarce i posypać nim ulubione dania. Słony smak i półtwarda konsystencja sprawiają, że sprawdzi się przy różnych okazjach i do wielu potraw. Warto eksperymentować i dodawać go do posiłków, które na stałe wpisały się do naszego jadłospisu lub wprowadzać nowe smaki i próbować go w otoczeniu nawet pozornie niepasujących składników. Zjadać na zimno, ciepło, grillować, smażyć, zapiekać. Dodawać do niego chili lub, wręcz przeciwnie, dżem i miód. Niezależnie od tego, jak go będziemy smakować, raz spróbowany, na stałe zagości w naszej kuchni.

OSM KrasnystawOSM Krasnystaw Materiał Partnera

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.