Słodyczy nie jem od lat, a kocham pierogi z jagodami. Co roku lepię ich setki i zjadam najwyżej kilka... Żeby nie czuć się pokrzywdzona, wymyśliłam pierogi w wersji wytrawnej.
Katarzyna Bosacka – dziennikarka, ekspertka kulinarna, prowadzi program kulinarny „DeFacto Bosacka" na TTV i kanał Ecobosacka na YouTubie.
Przepis na pierogi z jagodami na słono
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki jagód plus trochę więcej do dekoracji
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 200 g twarogu koziego lub krowiego (bez grudek)
- garść świeżego rozmarynu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3-4 łyżki masła
- sól, grubo mielony pieprz
- 50 g parmezanu lub innego twardego sera (pecorino romano, bursztyn)
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.