Słodyczy nie jem od lat, a kocham pierogi z jagodami. Co roku lepię ich setki i zjadam najwyżej kilka... Żeby nie czuć się pokrzywdzona, wymyśliłam pierogi w wersji wytrawnej.

Katarzyna Bosacka – dziennikarka, ekspertka kulinarna, prowadzi program kulinarny „DeFacto Bosacka" na TTV i kanał Ecobosacka na YouTubie.

Przepis na pierogi z jagodami na słono

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki jagód plus trochę więcej do dekoracji
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g twarogu koziego lub krowiego (bez grudek)
  • garść świeżego rozmarynu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3-4 łyżki masła
  • sól, grubo mielony pieprz
  • 50 g parmezanu lub innego twardego sera (pecorino romano, bursztyn)
Twoja przeglądarka nie ma włączonej obsługi JavaScript

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.