Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Okres jesienno-zimowy jest bardzo wymagający, szczególnie dla organizmów dzieci, których układ odpornościowy dopiero się kształtuje. Zmienna aura pogodowa, trudność z dopasowaniem odpowiedniego ubrania do temperatury, przebywanie w przegrzanych pomieszczeniach i uboższa w składniki odżywcze dieta, sprawiają, że odporność dzieci znacząco spada i w tym okresie częściej chorują. Ten sezon będzie jeszcze trudniejszy, bo mierzyć trzeba się będzie nie tylko ze znanymi wirusami powodującymi przeziębienie i grypę, ale i koronawirusem. Warto więc w tym okresie wspomóc układ immunologiczny dzieci.

Czytaj etykiety syropów

Suplementów diety, które mają nam w tym pomóc, jest wiele. Dla dzieci najlepsze wydają się syropy, bo łatwo je podać nawet rocznym pociechom. Wybór właściwego produktu nie powinien być przypadkowy. Często, wybierając suplement, kierujemy się rekomendacją farmaceuty, wierząc, że to, co poleci, na pewno będzie odpowiednie dla naszego dziecka. Tymczasem suplement suplementowi nierówny. Podobnie, jak sprawdzamy skład produktów spożywczych czy kosmetycznych, powinniśmy sprawdzać etykiety suplementów diety. Nawet w syropach dla dzieci mogą znaleźć się wzmacniacze smaku i barwniki.

Materiał PartneraMateriał Partnera Sambucus Kids

Naturalne składniki

Unikajmy chemii. O tym, czy znajduje się w danym syropie, najprościej dowiedzieć się, spoglądając na okres trwałości produktu po otwarciu. Jeżeli syrop może być przechowywany dłużej niż miesiąc, jest więcej niż pewne, że zawiera konserwanty – sorbinian potasu lub benzoesan sodu. To tak, jak z sokami jednodniowymi – nie mają konserwantów, więc muszą być szybko spożyte. Pamiętajmy, że syropy na odporność nie biorą się jedynie z laboratoriów i pomysłów chemików. Szukajmy tych, z naturalnych, cenionych i stosowanych w medycynie ludowej składników. Od wieków za swoje właściwości doceniany jest na przykład Sambucus nigra, czyli czarny bez, znany również pod nazwą chyćka oraz bzu lekarskiego. Jego dobroczynne właściwości wynikają z obecności w owocach polifenoli, w tym antocyjanów, które należą do grupy flawonoidów i są naturalnym barwnikiem roślin. Mają one zdolności przeciwutleniające, neutralizują wolne rodniki, a także wspomagają pracę układu immunologicznego.

Zawartość substancji aktywnych

Czarny bez znajdziemy na przykład w syropie Sambucus Kids. Zawiera on kompozycję dwóch starannie dobranych ekstraktów  z owoców czarnego bzu, o gwarantowanej ilości polifenoli i antocyjany w każdej porcji. To oznacza, że podając syrop, za każdym razem dziecko otrzymuje odpowiednią ilość składników wykazujących korzystny wpływ na odporność organizmu. Ilość składników jest ważna, bo wpływa na to, jak wartościowy jest produkt i jak duża jego skuteczność. Ważne jest więc, by na opakowaniu produktu sprawdzić, czy mamy do czynienia z ekstraktem roślinnym. W ekstrakcie, w mniejszej objętości otrzymujemy większą ilość związków terapeutycznie czynnych. Ważna jest także standaryzacja, która określa zawartość składników, znajdujących się w określonej objętości.  Dzięki niej wiemy, ile w pojedynczej porcji syropu znajduje się związków aktywnych. To tak samo, jak byśmy sprawdzali zawartość owoców w dżemie albo pomidorów w keczupie. Sprawdźmy też tajemniczo brzmiący składnik DER. Mówi on o stężeniu zastosowanego ekstraktu w stosunku do suszu, z którego produkt został wytworzony. Najprościej to ilość owoców lub ziela, które zostały przetworzone na ekstrakt.

Cukier? Tak, ale naturalny

Syrop z definicji zawiera cukier. Zwróćmy jednak uwagę, czy producent suplementu nie zastosował zamiennika np. syropu glukozowo-fruktozowego. Sposób metabolizowania sprawia, że może on wywołać niekorzystne skutki dla naszego organizmu. Sprawia bowiem, że organizm zaczyna produkować nadmiar tkanki tłuszczowej i dochodzi do intensywnego otłuszczenia narządów wewnętrznych. Przyjmowanie długotrwałe i w nadmiernych ilościach powoduje szybkie przybieranie na wadze, zwiększenie apetytu i wahania poziomu glukozy we krwi. Wybierajmy naturalne cukry. Sambucus Kids słodzony jest na przykład organicznym syropem z agawy.

Bez sztucznych aromatów i wzmacniaczy smaku

Wybierając syrop na odporność, zwróćmy też uwagę, czy w jego składzie są sztuczne aromaty i wzmacniacze smaku. Produktów, w których składzie je znajdziemy, lepiej unikać, podobnie jak tych ze sztucznymi barwnikami. Mogą poprawić wygląd syropu, ale nie wniosą nic pozytywnego, a co gorsza w dłuższej perspektywie czasu może okazać się, że przyniosą efekt odwrotny do zamierzonego. Syrop powinien dziecku smakować, żeby pociecha chciała go wypijać. Ale idźmy w kierunku naturalności. Wybierajmy produkty, które smak zawdzięczają naturalnym aromatom i sproszkowanym owocom, jak Sambucus Kids, który ma malinowy smak, dzięki naturalnym aromatom.

Czytajmy dokładnie etykiety, sprawdzajmy skład, a w wątpliwych kwestiach prośmy o pomoc farmaceutę. Nawet jeśli na dłużej zatrzymamy kolejkę w aptece, to nic. Zdrowie, zwłaszcza naszych dzieci, jest najważniejsze.

Materiał PartneraMateriał Partnera Sambucus

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.