Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Pili go nasi dziadkowie, rodzice, piliśmy go my, niejednokrotnie krzywiąc się na widok łyżeczki pachnącej rybą. Już w latach 60. ubiegłego wieku odkryto, że zawarte w tranie składniki mogą znacząco wpłynąć na układ immunologiczny. Od tego czasu jego popularność nie słabnie. Przez długi czas tran był obowiązkowym suplementem podawanym dzieciom. Z biegiem lat stracił nieco na popularności u najmłodszych, bo zrażał rybim smakiem. W wielu domach pozostał jednak obowiązkowym elementem wspierania odporności, a od niedawna na nowo przekonuje do siebie dzieci. Wszystko dzięki temu, że tran jest dzisiaj przygotowywany w taki sposób, by uniknąć nieprzyjemnej woni rybnej. Wybierać można także spośród różnych jego form: w płynie, kapsułkach, dostępny jest nawet w postaci żelek o przyjemnym, owocowym smaku idealnym dla najmłodszych.

Naturalny sposób wzmacniania odporności

Tran to olej z wątroby dorsza lub ryb z rodziny dorszowatych – stąd jego specyficzny zapach i smak. Czasem nazwą tą określa się inne oleje rybne np. z rekina czy wieloryba. Prawdziwy tran pochodzi jednak z ryb należących wyłącznie do rodziny dorszowatych i to on ma najlepsze właściwości dla zdrowia. Upowszechnienie tranu i odkrycie jego właściwości zdrowotnych zawdzięcza się norweskiemu farmaceucie Peterowi Joachimowi Möllerowi. To on zauważył, że ludzie żyjący wzdłuż wybrzeża i spożywający regularnie tran, rzadko zapadają na choroby. Jako pierwszy zalecał spożywanie tranu w celach zdrowotnych i zajął się jego produkcją w zbudowanej do tego celu fabryce. Tran M?ller’s produkowany jest już od 166 lat. Powstaje dzikiego dorsza arktycznego, zwanego Skrei. Jest on poławiany w rejonach norweskich Lofotów i Vesterålen – jednych z najczystszych wód na świecie.

embed

Sekret tkwi w składnikach

Sekret tranu tkwi w jego składnikach. Nasze mamy i babcie wpajały nam, że to bomba witaminowa. I miały sporo racji. Tran to cenne źródło witamin A, E i D, niezwykle istotnych dla naszego układu odpornościowego. Witamina A jest szczególnie ważna dla wzroku i przyczynia się do ochrony organizmu przed infekcjami. Witamina E chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do wielu chorób, a witamina D, oprócz tego, że wspiera odporność, jest także kluczowa dla kości. Wspomaga wzrost, rozwój kości i zębów oraz zapobiega krzywicy, dlatego jest powszechnie zalecana dzieciom. To dlatego w wielu domach mamy i babcie podawały tran nie tylko przed sezonem jesienno-zimowym, ale przez cały rok. I słusznie. Organizm potrzebuje wsparcia niezależnie od pory roku, a tran, oprócz witamin, jest także bogatym źródłem dwóch najważniejszych kwasów omega-3: EPA i DHA, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

embed

Dla oczu, serca i mózgu

Kwas DHA obecny w tranie jest ważnym budulcem mózgu oraz przyczynia się do jego prawidłowego funkcjonowania. Ma również wpływ na prawidłową pracę narządu wzroku, a razem z kwasem EPA pomaga zadbać o serce. Dodatkowo kwas EPA ma duże znaczenie dla leczenia stanów zapalnych. Tran wpływa więc nie tylko na odporność, wspomagając naturalną barierę ochronną organizmu, dodając mu sił do walki z wirusami i drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale wspomaga prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Dzięki obecności witaminy D3, tran pozwala walczyć z przewlekłym zmęczeniem, pogorszeniem nastroju, chandrą, ale też wzmacnia kości, co jest niezwykle istotne w przypadku seniorów i dzieci. Regularne przyjmowanie witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w tranie sprawi, że poprawi się nasz wzrok, nasze samopoczucie, a nawet wygląd. 

Najlepszy tran na odporność

Wybierając odpowiedni tran, warto zwrócić uwagę na skład produktu. Powinien to być olej z wątroby dorsza lub ryb z rodziny dorszowatych. Przy wyborze kierujmy się własnymi upodobaniami. Jeśli płynna konsystencja tranu nam nie odpowiada, sięgnijmy po kapsułki. Do wyboru mamy też różne smaki. Marka Möller’s oferuje trany w czterech aromatach: cytrynowym, owocowym, jabłkowym oraz naturalnym. Na początek warto zdecydować się na produkty smakowe, by w przyjemny sposób rozpocząć przygodę z tranem. Dzieciom możemy zaproponować dodatkowo smaczne, owocowe żelki. Nie warto zwlekać. System immunologiczny potrzebuje dzisiaj wsparcia bardziej niż kiedykolwiek. Przemyślana, odżywcza dieta uzupełniona o wysokiej jakości tran, to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia w tym trudnym czasie.

embed
Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.