Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Co wpływa na smak herbaty?

Przede wszystkim to, jak będzie smakowała nasza herbata, zależy od ilości użytego suszu, czasu parzenia i temperatury wody. Oczywiście, oprócz tego dużo zależy od jakości mieszanki, jaką wybierzemy — używając herbaty, której susz składa się z całych kawałków listków, wydobędziemy znacznie więcej niuansów smakowych niż z miału zawartego w torebkach.

W większości przypadków proporcje parzenia herbaty wynoszą 1 gram suszu na 100 ml wody. Dzięki temu uzyskamy zbalansowany smak, nie za mocny ani nie za słaby. Temperatura wody powinna być dostosowana do typu herbaty, jaki parzymy. Jeśli zalejemy herbatę zbyt gorącą wodą, napar będzie płaski w smaku i nie pokaże wszystkich swoich walorów smakowych. Jeśli zalejemy herbatę zbyt zimną wodą, uzyskamy jedynie wodę o posmaku herbaty. Czas parzenia również zależny jest od rodzaju herbaty, jaki parzymy, jednak zwykle nie powinien przekraczać 3 minut.

Ważne jest również, w czym parzymy herbatę. Im większy zaparzacz, tym więcej miejsca listki będą miały do rozwinięcia się. Dlatego warto wybrać zaparzacz z większym sitkiem lub parzyć herbatę w osobnym serwerze i przelewać przez sitko.

Sprawdź herbaty dostępne w ofercie Coffeedesk!

Jak parzyć czarną herbatę

Czarna herbata jest najbardziej popularna, jednak często piją się ją z cukrem, który ma zbalansować jej goryczkowy smak. Odpowiednio zaparzona czarna herbata powinna być słodka i delikatna, to przedłużenie czasu parzenia wydobywa z niej gorzki smak.

Aby wydobyć z czarnej herbaty to, co najlepsze, należy parzyć ją 1-1,5 minuty w 95-100 stopniach.

Jak parzyć zieloną herbatę

Zielona herbata znana jest ze swoich właściwości pobudzających, relaksujących i zdrowotnych. Zieloną herbatę powinno parzyć się w temperaturze 70-80 stopni, a przy pierwszym parzeniu należy trzymać się czasu 1-2,5 minuty. Drugie i kolejne parzenie zielonej herbaty powinno być dłuższe, od 3 do 5 minut.

Jak parzyć nie-herbatę?

Nie wszystko, co nazywamy herbatą, zawiera w sobie krzew herbaciany, na przykład potocznie nazywany czerwoną herbatą Rooibos nie ma nic wspólnego z tym krzaczkiem. W przypadku ziół, Rooibosa i mieszanek owocowych, nie musimy martwić się czasem parzenia. Temperatura od 95 do 100 stopni i około 5 minut parzenia będą dobrą metodą.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.