Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Z oleju korzystamy, jeśli nie codziennie, to kilka razy w tygodniu. Dobry olej to sekret smaku wielu dań. Pozwala doprawiać sałatki, przyrumieniać mięso, nadaje lekkości wypiekom i deserom. Na co dzień doskonale sprawdza się olej rzepakowy. Ma w składzie dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych dobrych dla zdrowia oraz niewiele nasyconych, których należy unikać w nadmiarze.

Z polskiego rzepaku, tłoczony tylko raz

Jeśli zależy nam nie tylko dobrym smaku oleju, wysokiej jakości, ale i ekologii, warto wybrać Olej Wielkopolski. Produkcja Oleju Wielkopolskiego na każdym etapie odbywa się z poszanowaniem środowiska. Olej powstaje w 100 proc. z rzepaku, pochodzącego z polskich, zrównoważonych i lokalnych upraw, posiadających certyfikat ISCC. To gwarancja ochrony biosfery, racjonalnego gospodarowania gruntami, ale także zrównoważonego rozwoju społecznego oraz redukcji emisji gazów cieplarnianych. Ziarna rzepaku, z którego wytwarzany jest Olej Wielkopolski tłoczone są tylko raz, co pozwala zachować wszelkie wartości odżywcze. A tych Olej Wielkopolski ma prawdziwe bogactwo. Jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, które wspomagają pracę mózgu i serca, witaminy E, będącej silnym antyoksydantem. Jest także źródłem witaminy K, warunkującej prawidłowy proces krzepnięcia krwi.

Olej w butelce z recyklingu

Olej Wielkopolski jest nie tylko produkowany z poszanowaniem środowiska, ale także pakowany w zgodzie z naturą. Producent Oleju Wielkopolskiego, jako pierwszy na polskim rynku w kategorii olejów jadalnych, już 3 lata temu wprowadził butelki pozyskane w 51 proc. z materiałów z recyklingu. Początkowo dotyczyło to tylko butelek 1-litrowych. Teraz 2-litrowy Olej Wielkopolski można kupić w butelce pochodzącej w 100 proc. z recyklingu. To pierwszy olej jadalny pakowany w takie butelki. Dlaczego ma to znaczenie? Po pierwsze pozwala to na redukcję CO2. Po drugie sprawia, że butelki nie trafiają na wysypiska. Według ostatnich danych człowiek wyprodukował już łącznie ponad 8 mld ton plastiku, co odpowiada za 70 proc. zanieczyszczeń mórz i oceanów. Dla porównania największe morskie skupisko plastikowych odpadów, dryfujące po Pacyfiku, ma już powierzchnię pięć razy większą niż Polska. Zamknięcie obiegu, czyli przetwarzanie plastiku, który już jest na rynku, jest jednym z najlepszych sposobów na ograniczenie jego nowej produkcji.

Ekologia w kuchni

Dzięki Olejowi Wielkopolskiemu można zaprosić ekologię do kuchni. Aby być jeszcze bliżej natury, warto zmienić kilka codziennych nawyków. Przede wszystkim starać się nie marnować żywności. Z szacunku Banku Żywności wynika, że marnujemy około 5 mln ton jedzenia rocznie. By to zmienić, warto przede wszystkim świadomie robić zakupy, najlepiej z listą, by nie kupować niepotrzebnych produktów. Zanim wyrzucimy cokolwiek z lodówki, można zastanowić się, jak to wykorzystać, w myśl zasady zero waste. Z pomocą Oleju Wielkopolskiego można wyczarować prawdziwe przysmaki. Zalegające w lodówce resztki warzyw można łatwo zamienić w sos lub zupę. Wystarczy najpierw usmażyć je na odrobinie oleju, by wydobyć smak i wzbogacić danie o dodatkowe wartości odżywcze, następnie dodać do bulionu. Do resztek sałaty, papryki, ogórka można dodać ulubiony ser, skropić olejem lub na jego bazie zrobić sos, dodając przyprawy i serwować do obiadu lub podać na lunch. Resztki warzyw można też podsmażyć na patelni, doprawić curry i kurkumą, dodać do nich mleczko kokosowe, fasolę lub ciecierzycę z puszki i podać z ryżem lub ziemniakami. A jeśli w lodówce zalegają nam marchewki, to znak, by wykonać z nich ciasto marchewkowe.

Olej Wielkopolski zadba nie tylko o smak potraw, ale i dostarczy cennych składników, istotnych szczególnie jesienią, gdy trzeba dbać o odporność. Przede wszystkim jednak pomoże wprowadzić ekologię do kuchni, zwłaszcza jeśli będzie wykorzystywany do dań tworzonych w myśl zasady zero waste.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.