Materiał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju

Materiał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów OlejuMateriał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju 

Od wieków znany. Przez rzesze ludzi uwielbiany. Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych olejów stosowanych w kuchni. Posiada w sobie wiele wartości cennych dla naszego zdrowia. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe nienasycone: omega-6 i omega-3 w odpowiednim stosunku w proporcji 2:1 wpływają na prawidłową gospodarkę lipidową organizmu. Przeciwdziałają rozwojowi oraz wspomagają leczenie chorób układu krążenia przede wszystkim poprzez wpływ na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu we krwi. Należy podkreślić, że w oleju rzepakowym jest nawet 10 razy więcej kwasów omega-3 niż np. w znanej i często przez nas używanej oliwie z oliwek. Warto wprowadzić go do naszej diety, która jest uboga w kwasy omega-3.

Materiał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów OlejuMateriał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju 

Zawarte w nim tłuszcze to naturalne bogactwo, które uzupełnia jeszcze kompleks witamin. Witamina E, K, prowitamina A nie tylko odżywiają nasze komórki, ale wpływają również korzystnie na całe nasze ciało. Witamina E zawarta w oleju rzepakowym wpływa na ochronę DNA, białek i lipidów przed uszkodzeniami na tle oksydacyjnym. Jest naturalnym przeciwutleniaczem wpływającym regenerująco na komórki organizmu. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. Olej rzepakowy zawiera też prowitaminę A zwaną betakarotenem.

Materiał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów OlejuMateriał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju 

Olej roślinny tłoczony z rzepaku odgrywa również ważną rolę w diecie najmłodszych. Może być spożywany przez kobiety w ciąży oraz dzieci od 6 miesiąca życia. Dodawany do zupek, sosów, różnych potrawek stanowi ważne źródło energii dostarczanej organizmowi dziecka. Wspomaga prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Materiał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów OlejuMateriał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju 

Odporny na wysokie temperatury, olej rzepakowy idealnie nadaje się do różnych procesów obróbki termicznej potraw: smażenia, pieczenia, gotowania. Świetnie sprawdza się do przygotowywania marynat, w których można przechowywać mięso. Niewiele osób wie, że z powodzeniem zastępuje masło lub margarynę w ciastach typu biszkoptowo-tłuszczowego. Nadaje im lekkości i wilgotności. Często używany jest do przygotowywania surówek, sałatek i majonezów. Możemy go także dodawać do sosów czy zup albowiem korzystnie wpływa na nasz organizm, a lekko podgrzany nie traci swoich właściwości.

Materiał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów OlejuMateriał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju 

Olej rzepakowy do bogactwo wytwarzane z polskich pól. Dostępne w przystępnej cenie. Zdrowe i w pełni przydatne w kuchni.

Materiał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów OlejuMateriał PR firmy Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju