„Program „Jakubiak rozgryza Polskę” to mój wielki powrót na kanał KUCHNIA+ po trzech latach przerwy. Niezmiernie się cieszę z tego faktu, ponieważ praca z CANAL+ to prawdziwa przyjemność.”- komentuje prowadzący, Tomasz Jakubiak. „W zupełnie nowym formacie przedstawię widzom moje autorskie pomysły na wariacje dotyczące klasycznych dań kuchni polskiej.” – dodaje.

 „Znane i lubiane przez wszystkich potrawy - bigos, żurek, a nawet pyzy, wywodzą się od zupełnie innych dań a dopiero w Polsce nadaliśmy ich przepisom lokalnego sznytu” – mówi prowadzący program. Ale jaka jest ich historia? Tego się dowiemy się podróżując z Tomkiem do różnych zakątków Polski, gdzie w towarzystwie lokalnych ekspertów rozbierzemy narodowe receptury na części pierwsze.

Po przybliżeniu historii danej potrawy, prowadzący „zdekonstruuje” danie, przedstawiając nowy niestandardowy sposób jego podania. „W przypadku zakwasu na żurek pierwszym daniem, które przychodzi do głowy jest zupa, natomiast świetnym przykładem może być biała kiełbasa z ziemniakami, którą w programie zalewam zakwasem i piekę w piekarniku.” – podpowiada kucharz.

„Jakubiak rozgryza Polskę” to program, którego jeszcze nie było. Prowadzący, jak nikt do tej pory, analizuje historię naszych narodowych potraw, zwracając uwagę, że nie zawsze pochodzą one z naszego kraju. „Miłośnicy kuchni polskiej będą często zaskoczeni, między innymi dlatego warto obejrzeć nasz program” – dodaje Tomasz Jakubiak.

Program „Jakubiak rozgryza Polskę” będzie można oglądać od 28 marca br. w serwisie CANAL+ online na canalplus.com oraz na kanale KUCHNIA+ przez satelitę i sieci kablowe.

„Jakubiak rozgryza Polskę”
Seria kulinarna, Polska, 2021, 10 x 22 min.
Kanał: Kuchnia +
Premiera: 28 marca 2021, niedziela, 12:30

JAKUBIAK ROZGRYZA POLSKĘ - PRZEPISY ODC. 1 -4

ODC 1 . ŻUR

Materiał prasowyMateriał prasowy 

1. Żurek na  soku z kiszonych ogórków z pulpetami z białej kiełbasy i prażuchami

  • 2 wędzone zebra
  • Włoszczyzna
  • 2 cebule
  • Mały pęczek świeżego majeranku
  • 4 liście laurowe
  • Kilka żaren ziela angielskiego
  • Szklanka soku z kiszonych ogórków
  • 300 ml maślanki
  • 4 starte ząbki czosnku
  • 500 g dobrej surowej białej kiełbasy
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Mąka do obtoczenia
  • 500 g ugotowanych ziemniaków przetartych na puree
  • 2 ząbki startego czosnku
  • Ćwierć szklanki maślanki
  • 2 łyżki mąki

Cebulę podpiecz na ogniu i wrzuć do gara. Dodaj pozostałe składniki i zalej 3l wody.
Gotuj około 1.5h
Wywar odcedź i dodaj do niego pozostałe składniki  - sok z ogórków i maślankę. Zagotuj.  Kiełbasę rozkrój i wyjmij z jelita. Wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki. Dobrze wyrób i uformuj pulpety. Obtocz w mące i Gotuj w zupie.

Prażuchy

Materiał prasowyMateriał prasowy 

W rondlu upraż na rumiany kolor mąkę i wrzuć ziemniaki. Chwilę mieszaj i dodaj czosnek oraz maślanka.
Ziemniaki podawaj na dnie talerza i zalewaj zupa.

2. Biała kiełbasa pieczona w zakwasie na żur na ostro i sałatka z marynowanego kopru włoskiego

Materiał prasowyMateriał prasowy 

  • 6 białych kiełbas
  • Młode ziemniaki pokrojone w plastry
  • Pół kostki masła
  • Pół główki nieobranego czosnku
  • Kilka gałązek tymianku i rozmarynu
  • 1 Papryczka chili
  • 2 liście laurowe
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Szklanka zakwasu na żur

W rondelku rozgrzej masło i dodaj do niego zmiażdżony czosnek, zioła i pokrojona paprykę. Chwilę Gotuj na małym ogniu. Na końcu dodaj łyżeczkę papryki.

Każda Kiełbasę pokrój na 3 części i wrzuć do żaroodpornego naczynia. Między kiełbasy poukładaj ziemniaki. Zalej wszystko masłem i piecz około 15 minut.

Marynowany koper włoski.

  • 1 koper
  • 2 łyżki masła
  • Po pół szklanki:
  • Sok z grapefruita, z pomarańczy, z jabłek
  • Kieliszek sosu sojowego

W rondelku zagotuj wszystkie soki wraz z sosem sojowym aż sos zgęstnieje. Ostudź.
Koper włoski pokrój w cienkie plastry najlepiej na mandolinie i obsmaż na maśle każdy plaster. Wrzuć do miski i zalej sosem!

ODC 2. BIGOS.

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Słodki bigos z dziczyzny z moskolami

  • Jedna nie duża kapusta
  • 500 g kiszonej kapusty w całości
  • 300 g  karkówki z jelenia
  • Kiełbasa z dziczyzny
  • 200 g boczku z dzika
  • 300 g jakiegoś tłustego kawałka mięsa (może być dziczyzna lub ew. wieprzowina)
  • 3 kwaśne jabłka
  • 10 liści laurowych
  • 5 ziele angielskie
  • 5 kulek jałowca
  • Butelka wytrawnego wina czerwonego
  • Smalec do smażenia
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 2 litry wody
  • 2 pory
  • 4 czubate łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu

Mięso pokrój w gruba kostkę i przesmaż na smalcu aż się przyrumieni. Dodaj teraz pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych). Posól i popieprz. Dodaj przyprawy i wlej wino.
Duś aż wino odparuje w 70%. Kapustę pokrój w rąby zarówno słodką jak i kiszoną. Dorzuć kapustę do mięsa i dolej wody. Gotuj kilka godzin na małym ogniu aż mięso będzie miękkie a całość gęsta. W razie czego dolej wody.
W rondelku rozgrzej Olej i przesmaż posiekane pory. Gdy będą miękkie dodaj koncentrat. Smaż chwilę i całość wymieszaj z kapusta i mięsem.
Na końcu dodaj majeranek i miód.

Moskole

Materiał prasowyMateriał prasowy 

  • 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • Sól pieprz.
  • 2 łyżki posiekanego majeranku
  • Olej do smażenia

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki. Gotowe ciasto zroluj w rulon i pokrój na 2 cm kawałki. Każdy kawałek zmiażdż na kotleta i Smaż na oleju aż będzie rumiany.

ODC 3 . PYZY

1. Pyzy z jagnięciną z orzeźwiającym sosem

Materiał prasowyMateriał prasowy 

  • 2 kg ziemniaków 
  • sól, pieprz 
  • 500 g tłustego mięsa wołowego lub jagnięcego 
  • 1 cebula 
  • sól i pieprz 
  • 2 ząbki czosnku
  • kumin
  • świeżą kolendra
  • świeża mięta

Połowę ziemniaków ugotuj, a  drugą przeciśnij przez sokowirówkę lub zetrzyj na tarce. Odzyskaj krochmal z płynu po tarciu.  Ugotowane ziemniaki dobrze utłucz. I zajmij się nadzieniem. Mięso przypraw startym czosnkiem, dopraw przyprawami i dodaj świeże, posiekane zioła.
Ziemniaki dokładnie wymieszaj z krochmalem i osiekanymi ziołami - kolendrą i miętą.
Z ziemniaczanego ciasta uformuj placek i na środek nałóż  farsz. Zlep brzegi i uformuj kuleczkę.  Gotuj we wrzątku ok 10- 12 minut od wypłynięcia. Podawaj ze zsiadłym mlekiem z kuminem , solą i miętą, posypane owocami granatu.

2. Knedle z mocną śliwką i słonym karmelem

Materiał prasowyMateriał prasowy 

  • 500g ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
  • opakowanie mrożonych śliwek
  • anyż
  • 1/4  szklanki likieru anyżowego
  • 6 łyżek cukru
  • 10 łyżek śmietanki 30% l
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Na patelni o grubym dnie podgrzewaj powoli śliwki z dodatkiem miodu. Kiedy zaczną puszczać sok flambiruj je nalewką. Nie pozwól by owoce się zupełnie rozpadły.
Ziemniaki ugotuj, przestudź, wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz jajkami.  Z ciasta uformuj placuszek w którego nakładaj aromatyczne śliwki i zwijaj knedelki. Gotuj we wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.
Cukier wsyp do  rondla o grubym dnie i podgrzewaj na na średnim ogniu. Kiedy zacznie się rozpuszczać zamieszaj delikatnie dodaj masło i rozprowadź je równomiernie po patelni. Dodaj śmietankę i sól. Doprowadź do pożądanej  konsystencji.

ODC 4 . KAPUŚNIAK

Kapuśniak że słodkiej kapusty, smażonych pomidorów i soczewicy na gęsinie.

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Wywar:

  • 2 skrzydła gęsie
  • Szyjka gęsia
  • 1 włoszczyzna
  • Oliwa  4 łyżki
  • 3 suszone grzyby duże
  • Kilka gałązek świeżego majeranku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

Obraną włoszczyzna, skrzydła i szyjkę umieść w brytfance. Polej oliwą i piecz 15 min w 250 stopniach.
Gdy wszystko się upiecze wrzuć to do dużego gara i dodaj pozostałe składniki. Dolej teraz 5l wody i wolno gotuj na małym ogniu.

  • Pół główki kapusty najlepiej włoskiej lub młodej posiekanej w małe kwadraciki
  • 5 ząbków czosnku startego
  • 2 łyżki smalcu gęsiego
  • 1 duża cebula posiekana w piórka
  • Ćwierć szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Pół szklanki soczewicy zielonej
  • 5 dojrzały pomidorów obranych że skóry
  • Przyprawy po łyżeczce:
  • Kmin rzymski, kolendrą, Imbir

W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i usmaż na nim cebulę wraz z czosnkiem. Gdy warzywa się przyrumienią dodaj pokrojone w ósemki lub duża kostkę pomidory.
Smaż aż woda odparuje. Dodaj teraz kapustę oraz soczewice. Duś wszystko około 10 min na średnim ogniu i dodaj przyprawy oraz sól. Całość zalej powstałym wywarem i gotuj około 40 min żeby kapusta zmiękła. Dopraw koperkiem i sokiem z cytryny

Do przygotowania:

  • Upieczone tematy
  • Wywar
  • Obrane pomidory
  • Gotowa zupa że względu na soczewice

Kapuśniak z kimchi

Materiał prasowyMateriał prasowy 

  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • Olej do smażenia
  • Garść kiełków fasoli mung
  • Czerwona cebula
  • 5 ząbków
  • Pół szklanki Kimchi
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • Pół posiekanej cukinii w talarki
  • makaron ryżowy
  • Dużo posiekanej kolendry
  • świeża mięta

W woku przesmaż na oleju aż się przyrumienią, zmiażdżone ząbki czosnku i cebulę pokrojona w ósemki. Dodaj teraz mięso, kiełki i posiekany seler naciowy, cukinię. Smaż na dużym ogniu żeby warzywa były Chrupiące. Dodaj kimchi i smażąc cały czas mieszaj najlepiej pałeczkami.  Dodaj trochę wody i sok pozostały z kimchi, dopraw sosem rybnym . Podawaj z kolendrą miętą i 6 minutowym jajkiem.
4 jajka