Tradycyjny barszcz biały, wiosenne sałatki, soczysta pieczeń, aromatyczny pasztet czy faszerowane jajka – w świątecznym menu co roku odnajdujemy dobrze znane, klasyczne smaki. Jednak, aby zbliżająca się Wielkanoc wypadła perfekcyjnie, warto solidnie się do niej przygotować. Dlatego nie dajmy się zaskoczyć i zaopatrzmy się w potrzebne produkty, które nie tylko pomogą podkreślić smak uroczystych specjałów, ale i sprawią, że przyrządzanie wielkanocnych potraw będzie przyjemnością. Sprawdź, co dobrze mieć pod ręką podczas nadchodzących świąt! Oto wielkanocny niezbędnik:

Barszcz biały z majerankiem Knorr

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Sugerowana cena detaliczna*: 2,49 PLN

Tradycyjne święta nie obejdą się bez barszczu białego. Polecamy sięgnąć po wyjątkowy produkt z linii Ulubione Smaki: Barszcz biały z majerankiem Knorr. Przepis na ten wyrazisty w smaku, staropolski specjał nigdy nie był prostszy. Produkt sprawdzi się doskonale jako baza dania, ale będzie też sposobem na idealne doprawienie tradycyjnie gotowanej zupy. Dzięki specjalnie dobranej kompozycji przypraw i ziół wielkanocny barszcz będzie smakował wyśmienicie.

Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Knorr

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Sugerowana cena detaliczna*: 1,49 PLN

W świątecznym jadłospisie nie może zabraknąć sałatek, zwłaszcza tych skomponowanych z wiosennych nowalijek. Warzywne kompozycje znakomicie wzbogaci Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy Knorr, który przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych połączeń smaków.

Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Sugerowana cena detaliczna*: 1,99 PLN

Kluczem do kulinarnych sukcesów wielkanocnych potraw jest odpowiedni dobór przypraw. Niezwykle aromatyczny majeranek nada smak wielu daniom. Jest nieodłącznym elementem świątecznych zup: żurku i białego barszczu. Przyprawę warto użyć także do mięsnych pieczeni oraz potraw na bazie roślin strączkowych.

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Sugerowana cena detaliczna*: 1,99 PLN

Bez czarnego pieprzu ani rusz – to on zadba o wyrazistość świątecznych dań. W jego repertuarze znajdą się wszelakie mięsa, w tym wielkanocne szynki, schaby, rolady oraz niezastąpione pasztety.

Przyprawa Czosnkowa grubo mielona Knorr

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Sugerowana cena detaliczna*: 2,49 PLN

Duże kawałki ziół i przypraw obecne w Przyprawie Czosnkowej grubo mielonej Knorr dodadzą smaku oraz udekorują wiele świątecznych dań. Uniwersalna, w 100% naturalna kompozycja złożona między innymi z czosnku, czosnku niedźwiedziego oraz majeranku pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i warzywnych.

Rosół z kury Knorr

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Sugerowana cena detaliczna (6 kostek) *: 2,29 PLN

Niech tradycji stanie się zadość! W Wielkanoc postawmy na niezawodny Rosół z kury Knorr, który jest gwarantem złocistego, aromatycznego, idealnie doprawionego bulionu o głębokim smaku.

Przyprawa Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Knorr

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Sugerowana cena detaliczna*: 7,49 PLN

Przyprawa w szklanej posypywaczce Knorr to aromatyczna kompozycja w 100% naturalnych warzyw, ziół i przypraw. Złożona z kawałków suszonych pomidorów, czosnku, natki pietruszki oraz bazylii udoskonali smak świątecznych sałatek, oraz będzie idealnym dodatkiem do faszerowanych wielkanocnych jajek.

Przyprawa do mięs Knorr

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Sugerowana cena detaliczna*: 2,79 PLN

Przyprawa do mięs Knorr jest ceniona ze względu na uniwersalność użycia. Jest też niezastąpionym elementem świątecznego gotowania. Dzięki bogatej kompozycji suszonych ziół i warzyw, między innymi papryki, czosnku, cebuli, natki pietruszki i rozmarynu, nada świątecznym pieczeniom czy polędwiczkom smakowitości i soczystości.

*Ceny półkowe są wyłączną decyzją sieci handlowych.         

Wielkanocne inspiracje kulinarne Knorr

Wielkanocny żur w chlebie

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 chleby razowe
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 opakowanie Żurku Knorr
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule   
  • 1 łyżka chrzanu
  • 300 g wędzonego boczku
  • 5 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 Liście laurowe z Turcji Knorr
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 10 ml oleju

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wywar na włoszczyźnie wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz liściem laurowym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę z garnka.
2. Do wywaru wsyp zawartość opakowania Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr. Dodaj do całości 1 łyżkę chrzanu ze słoika. Gotuj zupę przez około 10 minut.
3. Rozgrzej patelnie i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną w plastry kiełbasę i boczek pokrojony w kosteczkę. Po smażeniu wrzuć wszystko do żurku.
4. Pod koniec gotowania do zupy wsyp pieprz i majeranek oraz wlej śmietanę.
5. Rozkrój chleb wzdłuż na dwie części. Z każdej połowy wyciągnij miękki środek. Żurek podawaj w chlebowej misce z dodatkiem chrzanu oraz jajkiem.

Roślinny pasztet

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Czas przygotowania: 105 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 1 opakowanie Zupy borowikowej Knorr
  • 200 ml wody
  • 100 g orzechów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj kaszę gryczaną zgodnie ze wskazówkami producenta, umieszczonymi na opakowaniu. W 200 ml wody namocz suszone grzyby. Potem gotuj je przez około 15 minut.
2. Pietruszkę oraz marchewki pokrój w wąskie paski. Kawałki warzyw smaż na patelni z 2 łyżkami rozgrzanego oleju, aż staną się rumiane.
3. Opakowanie Zupy borowikowej Knorr połącz z wodą pozostałą po gotowaniu grzybów i grzybami. Całość jeszcze raz zagotuj.
4. Do dużego naczynia wsyp kaszę gryczaną, ciecierzycę, fasolę, gotowy sos grzybowy oraz pokruszone orzechy. Dodaj ząbki czosnku, usmażone warzywa, musztardę, majeranek, kmin rzymski oraz gałkę muszkatołową. Wszystko razem dokładnie zmiel.
5. Posmaruj olejem formę do pieczenia i obsyp ją bułką tartą. Przełóż masę i również ją posyp po wierzchu bułką. Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut. Podawaj na zimno.

Zapiekane jajka pod pierzynką

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 8 jajek
  • 150 g gotowanej szynki
  • 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
  • 200 g sera żółtego
  • 50 ml wody
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry. Pamiętaj, aby odłożyć kilka kawałków jajek na bok do udekorowania dania. Zetrzyj na tarce ser żółty. Szynkę pokrój w cienkie paski – kilka plastrów również odłóż do dekoracji.
2. Fix Spaghetti Carbonara Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną. Wsyp pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zagotuj i zdejmij z ognia.
3. Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je margaryną i naprzemiennie układaj plastry jajek, szynki i sera. Poszczególne warstwy polewaj przyrządzonym wcześniej sosem.
4. Posyp zapiekankę z wierzchu tartą bułką, a następnie ozdób odłożonymi kawałkami szynki i jajek.
5. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone natką pietruszki.

Wielkanocna pieczeń rzymska z jajkiem

Materiał prasowyMateriał prasowy 

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 800 g udźca z indyka bez kości
  • 1 opakowanie Przyprawy do mięsa mielonego Knorr
  • 7 jajek
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g czarnych oliwek
  • 100 g sera feta

Sposób przygotowania:

1. Mięso drobiowe zmiel na grubych oczkach i wymieszaj z bułkami odciśniętymi z mleka.
2. Do indyka dodaj łyżeczkę chili, Przyprawę do mięsa mielonego Knorr, 2 jaja, posiekaną natkę pietruszki, oliwki pokrojone w plastry oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę. Dokładnie połącz składniki.
3. Połowę farszu ułóż w formie do ciasta, najlepiej o wymiarach 27 cm x 12 cm, wyłożonej pergaminem. Na środku zrób nieduże wgłębienie. Następnie porozkładaj 5 jaj, ugotowanych na twardo i obranych. Całość zakryj resztą farszu.
4. Postukaj pieczenią, upuszczając ją na blat kilka razy, aby farsz dobrze się ułożył w foremce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 90 minut.