Źródłem białka w diecie wegańskiej są m.in. nasiona roślin strączkowych – fasola, groch, soczewica, bób, ciecierzyca czy soja. Eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego nie oznacza jednak, że przed każdym śniadaniem będziesz musiała gotować strączki i warzywa, wyciskać czosnek i cytrynę, a później wszystko razem blendować, żeby zrobić kanapki. Bardzo prostą i przede wszystkim zdrową alternatywą są pasty i paprykarze przygotowywane z naturalnych składników przez markę Primavika. Dla przykładu pasztet warzywny z cieciorką oprócz białka zapewnia błonnik, a dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi.

Warzywne pasty sprawdzą się nie tylko na pełnoziarnistym pieczywie, ale też jako dodatek do wytrawnych placków, omletów lub farsz do tortilli. W taki obiadowy zestaw dobrze wkomponuje się również np. lekkostrawny i odżywczy paprykarz wegetariański z amarantusem marki Primavika. Jest w nim dużo żelaza, to więc dobra propozycja, jeśli czujesz wiosenne osłabienie. Żelazo znajdziesz także m.in. w roślinach strączkowych, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy algach morskich. Pamiętaj jednak, że przyswajanie tego składnika mineralnego zwiększa witamina C, dlatego też wspomniane produkty najlepiej łączyć z surowymi warzywami. Wapń za to uzupełnisz m.in. dzięki mleku sojowemu, zielonym warzywom liściastym, figom czy orzechom. A skoro już jesteśmy przy orzechach…

Czy wiesz, że świetnym sposobem na dostarczenie organizmowi składników odżywczych mogą być masła orzechowe? Ich skład musi być jednak pozbawiony zbędnych dodatków – tak jak w przypadku masła orzechowego Active Primaviki. Wówczas można połączyć pyszne z pożytecznym, bo ten produkt pomaga również zaspokoić zapotrzebowanie na energię, białko i zdrowe tłuszcze.