Dobrze znane, a całkiem nowe smaki

Jak usprawnić przygotowanie tradycyjnych przysmaków i lekko odmienić ich dobrze znany smak? Niech w cukierniczych eksperymentach ogranicza nas tylko wyobraźnia! Nieodłącznym elementem Wielkanocy są wyjątkowe polskie ciasta, które możemy przygotować wspólnie z dziećmi czy partnerem. Grunt to odpowiedni podział ról w kuchni! W tegoroczne Święta warto pokusić się o kulinarne eksperymenty z tradycją, aby urozmaicić wspólne chwile z najbliższymi. Znane dotychczas przepisy można łatwo odmienić i dodać im odrobinę nowoczesności w szybki sposób. Dobrym pomysłem jest np. zmiana standardowej polewy lukrowej na wielkanocnej babce na dietetyczną na bazie śmietankowego serka. Smak słodkiego mazurka przełamiemy, modyfikując składniki. Kremową polewę ciasta zastąpmy masłem orzechowym, a zamiast bakalii postawmy na prażone fistaszki. Dzięki tym drobnym zmianom wypiek zyska całkiem nowe oblicze!

Wspólne przygotowywanie świątecznych specjałów może być frajdą dla całej rodziny! Niezależnie od tego, jakie mamy doświadczenie w kulinarnych podbojach, ważne jest korzystanie
z nietrudnego przepisu na wielkanocne ciasto, posiadanie niezbędnych składników oraz sprzętu domowego, który ułatwi przyrządzanie potraw. Mazurek, pachnąca babka czy babeczki powinny być łatwe i szybkie w przygotowaniu, a zarazem oddziałujące na wszystkie zmysły, bo z najbliższymi chcemy się dzielić tym, co najsmaczniejsze! Tak jak baba wielkanocna Kariny Zuchory, finalistki programu Masterchef!

Baba Wielkanocna z kremem pomarańczowym

Składniki ciasta:

·         125 ml letniego mleka

·         2 łyżki cukru

·         ¾ łyżeczki suszonych drożdży

·         2 jajka

·         175 g mąki (typ 500)

·         60 g miękkiego masła

Składniki kremu pomarańczowego:

·         250 g kremowego serka

·         200 g serka mascarpone

·         150 g cukru pudru

·         skórka otarta z pomarańczy (1 łyżeczka)

·         kilka kropli wody z kwiatów pomarańczy lub likieru pomarańczowego

Składniki syropu:

·         500 ml wody

·         240 ml miodu

·         340 g cukru

·         3 gałązki rozmarynu

Podgrzej piekarnik do 170°. W misie robota połącz mleko, cukier i drożdże, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut lub użyj funkcji piekarnika Electrolux Combi Steam „wyrastanie ciasta”, masa musi podwoić swoją objętość. Dodaj jajka i zmiksuj na wolnych obrotach. Dosyp przesianą mąkę i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj miękkie masło, miksuj, aż ciasto zacznie odchodzić od misy. Przełóż do nasmarowanej masłem formy do pieczenia. Piecz do momentu zarumienienia (około 35 minut). Korzystając z piekarnika parowego, możesz mieć pewność, że babka będzie chrupka na zewnątrz,
a w środku pozostanie naturalnie soczysta. Wyjmij ciasto z formy i zawiń w folię, by zaparowało.

Przygotuj syrop. Rozpuść wszystkie składniki i namocz w nich babę. Zacznij najpierw moczyć ją do połowy wysokości, po 2 minutach obróć babę na drugą stronę i mocz ponownie.

Przygotuj krem. Zmiksuj dokładnie kremowy serek z cukrem pudrem i wodą pomarańczową, dodaj mascarpone i mieszaj do uzyskania gładkiego kremu. Krem wciśnij szprycą cukierniczą w środek baby. Podawaj z owocami (np. pomarańcze lub brzoskwinie).

Sekret tkwi w szczegółach

Nowoczesna technologia pary zastosowana w piekarnikach umożliwia przygotowanie świątecznego ciasta wraz z daniem głównym, np. schabu ze śliwkami. Dzięki niej ich aromaty nie przenikną się,
a potrawy będą równomiernie wypieczone. Mięso pozostanie apetycznie chrupiące, ale soczyste w środku. Wielkanocne wypieki będą apetycznie rumiane, z chrupkim wierzchem i puszystym wnętrzem. Dzięki wykorzystaniu pary w procesie pieczenia, możemy także używać mniej tłuszczu do przygotowywania świątecznych dań. Dodatkowo czujnik wilgotności zainstalowany w piekarniku automatycznie dobiera odpowiednią ilość gorącego powietrza dla danej potrawy. Dzięki temu osiągniemy perfekcyjny rezultat.

Kluczem do osiągnięcia sukcesu w kuchni są dobrzy pomocnicy. Nawet mistrzyni sztuki kulinarnej nie jest w stanie wszystkiego zrobić sama, dlatego potrzebuje odpowiednich ułatwień. Wymagające zadania kuchenne można powierzyć robotowi kuchennemu Kitchen Assistent EKM4200™, o metalowej konstrukcji i silnikowi o mocy 1000W. Sprawdzi się zarówno przy produkcji ciast, jak i w przygotowaniu obiadu na duży zjazd rodzinny. Przyrządzenie perfekcyjnych dań ułatwią dodatkowe akcesoria, takie jak przystawki do mielenia mięsa, szatkowania warzyw czy przygotowywania makaronów. Dzięki swojej wytrzymałości Kitchen Assistent™ będzie towarzyszył nam w kulinarnych przygodach przez długie lata.

Chcąc ugościć najbliższych w najlepszym kulinarnym stylu, warto nieco pobudzić wyobraźnię w kuchni. W przyrządzeniu świątecznego obiadu w zaskakującej odsłonie pomogą nam także nowoczesne metody gotowania. Tak przygotowana Wielkanoc będzie pełna smaku i pozytywnych wrażeń!