Nie tylko mazurki - wiosenne wypieki
Sernik
Są setki przepisów. Można się spierać, który jest lepszy. Analizować technikę i szybkość przygotowania, a nawet historię powstania. Bo trudno uwierzyć, że sernik był pieczony już w czasach antycznych Greków. A kiedy Rzymianie podbili Grecję, przepis wpadł im w ręce i rozpoczęło się wielkie pieczenie.
Przeczytaj przepis
Brownie
To ciasteczko jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Ma jeszcze tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie
czekoladowy zygzak
Czekolada jest gorzka z zatopionymi orzechami laskowymi. Kiedy wyjadam ostatnie okruszki, obiecuję sobie, że następną zrobię sama. Bo to może być osobista czekolada. Wystarczy rozpuścić tabliczkę. Wylać na pergamin. Dodać ulubiony składnik, a po chwili łamać, kroić. To może być prezent dla czekoladoholików.
Kremówka
Potrzebne jest gotowe ciasto francuskie (1 op.), krem waniliowy i bita śmietana. Wykrawam z gotowego ciasta prostokąty, układam na papierze do pieczenia na blasze (lekko je rozsuwam, bo rosną), nakłuwam kilka razy widelcem, smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką zimnej wody i piekę ok. 20 min...
Lukier i babeczki
Czas na lukrowanie, drogie babeczki! "Lukrować" potocznie znaczy przesadnie chwalić kogoś lub coś. "Lukrować" znaczy ozdabiać słodką polewą świąteczne baby i mazurki. Jak to jest z tym lukrem? Umiesz. Potrafisz. To ważna umiejętność. Lukier to cukier i woda. Jak w życiu
Owoce w cieście
o misy wsypać cukier, mąkę, dodać miód, białko i masło. Wymieszać, aż powstanie puszysta masa. Łyżką nakładać małe porcje ciasta na papier do pieczenia tak, aby powstały okrągłe, cienkie ciastka. Piec ok. 10 min w temp. 180 st. C. Ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i skórką cytrynową. Na talerzu położyć ciastka, nakładać śmietanę, owoce, przykrywać drugim ciastkiem. Posypać cukrem pudrem...
Owoce pod pierzynką
To jeden z tych deserów, które nie wymagają dokładnej receptury i precyzyjnej wagi, a składniki są dostępne przez cały rok
Szarlotka
Będzie o szarlotce i przyjaźni. Pieczesz szarlotkę? Potrafisz? Zapakowaną wieszasz na klamce zamkniętych drzwi. Dzwonisz! Wygrałaś! Przyjaźń ma smak szarlotki. KOBIETY TO WIEDZĄ
Tiramisu
Sophia Loren w książce "Recipes and memories" pisze, że tiramisu rzeczywiście poprawia nastrój i stąd jego nazwa. Tak musi być, bo czym wytłumaczyć jego wielką i wciąż rosnącą popularność?