Nie tylko mazurki - wiosenne wypieki

red.
Dom pachnący ciastem...kto tego nie lubi! Prezentujemy przepisy na wiosenne wypieki
1 z 9

Sernik

Są setki przepisów. Można się spierać, który jest lepszy. Analizować technikę i szybkość przygotowania, a nawet historię powstania. Bo trudno uwierzyć, że sernik był pieczony już w czasach antycznych Greków. A kiedy Rzymianie podbili Grecję, przepis wpadł im w ręce i rozpoczęło się wielkie pieczenie.

Przeczytaj przepis

2 z 9
Czekoladowe ciasto
Czekoladowe ciasto

Brownie

To ciasteczko jest ciemne, gęste i bardzo czekoladowe. Ma jeszcze tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie brownie

Przeczytaj przepis

3 z 9

czekoladowy zygzak

Czekolada jest gorzka z zatopionymi orzechami laskowymi. Kiedy wyjadam ostatnie okruszki, obiecuję sobie, że następną zrobię sama. Bo to może być osobista czekolada. Wystarczy rozpuścić tabliczkę. Wylać na pergamin. Dodać ulubiony składnik, a po chwili łamać, kroić. To może być prezent dla czekoladoholików.

Przeczytaj przepis

4 z 9

Kremówka

Potrzebne jest gotowe ciasto francuskie (1 op.), krem waniliowy i bita śmietana. Wykrawam z gotowego ciasta prostokąty, układam na papierze do pieczenia na blasze (lekko je rozsuwam, bo rosną), nakłuwam kilka razy widelcem, smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką zimnej wody i piekę ok. 20 min...

Przeczytaj przepis

5 z 9
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Lukier i babeczki

Czas na lukrowanie, drogie babeczki! "Lukrować" potocznie znaczy przesadnie chwalić kogoś lub coś. "Lukrować" znaczy ozdabiać słodką polewą świąteczne baby i mazurki. Jak to jest z tym lukrem? Umiesz. Potrafisz. To ważna umiejętność. Lukier to cukier i woda. Jak w życiu

Przeczytaj przepis

6 z 9

Owoce w cieście

o misy wsypać cukier, mąkę, dodać miód, białko i masło. Wymieszać, aż powstanie puszysta masa. Łyżką nakładać małe porcje ciasta na papier do pieczenia tak, aby powstały okrągłe, cienkie ciastka. Piec ok. 10 min w temp. 180 st. C. Ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i skórką cytrynową. Na talerzu położyć ciastka, nakładać śmietanę, owoce, przykrywać drugim ciastkiem. Posypać cukrem pudrem...

Przeczytaj przepis

7 z 9

Owoce pod pierzynką

To jeden z tych deserów, które nie wymagają dokładnej receptury i precyzyjnej wagi, a składniki są dostępne przez cały rok

Przeczytaj przepis

8 z 9
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Szarlotka

Będzie o szarlotce i przyjaźni. Pieczesz szarlotkę? Potrafisz? Zapakowaną wieszasz na klamce zamkniętych drzwi. Dzwonisz! Wygrałaś! Przyjaźń ma smak szarlotki. KOBIETY TO WIEDZĄ

Przeczytaj przepis

9 z 9

Tiramisu

Sophia Loren w książce "Recipes and memories" pisze, że tiramisu rzeczywiście poprawia nastrój i stąd jego nazwa. Tak musi być, bo czym wytłumaczyć jego wielką i wciąż rosnącą popularność?

Przeczytaj przepis

Przewiń i czytaj dalej Wysokie Obcasy