Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Marchewkowa z orkiszem i jarmużem, przepis Agnieszki Kręglickiej
Składniki na sałatkę: 1 szklanka ziarna orkiszu, 2 gałązki jarmużu, oliwa, chili, sól, pieprz
Na zupę: 0,5 kg marchwi, 1 posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, 1,5 l wywaru z warzyw lub rosołu, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz
Orkisz opłucz, odcedź, zalej 2 szklankami wody i gotuj powoli pod przykryciem.
Przygotuj zupę - rozgrzej w garnku oliwę, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij je; dodaj marchew pokrojoną w plasterki, smaż powoli z przyprawami, aż zacznie mięknąć. Zalej wywarem, gotuj razem ok. 30 min, zmiksuj na krem, uzupełnij przyprawy.
Jarmuż dobrze opłucz i potnij w paseczki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj jarmuż, chili, sól, pieprz i smaż chwilę, aż jarmuż nabierze połysku i intensywnej zieleni. Dodaj na patelnię odcedzony miękki orkisz, zamieszaj.
Ciepłą sałatkę podawaj razem z zupą. Można jeść osobno albo wrzucić razem do talerza.
Wszystkie komentarze