Śniadanie musi być

red.

"Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą" (Materiały prasowe)

"Dobre śniadanie zdążysz zrobić i zjeść w pięć minut. Za to w leniwy niedzielny poranek przeciągaj śniadania w nieskończoność" - radzi Małgosia Minta [FRAGMENTY KSIĄŻKI]
1 z 6
Materiały prasowe
Materiały prasowe

"Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą".

Małgosia Minta w swojej książce prezentuje kilkadziesiąt śniadaniowych przepisów: na słodko i na słono, dla tych, którzy jedzą w pośpiechu i dla tych, którzy cieszą się leniwymi porankami. Na miejscu i na wynos.

Prezentujemy pięć przepisów.

2 z 6
"Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą"

Pięć razy awokado

Pięć razy awokado

- Co najbardziej lubisz jeść na śniadanie? - spytałam kiedyś Billa Grangera, australijskiego kucharza, restauratora i autora książek kucharskich. - Tosty z awokado i chili - odparł. I już po chwili na stole pojawiły się pełnoziarniste tosty z grubymi plastrami maślanego awokado skropionego sokiem z limonki i oprószonego płatkami soli morskiej. Zjedliśmy je razem. Potem, już w domu, często przyrządzałam sobie tosty z awokado. Podobne do tych u Grangera albo zupełnie inne. Możliwości jest wiele.

Składniki:

5 dużych kromek

pieczywa na zakwasie

2 dojrzałe awokado

sok z 1 cytryny

sól

świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej do 180?, włącz funkcję grill, opiecz chleb.

2. Awokado przekroj na poł, wyjmij pestki, oddziel miąższ od łupinek, przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i rozdrobnij widelcem.

3. Pastę rozsmaruj na kromkach pieczywa i udekoruj:

- listkami kolendry i skórką otartą z cytryny,

- plasterkami młodej rzodkiewki i solą morską,

- plasterkami jajka ugotowanego na półtwardo i płatkami chili,

- ricottą i miodem,

- plasterkami truskawek i skórką z cytryny.

Rada:

Idealnie dojrzałe awokado jest smaczne bez dodatków. Przekrój je na pół, posyp solą morską lub polej miodem wrzosowym albo gryczanym. Zjedz łyżeczką,

wybierając miąższ wprost z łupinki.

3 z 6
"Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą"

Ostra jajecznica na pomidorowych tostach

Ostra jajecznica na pomidorowych tostach

Hiszpanie raczej nie jadają śniadań. Poranny głód zaspokajają kawą i słodką bułeczką - i tyle musi im wystarczyć do lunchu. Czasami uda się załapać na churros, smażone ciastka hojnie obsypane cukrem, podane z filiżanką gorącej czekolady, ba, wtedy pewnie długo nie mogą nawet myśleć o jedzeniu! Ja jednak o poranku najchętniej zjadłabym pan con tomate, lekko zrumieniony chleb posmarowany pomidorem.

Składniki na dwie porcje:

4 duże kromki chleba na zakwasie

1 pomidor

oliwa

gruba sól

1 czerwona cebula

1 papryczka peperoncino, posiekana

4 jajka

sól, świeżo mielony pieprz

1 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki

Przygotowanie:

1. Kromki opiecz w tosterze lub pod grillem w piekarniku.

2. Pomidora przekrój na pół, dociskając do kromek, rozsmaruj miąższ po powierzchni pieczywa. Skrop oliwą (ok. 1 łyżki), posyp grubą solą.

3. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij cebulę wraz z peperoncino.

4. W misce lekko ubij jajka, dopraw solą, pieprzem i papryką. Wlej na patelnię z cebulą i papryką, smaż na średnim ogniu, mieszając, aż jajecznica się zetnie. Podawaj na tostach posmarowanych pomidorem.

Rada:

Jajecznicę możesz też usmażyć na 100 g pokrojonej kiełbaski chorizo. Dzięki niej danie będzie jeszcze bardziej pikantne.

4 z 6
"Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą"

Sałatka z pomidorów z ziołową ricottą

Sałatka z pomidorów z ziołową ricottą

Pomidory. Nagrzane w słońcu, słodko-kwaskowe... W sezonie mogłabym jeść je na okrągło; szczerze mówiąc, właśnie tak robię. Świetnie smakują ze słodkawą ricottą i rześką, lekko pieprzną bazylią.

Składniki na dwie porcje

po 150 g pomidorków koktajlowych, żółtych i czerwonych

2 czarne pomidory kumato, słodkie i pyszne, zwane też czekoladowymi

1 pomidor malinowy, bawole serce lub gargamel

2 łyżki posiekanej bazylii

oliwa

sól i czarny pieprz

250 g ricotty

1 łyżeczki listków tymianku

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj, osusz, pokrój - większe na kawałki, koktajlowe na połówki. Przełóż do miski, dodaj łyżkę bazylii, skrop oliwą, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.

2. Ricottę rozetrzyj z resztą bazylii i tymiankiem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj do sałatki z pomidorów.

Rada:

Bazylię możesz zastąpić miętą lub natką pietruszki. Do pomidorów dodaj maliny lub kawałki brzoskwiń.

5 z 6
"Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą"

Kanapka z fetą, bobem i miętą

Kanapka z fetą, bobem i miętą

Bób i mięta - dla mnie to duet idealny. Kupuję świeżutki bób, gotuję go, a potem dzielnie łuskam. Nie ulegam pokusie podjadania zielonych ziaren, mają przecież trafić na kanapkę.

Składniki na dwie porcje:

200 g młodego bobu

sól morska

1 łyżka listków świeżej mięty,

posiekanych

1 łyżka oliwy

sok z cytryny do smaku

100 g fety

100 g serka kremowego (typu

Philadelphia)

świeżo mielony czarny pieprz

4 kromki chleba pszennego na zakwasie

Przygotowanie:

1. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć bob, posól, gotuj ok. 10 minut, aż będzie miękki. Odcedź, zahartuj zimną wodą, ostudź i obierz z łupinek.

2. Przełóż do miski, dodaj miętę, oliwę oraz sok z cytryny; wymieszaj i odstaw.

3. Fetę zmiksuj z serkiem, dopraw pieprzem i ewentualnie solą (pamiętaj, że feta jest słona!).

4. Kromki chleba opiecz, posmaruj twarożkiem, na wierzchu ułóż bob z miętą.

Rada: Do przygotowania tej kanapki najlepiej nadaje się młody, miękki bób. Mrożony bywa suchy i mączysty.

6 z 6
"Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą"

Kokosowa kasza manna

Kokosowa kasza manna

Jak już wspominałam, w dzieciństwie nie znosiłam zup mlecznych. Na szczęście mama mnie do nich nie zmuszała, za co jestem jest niezmiernie wdzięczna. Jeśli wierzyć rodzinie, tolerowałam jednak kaszkę mannę, udekorowaną lśniącymi wiśniami z syropu. Poniższa wersja jest nieco doroślejsza, z kokosem i wanilią.

Składniki na jedną porcję:

250 ml mleka krowiego

200 ml mleka kokosowego

1 laski wanilii

1 łyżka brązowego cukru lub miodu

6 łyżek kaszy manny

4 łyżki wiórków kokosowych

garść świeżych owoców jagodowych

2 łyżki dużych płatków kokosowych

Przygotowanie:

1. Do garnka wlej oba rodzaje mleka. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii i cukier. Zagotuj, wsyp kaszę mannę i, mieszając, ponownie doprowadź do wrzenia.

2. Zmniejsz ogień, dodaj wiórki kokosowe, gotuj 2-3 minuty, mieszając, by kasza się nie przypaliła.

3. Przelej do miseczek, udekoruj owocami i płatkami kokosa.

Więcej na ten temat: kuchnia, małgosia minta, śniadania
Przewiń i czytaj dalej Wysokie Obcasy