Ostra jajecznica na pomidorowych tostach
Hiszpanie raczej nie jadają śniadań. Poranny głód zaspokajają kawą i słodką bułeczką - i tyle musi im wystarczyć do lunchu. Czasami uda się załapać na churros, smażone ciastka hojnie obsypane cukrem, podane z filiżanką gorącej czekolady, ba, wtedy pewnie długo nie mogą nawet myśleć o jedzeniu! Ja jednak o poranku najchętniej zjadłabym pan con tomate, lekko zrumieniony chleb posmarowany pomidorem.
Składniki na dwie porcje:
4 duże kromki chleba na zakwasie
1 pomidor
oliwa
gruba sól
1 czerwona cebula
1 papryczka peperoncino, posiekana
4 jajka
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
Przygotowanie:
1. Kromki opiecz w tosterze lub pod grillem w piekarniku.
2. Pomidora przekrój na pół, dociskając do kromek, rozsmaruj miąższ po powierzchni pieczywa. Skrop oliwą (ok. 1 łyżki), posyp grubą solą.
3. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij cebulę wraz z peperoncino.
4. W misce lekko ubij jajka, dopraw solą, pieprzem i papryką. Wlej na patelnię z cebulą i papryką, smaż na średnim ogniu, mieszając, aż jajecznica się zetnie. Podawaj na tostach posmarowanych pomidorem.
Rada:
Jajecznicę możesz też usmażyć na 100 g pokrojonej kiełbaski chorizo. Dzięki niej danie będzie jeszcze bardziej pikantne.
Wszystkie komentarze