Śniadanie musi być

"Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą" (Materiały prasowe)

"Dzień dobry. Śniadania z Małgosią Mintą".
Małgosia Minta w swojej książce prezentuje kilkadziesiąt śniadaniowych przepisów: na słodko i na słono, dla tych, którzy jedzą w pośpiechu i dla tych, którzy cieszą się leniwymi porankami. Na miejscu i na wynos.
Prezentujemy pięć przepisów.

Pięć razy awokado
Pięć razy awokado
- Co najbardziej lubisz jeść na śniadanie? - spytałam kiedyś Billa Grangera, australijskiego kucharza, restauratora i autora książek kucharskich. - Tosty z awokado i chili - odparł. I już po chwili na stole pojawiły się pełnoziarniste tosty z grubymi plastrami maślanego awokado skropionego sokiem z limonki i oprószonego płatkami soli morskiej. Zjedliśmy je razem. Potem, już w domu, często przyrządzałam sobie tosty z awokado. Podobne do tych u Grangera albo zupełnie inne. Możliwości jest wiele.
Składniki:
5 dużych kromek
pieczywa na zakwasie
2 dojrzałe awokado
sok z 1 cytryny
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzej do 180?, włącz funkcję grill, opiecz chleb.
2. Awokado przekroj na poł, wyjmij pestki, oddziel miąższ od łupinek, przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i rozdrobnij widelcem.
3. Pastę rozsmaruj na kromkach pieczywa i udekoruj:
- listkami kolendry i skórką otartą z cytryny,
- plasterkami młodej rzodkiewki i solą morską,
- plasterkami jajka ugotowanego na półtwardo i płatkami chili,
- ricottą i miodem,
- plasterkami truskawek i skórką z cytryny.
Rada:
Idealnie dojrzałe awokado jest smaczne bez dodatków. Przekrój je na pół, posyp solą morską lub polej miodem wrzosowym albo gryczanym. Zjedz łyżeczką,
wybierając miąższ wprost z łupinki.

Ostra jajecznica na pomidorowych tostach
Ostra jajecznica na pomidorowych tostach
Hiszpanie raczej nie jadają śniadań. Poranny głód zaspokajają kawą i słodką bułeczką - i tyle musi im wystarczyć do lunchu. Czasami uda się załapać na churros, smażone ciastka hojnie obsypane cukrem, podane z filiżanką gorącej czekolady, ba, wtedy pewnie długo nie mogą nawet myśleć o jedzeniu! Ja jednak o poranku najchętniej zjadłabym pan con tomate, lekko zrumieniony chleb posmarowany pomidorem.
Składniki na dwie porcje:
4 duże kromki chleba na zakwasie
1 pomidor
oliwa
gruba sól
1 czerwona cebula
1 papryczka peperoncino, posiekana
4 jajka
sól, świeżo mielony pieprz
1 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
Przygotowanie:
1. Kromki opiecz w tosterze lub pod grillem w piekarniku.
2. Pomidora przekrój na pół, dociskając do kromek, rozsmaruj miąższ po powierzchni pieczywa. Skrop oliwą (ok. 1 łyżki), posyp grubą solą.
3. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij cebulę wraz z peperoncino.
4. W misce lekko ubij jajka, dopraw solą, pieprzem i papryką. Wlej na patelnię z cebulą i papryką, smaż na średnim ogniu, mieszając, aż jajecznica się zetnie. Podawaj na tostach posmarowanych pomidorem.
Rada:
Jajecznicę możesz też usmażyć na 100 g pokrojonej kiełbaski chorizo. Dzięki niej danie będzie jeszcze bardziej pikantne.

Sałatka z pomidorów z ziołową ricottą
Sałatka z pomidorów z ziołową ricottą
Pomidory. Nagrzane w słońcu, słodko-kwaskowe... W sezonie mogłabym jeść je na okrągło; szczerze mówiąc, właśnie tak robię. Świetnie smakują ze słodkawą ricottą i rześką, lekko pieprzną bazylią.
Składniki na dwie porcje
po 150 g pomidorków koktajlowych, żółtych i czerwonych
2 czarne pomidory kumato, słodkie i pyszne, zwane też czekoladowymi
1 pomidor malinowy, bawole serce lub gargamel
2 łyżki posiekanej bazylii
oliwa
sól i czarny pieprz
250 g ricotty
1 łyżeczki listków tymianku
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, osusz, pokrój - większe na kawałki, koktajlowe na połówki. Przełóż do miski, dodaj łyżkę bazylii, skrop oliwą, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.
2. Ricottę rozetrzyj z resztą bazylii i tymiankiem, dopraw solą i pieprzem. Podawaj do sałatki z pomidorów.
Rada:
Bazylię możesz zastąpić miętą lub natką pietruszki. Do pomidorów dodaj maliny lub kawałki brzoskwiń.

Kanapka z fetą, bobem i miętą
Kanapka z fetą, bobem i miętą
Bób i mięta - dla mnie to duet idealny. Kupuję świeżutki bób, gotuję go, a potem dzielnie łuskam. Nie ulegam pokusie podjadania zielonych ziaren, mają przecież trafić na kanapkę.
Składniki na dwie porcje:
200 g młodego bobu
sól morska
1 łyżka listków świeżej mięty,
posiekanych
1 łyżka oliwy
sok z cytryny do smaku
100 g fety
100 g serka kremowego (typu
Philadelphia)
świeżo mielony czarny pieprz
4 kromki chleba pszennego na zakwasie
Przygotowanie:
1. W garnku zagotuj wodę. Wrzuć bob, posól, gotuj ok. 10 minut, aż będzie miękki. Odcedź, zahartuj zimną wodą, ostudź i obierz z łupinek.
2. Przełóż do miski, dodaj miętę, oliwę oraz sok z cytryny; wymieszaj i odstaw.
3. Fetę zmiksuj z serkiem, dopraw pieprzem i ewentualnie solą (pamiętaj, że feta jest słona!).
4. Kromki chleba opiecz, posmaruj twarożkiem, na wierzchu ułóż bob z miętą.
Rada: Do przygotowania tej kanapki najlepiej nadaje się młody, miękki bób. Mrożony bywa suchy i mączysty.

Kokosowa kasza manna
Kokosowa kasza manna
Jak już wspominałam, w dzieciństwie nie znosiłam zup mlecznych. Na szczęście mama mnie do nich nie zmuszała, za co jestem jest niezmiernie wdzięczna. Jeśli wierzyć rodzinie, tolerowałam jednak kaszkę mannę, udekorowaną lśniącymi wiśniami z syropu. Poniższa wersja jest nieco doroślejsza, z kokosem i wanilią.
Składniki na jedną porcję:
250 ml mleka krowiego
200 ml mleka kokosowego
1 laski wanilii
1 łyżka brązowego cukru lub miodu
6 łyżek kaszy manny
4 łyżki wiórków kokosowych
garść świeżych owoców jagodowych
2 łyżki dużych płatków kokosowych
Przygotowanie:
1. Do garnka wlej oba rodzaje mleka. Dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii i cukier. Zagotuj, wsyp kaszę mannę i, mieszając, ponownie doprowadź do wrzenia.
2. Zmniejsz ogień, dodaj wiórki kokosowe, gotuj 2-3 minuty, mieszając, by kasza się nie przypaliła.
3. Przelej do miseczek, udekoruj owocami i płatkami kokosa.