Z okazji okr庵造ch urodzin zafundowali鄉y mamie - i sobie przy okazji - rodzinny wyjazd do Toskanii. W 12-osobowym sk豉dzie, na piknikowym kocu, z dzie熤i biegaj帷ymi dooko豉, rozgadani i ch皻ni do jedzenia wpisywali鄉y si w krajobraz niczym stereotypowa w這ska rodzina na wakacjach. Menu, oczywi軼ie, te by這 w這skie.



Na targu by ju tegoroczny b鏏. Sprzedawany nie jak u nas 逝skany w foliowych torebkach, ale w str彗ach. Gdy ziarenka s miniaturowe, W這si jadaj je na surowo jak orzeszki ziemne. Jest s這dki i chrupi帷y, ale niestety, bywa szkodliwy dla zdrowia. Gotowany jest bezpieczny. Jadalne i pe軟e smaku s nie tylko nasiona, r闚nie niedu瞠 m這de str彗i. Pokrojone w uko郾e paski przyprawili鄉y mocnym musztardowym winegretem i posypali鄉y posiekanym jajem na twardo. Ta sa豉tka zyskuje, gdy si przegryzie, wi璚 鈍ietnie nadaje si na piknik. 安ie瞠 pesto bazyliowe kupili鄉y gotowe. By這 przeznaczone do sa豉tki z farro, grubego ziarna uprawianego przed wiekami, zwanego matk zb騜, bo znano je, nim pojawi造 si pszenica, 篡to i j璚zmie. Farro wr鏂i這 do 豉sk na fali zainteresowania od篡wczymi walorami pe軟ych zb騜, mimo 瞠 jest trudne w uprawie i daje ma貫 plony. Toska雟ka kuchnia oferuje farro w sa豉tkach, z fasol i oliw na ciep這 oraz w licznych esencjonalnych zupach. Zwiedziona podobnym wygl康em 逝skanego ziarna my郵a豉m, 瞠 farro to orkisz, ale rozwia豉m w徠pliwo軼i, por闚nuj帷 nazwy 豉ci雟kie. Farro to Triticum dicoccum, a orkisz - Triticum spelta. Oba ziarna gotuje si podobnie: we wrz帷ej osolonej wodzie oko這 p馧 godziny. Wymagaj 簑cia i maj lekko orzechowy smak. Ekwiwalentem mo瞠 by ugotowany p璚zak. Kompozycja ziarna i pesto jest wystarczaj帷o bogata, ale dla ozdoby mo積a doda gar嗆 upra穎nych orzeszk闚 piniowych i p豉tki parmezanu.
Twoja przegl康arka nie ma w陰czonej obs逝gi JavaScript

Wypr鏏uj prenumerat cyfrow Wyborczej

Pe軟e korzystanie z serwisu wymaga w陰czonego w Twojej przegl康arce JavaScript oraz innych technologii s逝膨cych do mierzenia liczby przeczytanych artyku堯w.
Mo瞠sz w陰czy akceptacj skrypt闚 w ustawieniach Twojej przegl康arki.
Sprawd regulamin i polityk prywatno軼i.