Kręglicka, Gessler, Dominika Krzemińska z Kukułki, właściciele Vegan Ramen Shop, szefowe Jadki czy El Krepel i współwłaścicielki MOD-a dzielą się swoimi przepisami na Wielkanoc
11-04-2022 09:54"Spaghetti carbonara na pewno nie zawiera śmietany!" - mówi Matteo Brunetti, kucharz, finalista szóstej edycji programu "MasterChef". I podaje oryginalny przepis na carbonarę.
06-04-2022 06:00Gotują barszcz ukraiński, lepią pierogi - Katia i Lena, które uciekły do Polski przed wojną, założyły profil na FB. Ukraińskie siostry przyjmują zamówienia na domowe wyroby.
05-04-2022 06:00Dziś Dzień Marchewki. Marchewkowy placek z ciecierzycy socca można serwować w słodkiej i słonej wersji. Przyjmie rozmaite resztki, sprawi, że nic dobrego się nie zmarnuje, a dzięki obecności mąki z ciecierzycy na długo wypełni żołądek.
04-04-2022 16:07W rejonie Trydentu spróbujesz obłędnych serów, a na deser zjesz strudla ze słynnych na całe Włochy jabłek. Lokalna kuchnia adekwatnie do wymagających warunków surowych gór ma takie składniki, które pozwalają się nasycić.
02-04-2022 06:00Kuchnia kaszubska jest jej bardzo bliska. W domu kultywowana od pokoleń, więc i ona podtrzymuje tradycję. Czasami idzie o krok dalej. O tym, co gotuje, opowiada na YouTubie. Pani Halina założyła kanał: "Kaszubskie gotowanie".
28-03-2022 06:00Zalewajka, najbardziej znana zupa w świętokrzyskiem, jest lekko kwaśna i rozgrzewająca. A regionalne pierogi, zwane drągołami, sycące. Mamy przepisy na te specjały od mistrzyń
25-03-2022 00:05Jeśli chodzi o smaki, nie ma żadnych granic. Najwspanialsze było to, że przy tej książce inspirował nasz cały świat. Staraliśmy się znaleźć sens na talerzu.Rozmowa z Yotamem Ottolenghim i Ixtą Belfrage, autorami książki "Smak", która niedawno ukazała się w Polsce.
21-03-2022 06:03Bieszczady kulinarnie nie mają jednej definicji czy źródła. Ich kuchnia to zapis historycznych losów tej krainy. Znajdziesz w niej fuczki, proziaki, które są już symbolem Podkarpacia, ale także kuchnię Łemków oraz Bojków.
20-03-2022 06:00Olia Hercules pochodzi z Kachówki nad Dnieprem, jest szefową kuchni i pisze książki o jedzeniu. Dziś wzywa do pomocy Ukrainie #CookForUkraine
19-03-2022 06:00Gdy fasola dotarła do Europy, początkowo była uznawana jedynie za roślinę ogrodową, miała zdobić i pachnieć. Jej kulinarne walory odkryto pod koniec XVI wieku.
12-03-2022 06:00Do akcji #CookForUkraine dołączyli najlepsi szefowe kuchni i tysiące zwykłych ludzi. Dwie szefowe kuchni, Rosjanka i Ukrainka, nawołują do pomocy ofiarom wojny na Ukrainie i gotowania ukraińskich potraw
09-03-2022 16:07Pochodząca z Ukrainy szefowa kuchni i pisarka Olia Hercules: - Dobrą kucharkę można poznać po kolorze ziemniaków w barszczu. Powinien być ziemniaczany, a nie bordowy od buraków.
03-03-2022 12:00Kuchnia toskańska to pasja Aleksandry Seghi. Jest Polką, która wiele lat temu przeprowadziła się do Toskanii i prowadzi tam warsztaty kuchni regionalnej.
26-02-2022 06:00Przepisem na pączki podzielił się z nami Michał Korkosz, autor popularnego bloga Rozkoszny.pl oraz książki "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami".
22-02-2022 13:23W tłusty czwartek wszystko kręci się wokół pączków. Polecamy, gdzie zjeść pączka w Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, Warszawie. Większość cukierni założyły i prowadzą dziewczyny.
21-02-2022 12:37Robienie marcinka w Hajnówce jest tak naturalne, jak smażenie naleśników. Korowaj jest podobny do chałki, a mrowisko składa się z chrustu, takiego jak faworki.
21-02-2022 06:00"Jednego jestem pewna - nie splajtuję". Polskie pączki wypiekane przez Meiko Sakamoto idą w Tokio jak świeże bułeczki. Wszystko robi sama: wygniata, piecze, sprzedaje. Jej rekord to tysiąc sprzedanych pączków w ciągu dnia. Najgorzej było podczas tajfunu - wtedy poszły tylko trzy sztuki
20-02-2022 05:45Food truck to praca raczej na 16 godzin dziennie niż osiem. Nie da się samemu prowadzić takiego biznesu. To kuchnie autorskie, dbające o jakość. Najłatwiej, gdy pomaga ktoś bliski.
12-02-2022 06:00Foodporn jest jednym z najpopularniejszych hashtagów. Rozkosz płynąca z oglądania zdjęć jedzenia stała się równie przyjemna jak ta płynąca z jego konsumowania. Rozmowa z dr. n. med. Robertem Kowalczykiem, seksuologiem, współautorem książki "Sex & Cook. Miłość od kuchni"
12-02-2022 06:00