Kuchnia grecka rozsławiona jest przez ser feta. To kwintesencja bezpretensjonalności, prostoty i soczystości. Jednak przede wszystkim chodzi o wspólne spotkania przy stole.
02-11-2022 10:51Chcieliśmy pójść do przodu. A jeśli już obierać cel, to niedościgniony. Tak trafiłam do legendarnej Le Cordon Bleu - szkoły, która wywindowała moje umiejętności kulinarne na zupełnie nowy poziom. Oto pięć przepisów Moniki Turasiewicz
27-10-2022 06:00Idealne pampuchy, parowańce, buchty czy pyzy po zdjęciu z pary i naciśnięciu muszą się podnieść. Wywodzą się z tradycyjnej kuchni kujawsko-pomorskiej.
22-10-2022 06:00Katarzyna Bosacka: "Podstawą taniego gotowania jest też prostota. Żegnajcie, sole himalajskie za 200 zł za kilogram, żegnajcie wodorosty z Okinawy suszone na japońskim słońcu, żegnajcie jagody brazylijskie i mąki kasztanowe. Cały marketing instagramerski idzie w odstawkę".
08-10-2022 06:00Gotowanie z resztek. "Chciałyśmy pokazać, że nadmiar żywności zamiast do kosza może trafić między innymi na stół" - opowiada Beata Jefremienko z KGW "Błażejewo", które zajęło drugie miejsce w konkursie "W moim domu się nic nie marnuje".
07-10-2022 06:26Gdy wyjechałem za granicę, próbowałem gotować jak mama i babcia. Okazało się, że to nie takie proste - rozmowa z Aleksandrem Szojerem, autorem książki "Moja babcia gotowała dla Gierka. Kulinarna podróż na Śląsk w czasach PRL-u".
24-09-2022 06:00Na Powiślu i Żuławach na deser jest szpajza cytrynowa lub inaczej legumina. Poza Powiślem to bardzo popularny deser na Śląsku. Szpajza jest delikatna i puszysta jak chmurka, słodka dzięki bitej śmietanie i lekko kwaskowata od cytryn.
22-09-2022 15:55Śliwki otoczone przez delikatne ciasto nabierają wyjątkowego wyrazu i trudno się im oprzeć. U nas w domu knedle podaje się wyłącznie na słodko i robią za cały obiad - mówi Aleksander Szojer autor książki "Moja babcia gotowała dla Gierka. Kulinarna podróż na Śląsk w czasach PRL-u".
21-09-2022 06:00Potrawy kuchni dolnośląskiej takie jak kluski wrocławskie czy żur jadłabym zawsze i w każdej wersji, tak bardzo lubię tę część Polski, nie tylko kulinarnie.
17-09-2022 06:00Śliwka z gałką muszkatołową i przyprawą do pierników, z rumem, ze śliwowicą, z porto, sherry i maderą. Do wieprzowiny, ricotty i drożdżowego ciasta. Mam apetyt na wszystkie
15-09-2022 06:00W Laponii jada się to, co złowisz w rzece czy znajdziesz w lesie. Jagody, grzyby, ryby, mięso renifera. Prawo umożliwia wszystkim, także turystom, zbieranie jagód i grzybów oraz swobodne wędrówki na łonie natury bez zgody właścicieli gruntów.
10-09-2022 06:00Piekarnia Tartine to chlebowa mekka. W 2010 r. o swoich wyjątkowych chlebach jej właściciel Chad Roberston napisał książkę "Tartine Bread". Doczekaliśmy się jej polskiej premiery.
09-09-2022 12:01Jestem wegetarianką i cieszę się, że świat zmierza ku ograniczeniu konsumpcji mięsa. W mojej diecie jest niewiele nabiału, jaja oraz masło kupuję ze sprawdzonego źródła.
09-09-2022 05:57Katarzyna Bosacka: "Wszyscy mnie pytali o ukraińskie przepisy. Pomyślałam, że warto stworzyć e-booka z recepturami dań kuchni polskiej i ukraińskiej, żeby lepiej poznać kulturę obu narodów". Powstał charytatywny e-book: "Przyjaźń od kuchni. Przepisy polskie i ukraińskie". Na zachętę trzy przepisy.
06-09-2022 11:48Jak wyglądała moja śniadaniówka szkolna? Pamiętam, że wymieniałyśmy się z koleżankami zawartością swoich śniadaniowych torebek. Ja lubiłam kanapki Wandy, a ona zawsze chciała ode mnie kawałek domowego ciasta. Z opowiadań mojego syna wiem, że wymienianie się jedzeniem, przetrwało do dziś - mówi Maia Sobczak.
02-09-2022 01:00Czy kuchnia włoska jest najlepsza na świecie? Na pewno jest jedną z najbardziej znanych i popularnych. A premiery kolejnych książek o włoskim jedzeniu są tego potwierdzeniem.
01-09-2022 11:41W rodzinie Sobczaków wszyscy jedzą to samo. Maia Sobczak wie, że dziecko jest świetnym obserwatorem. Kiedy mówisz mu, że cola jest niezdrowa, a sam ją pijesz, to ono wyłapie fałsz. Podobnie w przypadku jedzenia.
01-09-2022 01:00Kanaryjskie sosy: mojo rojo i mojo verde dodawane są właściwie do każdego posiłku. One i papas arrugadas, pomarszczone ziemniaczki gotowane w łupinach w słonej wodzie, to klasyki na Gran Canarii i w całym archipelagu Wysp Kanaryjskich.
27-08-2022 06:00Bakłażany i cukinie na grillu to pierwszy wybór wśród warzyw, które dobrze przyjmują marynatę, ładnie się rumienią i szybko są gotowe.
17-08-2022 05:46Kiedy wgryziesz się w smak, poczujesz wartość. Tekst, przepisy, stylizacja Marta Gessler, zdjęcia Marcin Klaban
15-08-2022 14:54