Od lat w kanonie szykownej gastronomii utrzymują się trufle, kawior, foie gras - produkty zniewalająco pyszne, ale też naładowane wątpliwymi wartościami. A to sezonowe produkty pochodzące z najbliższych upraw ekologicznych są tymi, które najmniej dewastują planetę
27-05-2022 05:27Historia brownie sięga XIX w. Uważa się, że wymyślił je cukiernik pracujący dla Berthy Palmer, żony właściciela hotelu Palmer House Hilton w Chicago.
21-05-2022 06:00Jak jemy w 2022 roku? Pytamy Michała Korkosza, blogera kulinarnego, Jagnę Niedzielską, edukatorkę, kucharkę i propagatorkę niemarnowania jedzenia, Alicję Rokicką, blogerkę kulinarną i autorkę książek o jedzeniu, Przemka Klimę, szefa kuchni i restauratora.
14-05-2022 06:00Joshua Weissman: "Nie mamy wpływu na wiele spraw w życiu, ale to, jakie jedzenie przyrządzamy, jest jedną z tych, o których możemy decydować" - mówi szef kuchni, autor książki "Kuchnia bezwzględna". Przepisy na pankejki, ramen i tartę limonkową.
11-05-2022 06:00Rabarbar lubi słodkie, ale pasuje też do kuminu, chili, imbiru czy zupy z botwinki
06-05-2022 11:02Przepisy kulinarne Andy Rottenberg i przyjaciół: Stasiuk w kaszy po wszechpolsku zaznacza, że potrzebny jest olej, a nie "żadna tam pierdolona oliwa"; "chciałam zachować cechy charakteru swoich kolegów". Rozmowa z Andą Rottenberg.
29-04-2022 12:00Można je przyrządzić z takiego mięsa, jakie lubimy - mielonego wołowego, wieprzowego, baraniego, jagnięcego, z kurczaka lub (jak w moim przepisie) z indyka. Wybornie smakują z jogurtem czosnkowym i kolorową sałatką.
28-04-2022 07:36Lubuska kuchnia regionalna to mieszanka wpływów, tradycji, kultur i smaków. Mamy tu bułkę z pieczarkami, wino, mamałygę od górali z Karpat, gołąbki kresowe i duszyninę, czyli rodzaj gulaszu.
27-04-2022 08:26Szparagi gotowane, zapiekane, w sałatce i z makaronem. Szparagi w maju odmieniamy przez wszystkie przypadki.
26-04-2022 10:54Soczystość rabarbaru może być kłopotliwa, jeśli dodamy go sporo do ciasta, bo może je rozmoczyć. Bezpieczniej jest upiec rabarbar przykryty grubą warstwą kruszonki w naczyniu żaroodpornym. Owoce będą płynne, a wierzch chrupiący.
25-04-2022 14:53Piknikowe menu: sos romesco zastąpi keczup, cytrynowy z fetą współgra z pieczoną rybą i ziemniakami z grilla, zaś miętowy zagra z pieczonym kalafiorem. Na słodko - grillowane plastry ananasa w sosie z karmelizowanego brązowego cukru i cynamonu oraz tarta z truskawkami i rabarbarem.
22-04-2022 10:00Grillowanie to nasz sport narodowy. Patrycja Walter, nazywana Fire Chef, przekonuje, że w plenerze na żywym ogniu można przygotować nie tylko kiełbasę i pieczone ziemniaki
21-04-2022 06:00Gotowanie z resztek. - Na stoły wróciły najprostsze potrawy - ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizerią, leniwe z bułką tartą, zupy, kiszonki, kisiele, kogle-mogle i kompoty - mówi Katarzyna Bosacka, ekspertka kulinarna i dziennikarka, autorka książki "Cuda w kuchni"
20-04-2022 06:00Pierwszym kryterium wyboru jedzenia jest użyteczność transportowa. Hummusy, pasty, dipy, sałatki z ziaren - soczewicowa, pęczakowa, tabule - są odporne i sprawdzone. Wygrywają nieduże placki, pieczone pierogi, bułeczki z nadzieniem.
19-04-2022 20:00Kuchnia z resztek jest możliwa. Niemarnowanie jedzenia wyniosły z domu. Sylwia Majcher i Maia Sobczak gotują z resztek i nie marnują jedzenia.
18-04-2022 00:00Serniki na pięć sposobów: wegański z mielonych migdałów, klasyczne ze zwykłego twarogu albo z tofu i bazylią. Przepisy Marty Gessler i przyjaciół.
14-04-2022 11:31Na Wielkanoc szef kuchni i właścicielka wrocławskiego bistro Dinette proponują żurek w chlebie z jajkiem, ozór z galaretką chrzanową i kanapki z jajkiem, i pstrągiem.
13-04-2022 09:10Alicja Rokicka: "Tofu i kotlety sojowe stały się moim głównym pożywieniem, kiedy jako 14-latka odmówiłam jedzenia mięsa" - wspomina autorka popularnego kulinarnego bloga Wegan Nerd.
13-04-2022 09:00Przepisy na Wielkanoc: bajgle z pastą jajeczną, jaja na parze, jajka na słodko. Wielkanocne przepisy na oryginalne podanie jajek.
12-04-2022 06:00Słodko-słona zupa zacierkowa na Wielki Piątek, fasolowy pasztet mamy, drożdżowe bułeczki, których uczyła się od babci - przepisy Alicji Rokickiej, weganki, blogerki, autorki książki "Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia".
11-04-2022 13:07