Robienia pierogów uczyłam się z babciami - Ziutą i Halinką. Pierwsza była profesjonalną kucharką, pracowała u Bliklego, miała bardzo dużą rodzinę i zawsze dla wszystkich gotowała. Druga, Halinka, wstawała o świcie i przygotowywała jedzenie na cały dzień.
04-03-2023 06:00Przepisy wielkanocne szefa kuchni i właścicielki wrocławskiego bistro Dinette: żurek w chlebie z jajkiem, ozór z galaretką chrzanową i kanapki z jajkiem i pstrągiem.
23-02-2023 09:10Flavia Borawska-Bromska i Małgosia Minta odwiedziły Wenecję, Bolonię, Mediolan, Rzym i Florencję. A teraz polecają, co tam najlepiej zjeść.
11-02-2023 00:00Pizzę powinno się jeść nożem i widelcem, ale największą frajdę sprawia szarpanie jej palcami. Zwłaszcza że w trakcie pieczenia większość składników pośrodku się rozpuszcza i tworzy jedno wielkie smakowite bajoro ograniczone brzegiem rantu.
09-02-2023 10:00Estończycy bardzo lubią swoje kulinarne tradycje, jak wędzenie, fermentacja, suszenie oraz marynowanie. Pieką żytni chleb, w menu najczęściej pojawiają się ryby: halibuty, dorsze, pstrągi czy szproty.
04-02-2023 06:00Minimum składników, minimum zmywania, pyszne jedzenie
27-01-2023 09:06Faworki to ciastka karnawałowe, osładzają nam zimę. Można zrobić je samemu. Potrzebne będą: mikser z hakiem, maszynka do mięsa, wałek, pędzel, nóż szefa, radełko, duża i głęboka patelnia z kratką, sito metalowe i gęste
13-01-2023 09:20W karnawałowej kuchni rządzą bąbelki. Nie tylko w kieliszku.
29-12-2022 06:00Szef czy szefowa kuchni melduje się o 7 rano, wychodzi po północy i tak pięć razy w tygodniu. Wymagający system pracy wypluł wielu, którzy nie znieśli presji. Ewa Michalska odeszła sama.
17-12-2022 05:57Słodkie potrawy wigilijne Basi Stareckiej. - Przed świętami zapraszam znajomych do wspólnego robienia pierników, czyli pierniczenia. Piernicząc, można testować inne świąteczne przepisy.
15-12-2022 08:43Świątecznymi przepisami dzielą się z nami instagramerzy @pluminchocolate @rozkoszny @tochabrocha @sliwkamarta @chwastyodkuchni. Spędzają święta z rodziną i z przyjaciółmi, ale też - wirtualnie - z tymi, którzy obserwują ich na Instagramie czy TikToku.
14-12-2022 14:56Pierniki w zależności od regionu Polski mają różne kształty czy ozdoby. Są charakterne w smaku i aromatyczne. Bez nich trudno wyobrazić sobie święta
02-12-2022 06:00Pierogi starolipieckie lepią panie z Koła Gospodyń Wiejskich Lipce Reymontowskie. To jedna ze specjalności regionu łódzkiego.
19-11-2022 06:00Jak Charlotte wprowadziła do Polski koncepcję jedzenia śniadań na mieście i - co początkowo szokowało - stołowania się z obcymi przy wspólnym stole, tak Lupo pokazuje, jak inaczej poustawiać dzień i zaraz po pracy wpaść na aperitif z przekąską.
17-11-2022 06:04Potwornie się bałem, że mimo tego, co dał mi Jan, czego się od niego nauczyłem, wrócę znów do pierwszej wersji siebie, że znowu zbłądzę, a moje życie będzie pełne zła, przemocy. Rozmowa z Patrykiem Galewskim, mistrzem kuchni, bohaterem filmu "Johnny".
15-11-2022 12:08Kolacje stanowią clou dziennego jadłospisu w krajach anglosaskich, a także we Francji, Włoszech czy w Hiszpanii. To przede wszystkim pretekst do spędzenia czasu razem przy stole.
12-11-2022 06:00Kuchnia grecka rozsławiona jest przez ser feta. To kwintesencja bezpretensjonalności, prostoty i soczystości. Jednak przede wszystkim chodzi o wspólne spotkania przy stole.
02-11-2022 10:51Chcieliśmy pójść do przodu. A jeśli już obierać cel, to niedościgniony. Tak trafiłam do legendarnej Le Cordon Bleu - szkoły, która wywindowała moje umiejętności kulinarne na zupełnie nowy poziom. Oto pięć przepisów Moniki Turasiewicz
27-10-2022 06:00Idealne pampuchy, parowańce, buchty czy pyzy po zdjęciu z pary i naciśnięciu muszą się podnieść. Wywodzą się z tradycyjnej kuchni kujawsko-pomorskiej.
22-10-2022 06:00Katarzyna Bosacka: "Podstawą taniego gotowania jest też prostota. Żegnajcie, sole himalajskie za 200 zł za kilogram, żegnajcie wodorosty z Okinawy suszone na japońskim słońcu, żegnajcie jagody brazylijskie i mąki kasztanowe. Cały marketing instagramerski idzie w odstawkę".
08-10-2022 06:00