Pierogi z jagodami to zaraz po jagodziankach zazwyczaj obowiązkowy punkt wakacyjnego menu. Lato bez nich to właściwie nie lato. Przepis na pierogi z jagodami Kasi Bosackiej.
01-08-2022 09:00Jak się żyje rybom w coraz gorzej natlenionych wodach i dlaczego tak trudno o świeżego dorsza z Bałtyku, wyjaśnia prof. dr hab. Jan Horbowy z Morskiego Instytutu Rybackiego PIB w Gdyni
25-07-2022 06:00Empanada jest w Galicii obowiązkowa. Ale mamy tu dużo więcej do wypróbowania. Rocznie odbywa się ponad trzysta festiwali ku czci jedzenia
23-07-2022 05:58Przez całą młodość mieszkała na terenie gospodarstwa rybnego. Kiedy ją pytano, czy mieszka w mieście czy na wsi, odpowiadała, ani tu, ani tu, tylko w PGR-ze.
16-07-2022 05:00Facelia błękitna to prawdziwa królowa miododajnych roślin, dlatego pozyskany z niej miód jest określany królewskim miodem. Ten słodki skarb charakteryzuje się jasnożółtą barwą, słodko-kwaskowym smakiem i ziołowym aromatem. Jest nieoceniony ze względu na swoje zdrowotne walory, a aksamitna konsystencja sprawia, że lubią go nie tylko dorośli, ale także dzieci.
15-07-2022 12:38Gofry z kawiarni w Kolbudach mają fanów, którzy przyjeżdżają po nie z Gdańska, Gdyni czy Sopotu. Obsługa stałych klientów zna z imienia, wie, co lubią najbardziej.
12-07-2022 10:36Wedlowie tworzyli czekoladowe rarytasy od końca XIX wieku. Do dziś istnieje kamienica przy Szpitalnej, gdzie Emil Wedel, syn Karola, przeniósł sklep i fabrykę.
06-07-2022 06:00Wybierasz się do Palermo? Sprawdź, co zjeść. Kanapki ze śledzioną sprzedawane z wózka, muszkatel, porchetta, ośmiornice i ostrygi - sycylijski street food jest tani i pyszny.
04-07-2022 06:00Jagodzianki kojarzą się z beztroską, wakacjami, dzieciństwem. Wywołują miłe wspomnienia, zwiastują początek upragnionego, wyczekanego lata. Wypiek jagodzianek to dla cukierników wydarzenie roku.
02-07-2022 06:00Barszcz ukraiński ma na Ukrainie niezliczoną ilość regionalnych odmian, a teraz został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
01-07-2022 15:33"Moje pokolenie amerykańskich Żydów stara się odpowiedzieć na pytanie, jak jeść, by jak najmniej naruszać równowagę środowiska i wspierać lokalną społeczność" - mówi Leah Koenig, nowojorską dziennikarką i autorką książek kucharskich.
01-07-2022 01:00Monika Brodka poleca ulubione miejsca w Tokio. Gdzie jada udon i soba, ile jest rodzajów sake. Zdradza, co przywozi z tokijskich second handów, sklepów z muzyką, podaje patenty na tanie podróżowanie.
28-06-2022 11:05Jedzenie dla dzieci i dorosłych nie różni się tak bardzo. A przygotowanie posiłków nie musi być wielogodzinną udręką. Proste przepisy Marii Przybyszewskiej dla całej rodziny.
15-06-2022 18:39Kuchnia żydowska to kuchnia wędrująca. Jest zapisem podróży i rozproszenia, tak charakterystycznego dla diaspory. To fuzja tego, co w niej stałe, z elementami tego, co lokalne.
04-06-2022 06:00Swoboda, radość, zielony smak - to ma być teraz na talerzach. Zapraszam na ucztę z nowalijek
03-06-2022 06:00Wiosna to niezwykle ważny i piękny czas dla sadu - wtedy właśnie kwitną jabłonie. Ich kwitnienie nie odbyłoby się oczywiście bez pomocy owadów zapylających. Dlatego, tak jak w zeszłym roku, Bracia Sadownicy łączą siły ze specjalistką od ogrodów Mają Popielarską, aby pomóc dzikim zapylaczom.
01-06-2022 11:57Od lat w kanonie szykownej gastronomii utrzymują się trufle, kawior, foie gras - produkty zniewalająco pyszne, ale też naładowane wątpliwymi wartościami. A to sezonowe produkty pochodzące z najbliższych upraw ekologicznych są tymi, które najmniej dewastują planetę
27-05-2022 05:27Historia brownie sięga XIX w. Uważa się, że wymyślił je cukiernik pracujący dla Berthy Palmer, żony właściciela hotelu Palmer House Hilton w Chicago.
21-05-2022 06:00Jak jemy w 2022 roku? Pytamy Michała Korkosza, blogera kulinarnego, Jagnę Niedzielską, edukatorkę, kucharkę i propagatorkę niemarnowania jedzenia, Alicję Rokicką, blogerkę kulinarną i autorkę książek o jedzeniu, Przemka Klimę, szefa kuchni i restauratora.
14-05-2022 06:00Joshua Weissman: "Nie mamy wpływu na wiele spraw w życiu, ale to, jakie jedzenie przyrządzamy, jest jedną z tych, o których możemy decydować" - mówi szef kuchni, autor książki "Kuchnia bezwzględna". Przepisy na pankejki, ramen i tartę limonkową.
11-05-2022 06:00