Na Powiślu i Żuławach na deser jest szpajza cytrynowa lub inaczej legumina. Poza Powiślem to bardzo popularny deser na Śląsku. Szpajza jest delikatna i puszysta jak chmurka, słodka dzięki bitej śmietanie i lekko kwaskowata od cytryn.
22-09-2022 15:55Śliwki otoczone przez delikatne ciasto nabierają wyjątkowego wyrazu i trudno się im oprzeć. U nas w domu knedle podaje się wyłącznie na słodko i robią za cały obiad - mówi Aleksander Szojer autor książki "Moja babcia gotowała dla Gierka. Kulinarna podróż na Śląsk w czasach PRL-u".
21-09-2022 06:00Potrawy kuchni dolnośląskiej takie jak kluski wrocławskie czy żur jadłabym zawsze i w każdej wersji, tak bardzo lubię tę część Polski, nie tylko kulinarnie.
17-09-2022 06:00Śliwka z gałką muszkatołową i przyprawą do pierników, z rumem, ze śliwowicą, z porto, sherry i maderą. Do wieprzowiny, ricotty i drożdżowego ciasta. Mam apetyt na wszystkie
15-09-2022 06:00W Laponii jada się to, co złowisz w rzece czy znajdziesz w lesie. Jagody, grzyby, ryby, mięso renifera. Prawo umożliwia wszystkim, także turystom, zbieranie jagód i grzybów oraz swobodne wędrówki na łonie natury bez zgody właścicieli gruntów.
10-09-2022 06:00Piekarnia Tartine to chlebowa mekka. W 2010 r. o swoich wyjątkowych chlebach jej właściciel Chad Roberston napisał książkę "Tartine Bread". Doczekaliśmy się jej polskiej premiery.
09-09-2022 12:01Jestem wegetarianką i cieszę się, że świat zmierza ku ograniczeniu konsumpcji mięsa. W mojej diecie jest niewiele nabiału, jaja oraz masło kupuję ze sprawdzonego źródła.
09-09-2022 05:57Katarzyna Bosacka: "Wszyscy mnie pytali o ukraińskie przepisy. Pomyślałam, że warto stworzyć e-booka z recepturami dań kuchni polskiej i ukraińskiej, żeby lepiej poznać kulturę obu narodów". Powstał charytatywny e-book: "Przyjaźń od kuchni. Przepisy polskie i ukraińskie". Na zachętę trzy przepisy.
06-09-2022 11:48Jak wyglądała moja śniadaniówka szkolna? Pamiętam, że wymieniałyśmy się z koleżankami zawartością swoich śniadaniowych torebek. Ja lubiłam kanapki Wandy, a ona zawsze chciała ode mnie kawałek domowego ciasta. Z opowiadań mojego syna wiem, że wymienianie się jedzeniem, przetrwało do dziś - mówi Maia Sobczak.
02-09-2022 01:00Czy kuchnia włoska jest najlepsza na świecie? Na pewno jest jedną z najbardziej znanych i popularnych. A premiery kolejnych książek o włoskim jedzeniu są tego potwierdzeniem.
01-09-2022 11:41W rodzinie Sobczaków wszyscy jedzą to samo. Maia Sobczak wie, że dziecko jest świetnym obserwatorem. Kiedy mówisz mu, że cola jest niezdrowa, a sam ją pijesz, to ono wyłapie fałsz. Podobnie w przypadku jedzenia.
01-09-2022 01:00Kanaryjskie sosy: mojo rojo i mojo verde dodawane są właściwie do każdego posiłku. One i papas arrugadas, pomarszczone ziemniaczki gotowane w łupinach w słonej wodzie, to klasyki na Gran Canarii i w całym archipelagu Wysp Kanaryjskich.
27-08-2022 06:00Bakłażany i cukinie na grillu to pierwszy wybór wśród warzyw, które dobrze przyjmują marynatę, ładnie się rumienią i szybko są gotowe
17-08-2022 05:46Kiedy wgryziesz się w smak, poczujesz wartość. Tekst, przepisy, stylizacja Marta Gessler, zdjęcia Marcin Klaban
15-08-2022 14:54Pomidory to doskonałe owoce wakacji. Latem i na początku jesieni są w najlepszej cenie. Jako przetwory będą potem bezkonkurencyjne w starciu z produktami, które zimną docierają do nas z daleka, generują spory ślad węglowy i oferują wątpliwej jakości smak.
12-08-2022 07:27Czasem przepisy mogą wydawać się dziwne, często słyszę, że łamię zasady kucharskie, ale niezbyt się tym przejmuję. Z Agnieszką Mielczarek, coachką zdrowia i dietetyczką, rozmawia Anna Woźniak
10-08-2022 08:22Przepisy z prostych składników i na szybko - wersja dla tych, które nie mają czasu
09-08-2022 17:16Dorsz, łosoś albo pstrąg. Ryby są zdrowe i trzeba je jeść. Najlepiej bez panierki i niesmażone. Oto prosty przepis na szybkie, zdrowe danie rybne z warzywami, pieczone w papilotach. To też dobry pomysł na czyszczenie lodówki - jeśli został kawałek cebuli, trochę kalafiora, kawałek papryki czy pół pomidora, można je wykorzystać.
08-08-2022 10:18Fioletowe naleśniki z jagodami i serem to pretekst, żeby zjeść kolejną porcję jagód w sezonie. Kocham jagody pod każdą postacią. Na słodko i na słono. W ciastach, pierogach, a nawet jako dodatek do mięs.
08-08-2022 06:00To pomysł na pierogi z jagodami w wersji wytrawnej. Jagody trzeba dodać do ciasta, a z sera twarogowego lub koziego i rozmarynu zrobić nadzienie. Pysznie smakują polane palonym masłem i oprószone parmezanem.
04-08-2022 09:20