Pomarańcze zimą przyjeżdżają do nas z Włoch, Hiszpanii i Maroko. Są soczyste i dojrzałe. Jedzmy więc, ile się da
19-12-2023 13:46Przepisy kulinarne na Boże Narodzenie zarówno dla wytrwałych, jak i niecierpliwych. Zaczynamy od zakwasu na barszcz albo jasznik litewski, potem ciasto na uszka, pierogi i dwa przepisy na pierniki.
18-12-2023 09:45Przepisy kulinarne na wigilijne dania. Sześć pomysłów na tradycyjne dania w nowych odsłonach. Barszcz z wiśniami, karp w papilotach z kapustą, śledzie w oleju z cytrusami i gruszką i pierogi z makiem i morelami, minipaje grzybowe, terrina z koziego sera z burakami.
13-12-2023 06:00Jak nie marnować jedzenia w święta? Kupować to, czego naprawdę potrzebujemy. Mieć listę zakupów. Ona ułatwia koordynację w kuchni. Już na etapie jej tworzenia powstaje plan posiłków. Rozmowa z Sylwią Majcher, edukatorką ekologiczną.
09-12-2023 06:00Drobne rzeczy mają znaczenie. Nie musisz obchodzić świąt z pompą, ale warto ozdobić dom chociaż niewielkimi akcentami. Wystarczy ładny talerzyk czy gwiazda w oknie.
05-12-2023 12:00Kuchnia Jordanii. Najprostsze śniadanie to ciepły podpłomyk maczany w oliwie i posypany za'atarem. Do tego herbata nazywana beduińską whiskey - symbol gościnności. O jedzeniu w Jordanii pisze podróżniczka Marzena Filipczak.
25-11-2023 06:07Nie trzeba czekać do Wigilii, aby cieszyć się wspaniałymi smakami świąt Bożego Narodzenia. Jesienno-zimowe odliczanie umilą aromatyczny cynamon, słodki miód, soczyste cytrusy, czekolada i rozgrzewające przyprawy korzenne.
22-11-2023 11:56Jabłka nadają się na przetwory, można wykorzystać je do dań z mięsem czy warzywami i oczywiście upiec z nich ciasta. To owoce wszechstronne. Przepisy z Wysokich Obcasów Extra.
19-11-2023 11:14W poszukiwaniu ciepła, energii, kolorów i soczystej słodyczy nie musisz już marzyć o egzotycznej podróży. Jesienne i zimowe dni rozjaśnią pełne mocy natury SHOTY z Zakwasowni Rodziny Sadowskich. To złociste słońce zamknięte w butelce najlepiej smakuje w najzimniejsze miesiące w roku.
14-11-2023 15:46"Jerozolima do zjedzenia" to nowa książka Bartka Kieżuna, autora i dziennikarza kulinarnego. Specjalnie dla "Wysokich Obcasów" Bartek pisze o fascynacji Jerozolimą i o tamtejszym wielokulturowym jedzeniu, które łączy mieszkańców. Są też przepisy kulinarne.
12-11-2023 08:18Wielu twardogłowych fanów Bourdaina nie chce skupiać się na przykrej prawdzie o tym, co zdarzyło się w łazience w Kaysersbergu, ani na ostatniej dziewczynie Tony'ego, włoskiej aktorce Asii Argento, którą mogą postrzegać jako czarny charakter tej historii, a może nawet, w bardziej ekstremalnym przypadku, jako sercową rywalkę.
06-11-2023 07:08Michał Korkosz, prowadzący bloga rozkoszny.pl: "W nowej książce chcę iść o krok dalej, aby pokazać, jak wygląda moje współczesne polskie gotowanie".
04-11-2023 05:56Tunezyjska kuchnia to tygiel różnych wpływów. Od punickich rodem ze starożytnej Kartaginy, przez berberyjskie, arabskie, żydowskie, tureckie, włoskie, czasami hiszpańskie i w końcu francuskie.
28-10-2023 06:10Dynię można jeść na okrągło. Pieczoną, gotowaną, smażoną, a nawet na surowo. Na słodko i słono. Lubi eksperymenty. W książce "Dynia od kuchni" znajdziesz ponad 50 inspirujących przepisów. Oto kilka z nich.
16-10-2023 13:17Basia Starecka: - Maksymalizm w cukiernictwie wraca obecnie w wielkim stylu. Praca nad torcikiem była dla mnie okazją, by sięgnąć do czasów podobnego beztroskiego rozmachu w życiu towarzyskim stolicy.
27-09-2023 14:23Nieważne, z jakiego kontynentu pochodzą, czy są profesjonalistami, czy pełnymi pasji amatorami, prędzej czy później telewizyjni kucharze muszą trafić do Włoch
08-09-2023 05:35Jak postępować z grzybami po zebraniu? Większość moich zbiorów kończy ususzona, gdyż susz jest lekki i łatwy w przechowywaniu. Niektóre grzyby mrożę, marynuję, kiszę, zasalam. Sposobów konserwowania jest wiele.
04-09-2023 08:23Pomidory w sezonie jemy od rana do wieczora. Na śniadanie - pomidorowa sałatka z granatem. Na obiad - zupa z pomarańczami, duszone pomidory z kurczakiem, i jeszcze pomidor na deser. Na kolację podamy je z kalmarami
01-09-2023 06:34Zbieranie grzybów. Najlepiej przyjąć zasadę, że jeśli nie nauczyliśmy się dobrze rozpoznawać grzybów trujących, to nie zbierajmy nic, co jest do nich podobne. I nigdy nie zbierajmy tych, których nie jesteśmy na sto procent pewni - radzi Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby".
31-08-2023 06:00Kuchnia włoska ma znacznie więcej do zaoferowania niż pizza, pasta i gelato. Jej północna odsłona oparta jest na ryżu, maśle, polencie, tłustych serach i mięsach.
12-08-2023 05:58