Bakłażany i cukinie na grillu to pierwszy wybór wśród warzyw, które dobrze przyjmują marynatę, ładnie się rumienią i szybko są gotowe
17-08-2022 05:46Kiedy wgryziesz się w smak, poczujesz wartość. Tekst, przepisy, stylizacja Marta Gessler, zdjęcia Marcin Klaban
15-08-2022 14:54Pomidory to doskonałe owoce wakacji. Latem i na początku jesieni są w najlepszej cenie. Jako przetwory będą potem bezkonkurencyjne w starciu z produktami, które zimną docierają do nas z daleka, generują spory ślad węglowy i oferują wątpliwej jakości smak.
12-08-2022 07:27Czasem przepisy mogą wydawać się dziwne, często słyszę, że łamię zasady kucharskie, ale niezbyt się tym przejmuję. Z Agnieszką Mielczarek, coachką zdrowia i dietetyczką, rozmawia Anna Woźniak
10-08-2022 08:22Przepisy z prostych składników i na szybko - wersja dla tych, które nie mają czasu
09-08-2022 17:16Dorsz, łosoś albo pstrąg. Ryby są zdrowe i trzeba je jeść. Najlepiej bez panierki i niesmażone. Oto prosty przepis na szybkie, zdrowe danie rybne z warzywami, pieczone w papilotach. To też dobry pomysł na czyszczenie lodówki - jeśli został kawałek cebuli, trochę kalafiora, kawałek papryki czy pół pomidora, można je wykorzystać.
08-08-2022 10:18Fioletowe naleśniki z jagodami i serem to pretekst, żeby zjeść kolejną porcję jagód w sezonie. Kocham jagody pod każdą postacią. Na słodko i na słono. W ciastach, pierogach, a nawet jako dodatek do mięs.
08-08-2022 06:00To pomysł na pierogi z jagodami w wersji wytrawnej. Jagody trzeba dodać do ciasta, a z sera twarogowego lub koziego i rozmarynu zrobić nadzienie. Pysznie smakują polane palonym masłem i oprószone parmezanem.
04-08-2022 09:20Pierogi z jagodami to zaraz po jagodziankach zazwyczaj obowiązkowy punkt wakacyjnego menu. Lato bez nich to właściwie nie lato. Przepis na pierogi z jagodami Kasi Bosackiej.
01-08-2022 09:00Jak się żyje rybom w coraz gorzej natlenionych wodach i dlaczego tak trudno o świeżego dorsza z Bałtyku, wyjaśnia prof. dr hab. Jan Horbowy z Morskiego Instytutu Rybackiego PIB w Gdyni
25-07-2022 06:00Empanada jest w Galicii obowiązkowa. Ale mamy tu dużo więcej do wypróbowania. Rocznie odbywa się ponad trzysta festiwali ku czci jedzenia
23-07-2022 05:58Przez całą młodość mieszkała na terenie gospodarstwa rybnego. Kiedy ją pytano, czy mieszka w mieście czy na wsi, odpowiadała, ani tu, ani tu, tylko w PGR-ze.
16-07-2022 05:00Facelia błękitna to prawdziwa królowa miododajnych roślin, dlatego pozyskany z niej miód jest określany królewskim miodem. Ten słodki skarb charakteryzuje się jasnożółtą barwą, słodko-kwaskowym smakiem i ziołowym aromatem. Jest nieoceniony ze względu na swoje zdrowotne walory, a aksamitna konsystencja sprawia, że lubią go nie tylko dorośli, ale także dzieci.
15-07-2022 12:38Gofry z kawiarni w Kolbudach mają fanów, którzy przyjeżdżają po nie z Gdańska, Gdyni czy Sopotu. Obsługa stałych klientów zna z imienia, wie, co lubią najbardziej.
12-07-2022 10:36Wedlowie tworzyli czekoladowe rarytasy od końca XIX wieku. Do dziś istnieje kamienica przy Szpitalnej, gdzie Emil Wedel, syn Karola, przeniósł sklep i fabrykę.
06-07-2022 06:00Wybierasz się do Palermo? Sprawdź, co zjeść. Kanapki ze śledzioną sprzedawane z wózka, muszkatel, porchetta, ośmiornice i ostrygi - sycylijski street food jest tani i pyszny.
04-07-2022 06:00Jagodzianki kojarzą się z beztroską, wakacjami, dzieciństwem. Wywołują miłe wspomnienia, zwiastują początek upragnionego, wyczekanego lata. Wypiek jagodzianek to dla cukierników wydarzenie roku.
02-07-2022 06:00Barszcz ukraiński ma na Ukrainie niezliczoną ilość regionalnych odmian, a teraz został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
01-07-2022 15:33"Moje pokolenie amerykańskich Żydów stara się odpowiedzieć na pytanie, jak jeść, by jak najmniej naruszać równowagę środowiska i wspierać lokalną społeczność" - mówi Leah Koenig, nowojorską dziennikarką i autorką książek kucharskich.
01-07-2022 01:00Monika Brodka poleca ulubione miejsca w Tokio. Gdzie jada udon i soba, ile jest rodzajów sake. Zdradza, co przywozi z tokijskich second handów, sklepów z muzyką, podaje patenty na tanie podróżowanie.
28-06-2022 11:05