Bar hotelowy bez hotelu. Oldskulowy drink bez alkoholu. Kanapka ze śledziem, która wygląda jak ciastko z Wersalu. Zapraszamy do Paloma Inn
09-10-2024 08:17"W naszym rodzinnym domu w lesie co tydzień nonna, czyli włoska babcia, dla wszystkich gotowała. Na obiad przyjeżdżało 20, czasem 30 osób. Mój tata przynosił słodycze, a wujek parę godzin wcześniej szedł do lasu i zbierał grzyby. To bardzo często używany składnik we włoskiej kuchni". Rozmowa z Matteo Brunettim, finalistą szóstej edycji programu TVN "MasterChef".
27-09-2024 11:54Gastroturystyka to nic innego, jak traktowanie jedzenia nie tylko jako sposobu na zaspokojenie głodu, ale także jako cennego doświadczenia.
06-09-2024 08:19Bakłażan to inaczej oberżyna. Wrzesień to na niego sezon. Jak go najlepiej przyrządzić? Oto pięć przepisów na dania z bakłażanem
27-08-2024 14:41Beata Śniechowska: Kocham pomidory, kocham masło. Połączenie słodkich jak cukierki pomidorów skąpanych w winno-maślanym sosie jest niezapomniane.
24-08-2024 06:00Pięć przepisów na potrawy japońskiej kuchni domowej. Dla zaawansowanych i dla początkujących
13-08-2024 07:36Michał Wilczewski, influencer: Kulinarna fascynacja zaczęła się od pieczenia chleba w pandemii. Byłem jedną z tych osób, które na dłużej wkręciły się w temat.
03-08-2024 06:00Volodymyr Testardi: Mama z czułością gotowała dla całej rodziny. A ojczym, Włoch, pokazał mi, jak ważna jest jakość składników oraz ich pochodzenie.
13-07-2024 06:00Paryskie klasyki kulinarne. Croque-monsieur, zupa cebulowa z Les Halles, pot-au-feu, niflette z Provins, desery ile flottante i fontainebleau.
09-07-2024 06:00Monika Walecka fachu uczyła się w San Francisco. W Warszawie stworzyła piekarnię, gdzie na półkach prężą się jej chleby, chałki, baby, brioszki; cukiernię z ciastkami w stylu paryskim oraz kanapkownię, gdzie serwuje m. in. gofry z długo fermentowanego ciasta.
15-06-2024 06:00Alicja Rokicka, autorka bloga Wegen Nerd: Zawsze chciałam, by przepisy, które proponuję, dało się przygotować ze składników dostępnych od ręki, w sklepiku czy warzywniaku na rogiem. Takich w tej książce będzie najwięcej. Nowa książka pt. Gotuj roślinnie.
10-06-2024 09:21Ziemniaki są tanie, sycące i łatwo dostępne. Robię z nich dosłownie wszystko, nawet naleśniki, chleb, gofry i desery. Rozmowa z Iną-Janine Johnsen, skandynawską blogerką kulinarną, autorką książki "Ziemniak. Wyznanie miłości"
08-06-2024 06:00Zdolność do świętowania jest gwarantem zdrowych zmysłów, sposobem na przetrwanie - twierdzi Mirosław Nizio, właściciel restauracji Klonn
05-06-2024 05:48W Chorwacji kuchnia jest niezwykle ważnym elementem życia. Moment, gdy zasiada się wspólnie do posiłku, to najważniejsza chwila dnia. Sprawdź, czego warto spróbować będąc w Chorwacji.
22-05-2024 06:00Polskie wino przeżywa renesans. Czasem to opowieść o hobby, które stało się biznesem, czasem to historia pojedynczych pasjonatów czy pasjonatek, a czasem rodzinne, międzypokoleniowe przedsięwzięcia.
04-05-2024 06:00Pomysł na menu można wyczytać z wystroju wnętrza. Karolina i Łukasz chcieli mieć miejsce nowoczesne, ale jednocześnie takie, które przywołuje wspomnienia z babcinej czy maminej kuchni.
03-05-2024 06:00Przed każdą podróżą przygotowuję się, chcę złapać jak najwięcej wiedzy jeszcze w domu. Mam świadomość, że najlepsze rekomendacje to te zdobyte już na miejscu, dlatego chodzę i pytam, czego powinienem spróbować i gdzie. Rozmowa z Bartkiem Kieżunem, autorem książki "Neapol łakomym okiem".
29-04-2024 05:49Zuza Zak pierogów uczyła się od babć - Ziuty i Halinki. Pierwsza była profesjonalną kucharką, pracowała u Bliklego. Druga, Halinka, wstawała o świcie i przygotowywała jedzenie na cały dzień.
22-04-2024 06:00"Metoda Glucose Goddess" poprawi twoje zdrowie i samopoczucie. Glukozowa Bogini podaje przepisy kulinarne na dania, które nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru.
15-04-2024 06:46Marta Gessler, restauratorka, wieloletnia felietonistka i autorka "Wysokich Obcasów". Specjalnie dla nas przygotowała przepis na urodzinowy tort - miniserniki.
13-04-2024 05:59