Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Jajo jest żywieniowym „must have” zdrowej i zbilansowanej diety, zwłaszcza diety rosnącego, młodego człowieka. Dzieci, które regularnie spożywają jaja, są zdrowsze, rosną szybciej, a ryzyko wystąpienia karłowatości znacznie się u nich zmniejsza, co udowodnili m.in. amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego. Naukowcy przeprowadzili badanie obejmujące grupę około 160 ekwadorskich dzieci w wieku od 6 do 9 miesięcy. Połowa spożywała jedno jajo dziennie przez sześć miesięcy, drugiej części grupy wyeliminowano je z jadłospisu. Po tym czasie porównano pomiary dzieci. Okazało się, że te, które spożywały jaja, urosły o 47 proc. więcej i nie zaobserwowano u nich niedowagi.

Kapsuła zdrowia

O tym, jak ważne są jaja w diecie, świadczy też umieszczenie ich w piramidzie zdrowego żywienia, którą w styczniu 2016 roku zaktualizował Instytut Żywności i Żywienia. Jaja znalazły się w niej tuż obok ryb. Nie powinno to dziwić. Oprócz walorów smakowych, stanowią one źródło wielu składników odżywczych, w tym białka określanego mianem wzorcowego. W jajach znajdują się również inne cenne składniki, jak niezwykle ważna dla oczu witamina A,  niezbędna do prawidłowego działania układów: immunologicznego, hormonalnego, nerwowego i mięśniowego witamina D oraz żelazo, cynk, fosfor i cholina. Bardzo ważne są również dwa inne składniki jaj – luteina, której zarówno dzieci, jak i dorośli potrzebują, by na długie lata zachować dobry wzrok, oraz zeaksantyna troszcząca się o zdrowie układu nerwowego.

Materiały PartneraMateriały Partnera Kotlina Natury

Kupuj świadomie

Aby na talerzach dzieci nie zabrakło jaj, Kotlina Natury, producent jaj z chowów alternatywnych, postanowiła podzielić się tym, co ma najlepszego. Firma z Sudetów w ramach akcji Dobre jajo przekazuje jaja z wolnego wybiegu do domów zajmujących się opieką nad dziećmi, prowadzonych przez stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce. Jaja trafią obecnie do dzieci mieszkających w 7 ośrodkach: Kraśniku, Siedlcach, Biłgoraju, Ustroniu, Karlinowie, a także do Domu Dziecka w Oławie i Domu Dziecka w Wilkowie.

Do akcji dołączyć może każdy z nas. To bardzo proste. Wystarczy, że, kupując jaja wybierzemy te oznaczone logiem akcji Dobre jajo. Nie tylko pomożemy dzieciom, ale i dokonamy świadomego wyboru. Jaja oznaczone tym logo, to jajka z wolnego wybiegu. Powstają w naturalnym obszarze Przedgórza Sudeckiego, a hodowcy dbają, by nioski żyły w komfortowych warunkach, miały dostęp do wybiegu i najlepszej paszy. Jaja z logo Dobre jajo oznaczone są liczbami 0 i 1. W Polsce najczęściej kupujemy te oznaczone symbolem 3 ze względu na ich cenę. Ale to właśnie oznaczenie 0 i 1 pokazuje, że kury żyją w najlepszych warunkach.

Materiały PartneraMateriały Partnera Kotlina Natury

Akcję Kotliny Natury wspierają Karolina Smyk i David Gaboriaud, pasjonaci jedzenia, mistrzowie gotowania, zainteresowani zdrową dietą i zaangażowani w edukacje żywieniową.

Karolina Smyk prowadzi popularny blog Smyk w kuchni, w którym dzieli się swoimi przepisami oraz pięknymi fotografiami. W jej kuchni wiodą prym produkty sezonowe, uwielbia, warzywa i owoce, które zawsze przemyca do swoich przepisów. David Gaboriaud to z kolei kucharz z zamiłowania, pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię, której tajniki poznawał dzięki swoim rodzicom. Organizator wielu warsztatów i imprez kulinarnych, propagator slow food – idei celebrowania posiłków i delektowania się jedzeniem. Zwolennik tradycyjnych, regionalnych produktów. Swoją niespożytą energią i pasją zachęca innych do gotowania m.in. w kulinarnych programach telewizyjnych oraz na Instagramie, gdzie dzieli się pysznymi recepturami.

Materiały PartneraMateriały Partnera Kotlina Natury

Szukaj naszych "dobroczyniących opakowań" w sklepach Tesco, Intermarche, Auchan i sieci Bidfood Farutex. Więcej informacji o akcji można przeczytać na kotlinanatury.pl/dobre-jajo

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.