Massimo Bottura, najlepszy szef kuchni i restaurator świata, właściciel restauracji Osteria Francescan i pomysłodawca projektu non-profit Food for Soul, przyjeżdża do Polski na festiwal Fine Dining Week (od 6 do 17 lutego). Bottura będzie gościem odrestaurowanego 5-gwiazdkowego hotelu Warszawa, w którym znajduje się m.in. restauracja Warszawska. Jej szefem kuchni jest Dariusz Barański, absolwent legendarnej Le Cordon Bleu. Massimo Bottura jest ambasadorem marki GRUNDIG, twórcy idei #RespectFood opierającej się na filozofii zero-waste. Kolację w Warszawie ugotuje więc wedle filozofii niemarnowania żywności.

Tekst pochodzi z "Wysokich Obcasów Extra" nr 4, wydanie z dnia 15/03/2018.

Chleb jest złotem - oświadcza Massimo Bottura, stawiając przede mną z namaszczeniem talerz. Na nim na warstwie mlecznej piany ułożona jest przezroczysta grzanka zabarwiona złotem. Choć danie przypomina kreację z finediningowej, gwiazdkowej, drogiej restauracji, zrobione jest z resztek, jedzeniowych odpadów: mleka na moment przed utratą daty przydatności do spożycia i czerstwego chleba. Przed chwilą nakarmił mnie jeszcze zielonym makaronem z pesto wykonanym z podobnie "odzyskanych" składników z dużą ilością chrupiącej posypki na wierzchu, oczywiście z czerstwego chleba. Był pyszny.

Pozostało 86% tekstu
Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej