Justyna Karamuz o tym, czym jest internet, dowiedziała się od taty, gdy jeszcze prawie nikt nie używał skrótowca WWW. Stefan Karamuz, fizyk, w latach 90. zamienił pracę w Instytucie Badań Jądrowych na programowanie i założył firmę, która dziś nosiłaby miano start-upu. Już wtedy kontrahenci, którzy przyjeżdżali z zagranicy, pili tylko kawę od Stefana. Czarną, mocną, parzoną w plastikowym sitku.
Justyna zdała na archeologię, gdzie odkryła – po pierwsze – że nie chce być naukowcem, a po drugie – że fascynuje ją ceramika.
Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej
Pełne korzystanie z serwisu wymaga włączonego w Twojej przeglądarce JavaScript oraz innych technologii służących do mierzenia liczby przeczytanych artykułów.
Możesz włączyć akceptację skryptów w ustawieniach Twojej przeglądarki.
Sprawdź regulamin i politykę prywatności.
Dmucha się!
Gotuje się. Istnieje coś takiego, jak kuchenka gazowa :)
Z kuchenki gazowej.
Można zagotować na ognisku.
w nowych domach nie ma gazu :(
Jednak ciśnieniowy.
wystawia się na słońce
Napewno kupie zestawik do swojej kolekcji zaparzaczy.
to jakieś bzdury, zwykle bierze się 7 - 10 g kawy na 125 ml wody, sama byłam zdziwiona. Od dawna patrzę kawę ręcznie i na 24 g kawy, zmielonej w ręcznym młynku, biorę 250 do 375 ml wody o temp. ok. 90 stopni, cześć tej wody zostaje przecież w fusach.
Uporzadkujmy.
SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) zaleca 60 g kawy na 1.000 ml wody. Czyli filizanka 200 ml to 12 g kawy..Metoda filtrowa.
Kawy bardziej "kwaskowe" moga byc parzone troche mocniej.
French Press 65 ? 70 g kawy / litr.
Wspomniane juz espresso 7 do 9 gr.
To oczywiscie dane orentacyjnne. Kazda mieszanka, kazde palenie kazda metoda jest indywidualna ...
Dobry ekspres przelewowy z pompka robi 2 filizananki w minute, bez zagotowania do 100 stopni C
zeby pic prawdziwe espresso?