Tekst pochodzi z "Wysokich Obcasów Extra" nr 91, wydanie z dnia 19/04/2018.

Z prof. PAULEM BLOOMEM, amerykańskim psychologiem, autorem książki "Przyjemność. Dlaczego lubimy to, co lubimy", rozmawia AGNIESZKA JUCEWICZ

Agnieszka Jucewicz: Po co nam w ogóle przyjemność?

Paul Bloom: Z ewolucyjnego punktu widzenia to marchewka, tak jak ból jest przysłowiowym kijem. Motywuje nas do aktywności, które są korzystne z punktu widzenia przetrwania.

Gdybyśmy nie czerpali przyjemności z zaspokajania głodu, nie jedlibyśmy, gdyby seks nie był przyjemny, nie rozmnażalibyśmy się itd.
Pozostało 97% tekstu
Artykuł dostępny tylko w prenumeracie cyfrowej Wyborczej

Wypróbuj cyfrową Wyborczą

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych, lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej