W momencie umieszczania kapsułki z kawą w ekspresie Nespresso warto zastanowić się, czy po porannym cappuccino albo popołudniowym ristretto powinny pozostawać jakiekolwiek odpadki? To zależy od nas. Decyzja marki o produkcji kapsułek z aluminium nie jest przypadkowa, co więcej, jest zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju. Aluminium występuje w przyrodzie, więc jego zaletą jest możliwość odnawialności i poddawania nieustającemu procesowi recyklingu. Oznacza to, że zużyte kapsułki Nespresso mogą stać się nowymi przedmiotami aluminiowymi, odradzając się wielokrotnie w procesie przetwarzania. Z kapsułki Nespresso może powstać biżuteria, długopisy, a nawet rama roweru.

RECYKLING KAPSUŁEK W UJĘCIU GLOBALNYM

Recykling aluminiowych kapsułek jest istotnym elementem działań dotyczących ochrony środowiska oraz zrównoważonego rozwoju. Jednak zgodnie z dyrektywami UE kapsułki Nespresso (i kapsułki porcjowanej kawy w ogóle) nie są klasyfikowane jako opakowania, dlatego rządy poszczególnych państw nie mają obowiązku wdrożenia systemów ich recyklingu. Mimo to w 1991 roku w Szwajcarii Nespresso podjęło decyzję o uruchomieniu pierwszego i jedynego w swoim rodzaju systemu recyklingu kapsułek. Od tego momentu we współpracy ze światowymi partnerami marka poszukuje odpowiednich rozwiązań koncentrujących się na wygodzie konsumentów, wydajności środowiskowej oraz modernizacji istniejącej już lokalnej infrastruktury.

Program systemu recyklingu Nespresso funkcjonuje obecnie w trzydziestu dziewięciu państwach, wśród nich jest Polska. Obecnie marka jest w stanie odzyskać 80% wszystkich sprzedanych kapsułek, a aluminium z tych kapsułek może zyskać nowe życie. Wystarczy, że po wypiciu kawy zamiast wyrzucać zużyte kapsułki do tradycyjnego kosza, skorzystamy z programu recyklingu Nespresso. Trzysta sześćdziesiąt pięć przetworzonych kapsułek daje około 28 dag aluminium, z których można wykonać jedną ramę roweru. W tym roku Nespresso ponownie nawiązało współpracę z kultową szwajcarską marką CARAN D’ACHE, która zaprojektowała unikalny długopis z przetworzonych kapsułek Nespresso. W ramach globalnych zobowiązań do 2020 roku, czyli recyklingu 100% aluminium, Nespresso rozpoczyna też przetwarzanie zużytych kapsułek na nowe kapsułki.

PRZEKONAJ SIĘ, ŻE MASZ WPŁYW

W związku z tym, że marka stara się zawsze odpowiedzialnie dostarczać kawę najwyższej jakości i jednocześnie nieustannie pracuje nad zminimalizowaniem wpływu na środowisko, stworzyła system, którego zadaniem jest ułatwienie każdemu konsumentowi możliwości przekazania kapsułek do recyklingu. Jeśli po wypiciu kawy Nespresso zastanawiasz się, co zrobić ze zużytą kapsułką, wrzuć ją do dedykowanej torby Nespresso. Kiedy torba będzie już pełna, zanieś zużyte kapsułki do jednego z butików Nespresso lub przekaż kurierowi podczas odbioru swojego zamówienia złożonego w sklepie on-line. Torbę dostaniesz w butiku Nespresso lub dostarczy Ci ją kurier. Każda odzyskana kapsułka może odrodzić się jako przedmiot codziennego użytku, np. rama roweru, długopis czy bransoletka. Nespresso zachęca konsumentów, by po wypiciu kawy, dali drugie życie zużytym kapsułkom.

Zobacz, jak może odrodzić się kawa i kapsułki Nespresso, dzięki programowi recyklingu:

·         7 SPOSOBÓW NA RECYKLING KAPSUŁEK i KAWY W NESPRESSO

·         POZNAJ DRUGIE ŻYCIE KAPSUŁKI - DŁUGOPIS

·         POZNAJ DRUGIE ŻYCIE KAPSUŁKI – ROWER

·         POZNAJ DRUGIE ŻYCIE KAPSUŁKI - KRZESŁO

·         POZNAJ DRUGIE ŻYCIE KAWY - ROŚLINA

***

Nestlé Nespresso SA

Nestlé Nespresso SA jest pionierem i punktem odniesienia na rynku porcjowanej kawy najwyższej jakości. Firma współpracuje z ponad 70 tys. rolników w 12 krajach w ramach programu AAA Sustainable Quality™, który ma na celu wdrażanie zasad zrównoważonego rozwoju na plantacjach i w ich okolicach. Stworzony w 2003 roku we współpracy z Rainforest Alliance program pozwala poprawić ilość i jakość zbiorów, zapewniając zrównoważoną produkcję kawy wysokiej jakości i poprawiając jakość życia plantatorów i ich społeczności.

Główna siedziba Nespresso znajduje się w szwajcarskiej Lozannie, a firma prowadzi działalność w 69 krajach i zatrudnia ponad 12 tys. osób. W 2016 sieć punktów sprzedaży Nespresso obejmowała ponad 600 placówek. Więcej informacji dostępne jest na firmowej stronie Nespresso: www.nestle-nespresso.com.

Program recyklingu Nespresso

1.      CZYM JEST ALUMINIUM?

Aluminium jest naturalnie występującym metalem i można go w nieskończoność poddawać recyklingowi. Jest ono nie tylko odnawialne w 100%, ale też zdatne do wielokrotnego recyklingu. Niezależnie od tego, ile razy jest przetwarzane, zawsze zachowuje swoje właściwości, a każda odzyskana kapsułka może odrodzić się jako przedmiot codziennego użytku - kolejna kapsułka, scyzoryk, obieraczka, drabina, rama okienna lub pudełko na zegarek.

2.      DLACZEGO KAWY PORCJOWANE ZAMYKA SIĘ W ALUMINIUM?

Do produkcji kapsułek używane jest aluminium, ponieważ jest to najlepszy materiał, który chroni kawę przed działaniem tlenu, światła i wilgoci, czyli utratą świeżości, smaku i jakości kawy. Dzięki aluminium nie ma potrzeby dodatkowego pakowania w celu ochrony świeżości i smaku. Aluminium z recyklingu jest niezwykle wszechstronne. Szacuje się, że 75% wszystkich wyprodukowanych produktów z aluminium jest nadal w użyciu. Aluminium jest stosowane w szerokiej gamie produktów, od opakowań spożywczych, przez samochody i komputery, ramy okienne, aż po rowery.

3.      CZY CZĄSTKI ALUMINIUM DOSTAJĄ SIĘ DO KAWY?

Tak jak inne rośliny, kawa naturalnie pochłania z gleby różne pierwiastki, w tym aluminium. Dlatego też aluminium występuje naturalnie we wszystkich produktach spożywczych pochodzenia roślinnego. Kawa jest jednym z takich produktów, więc zawiera śladowe ilości aluminium.

Dla porównania, 125 g chleba (ok. 2-3 kromki) zawiera 0,55 mg aluminium, tyle co 100 filiżanek kawy Nespresso, natomiast 330 ml (jedna średniej pojemności szklanka) soku owocowego zawiera 0,13 mg aluminium, tyle co 25 filiżanek kawy Nespresso.

Eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) stwierdzili, że takie śladowe ilości nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka.

4.      CZY ISTNIEJE RYZYKO NARAŻENIA NA SZKODLIWY DLA ZDROWIA KONTAKT Z ALUMINIUM PRZEZ KAPSUŁKI NESPRESSO?

Nie. Po pierwsze, kawa w kapsułce oddzielona jest od aluminium przezroczystą powłoką z przeznaczeniem dla przemysłu spożywczego, więc nie następuje fizyczny kontakt między kawą a aluminiowym opakowaniem. Kiedy kawa jest ekstrahowana z kapsułki, następuje chwilowy kontakt z aluminiową membraną na kapsułce. Ten chwilowy kontakt nie jest wystarczająco długi, by wywołać jakąkolwiek reakcję chemiczną, a nasze rygorystyczne testy wykazały, że nie ma dowodów na przenikanie aluminium do kawy w filiżance.

5.      CZY KAWA ZAMKNIĘTA W ALUMINIOWEJ KAPSUŁCE WYTWARZA ZWIĄZEK CHEMICZNY FURAN?

Wszystkie rodzaje kawy, łącznie z kawą paloną i mieloną, zawierają furan. Furan, związek organiczny, który powstaje naturalnie w żywności w procesie podgrzewania i obróbki termicznej, jest produkowany w procesie palenia, czyli na kluczowym etapie produkcji kawy, podczas którego wytwarzają się typowe aromaty i smak kawy. Furan naturalnie występuje w wielu produktach spożywczych i napojach, na przykład w grillowanych warzywach, pieczywie i kurczaku po obróbce termicznej.

6.      CZY KAWA W KAPSUŁCE ZAWIERA AKRYLAMID I DLACZEGO?

Wszystkie kawy zawierają akrylamid. Powstaje on naturalnie w procesie palenia. W konsekwencji akrylamid obecny jest we wszystkich palonych i mielonych kawach parzonych, w tym w kawie parzonej w domu i innych miejscach. Ilość akrylamidu w kawie Nespresso porównywalna jest do ogólnego poziomu akrylamidu w kawie. Obecnie nie istnieje żaden proces produkcyjny pozwalający na usunięcie akrylamidu po procesie palenia.

Kawy Nespresso zawierają ilość akrylamidu zgodną z „wartością orientacyjną” określoną przez Komisję Europejską (na podstawie danych monitoringowych EFSA) i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Obecnie nie istnieje żaden proces produkcyjny pozwalający na zredukowanie ilości akrylamidu obecnego w kawie.

7.      JAKI JEST ŚLAD WĘGLOWY PORCJOWANEJ KAWY?

Porcjowana kawy ma sens z punktu widzenia zrównoważonego rozwoju. Nespresso używa podejścia LCA (Life Cycle Assessment) w celu pomiaru śladu węglowego produktów. Marka pracuje na wszystkich etapach cyklu produktu - od nasion po gotową kawę w kapsułce - w celu zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko. Od 2009 r. Nespresso zmniejszyło już emisję dwutlenku węgla o prawie 20%.

8.      CZY PROCES PRZYGOTOWANIA KAWY GENERUJE ODPADY?

Nespresso bazuje na LCA (Life Cycle Assessment), aby zmierzyć wpływ produktów Nespresso na środowisko. Wg LCA największy wpływ mają procesy uprawy kawy, a następnie faza użytkowania ekspresu. Opakowanie nie jest głównym czynnikiem wpływającym na środowisko, a jedynie trzecim z kolei. Dzięki systemowi Nespresso, nasi klienci wykorzystują tylko taką ilość wody, kawy i energii, ile potrzeba do przygotowania jednej filiżanki kawy.

9.      CO SIĘ DZIEJE Z PRZETWORZONYM ALUMINIUM?

Kapsułki z recyklingu powracają do łańcucha wartości aluminium, gdzie mają szereg zastosowań - takich jak: silniki samochodowe, rowery, długopisy, komputery, puszki do napojów gazowanych, a nawet nowe kapsułki.

10.  CZY KAPSUŁKI NESPRESSO POCHODZĄ Z ALUMINIUM Z RECYKLINGU?

Kapsułki Nespresso wymagają specjalnego gatunku aluminium. Dostępność aluminium z recyklingu w tej konkretnej klasie jest bardzo niska. W rzeczywistości najlepszym źródłem prawidłowej jakości aluminium są przetworzone kapsułki Nespresso. Marka używa recyklingowych kapsułek Nespresso do tworzenia nowych kapsułek wszędzie tam, gdzie jest to wykonalne i ma sens w sensie ekologicznym.

11.  W JAKI SPOSÓB PRZETWARZANE SĄ KAPSUŁKI NESPRESSO?

Zużyte kapsułki są wysyłane do fabryki, gdzie poddawane są procesowi przetwarzania. Na początku są rozdrabniane w celu oddzielenia fusów od aluminiowej kapsułki. Fusy kawy zamieniają się w zieloną energię lub bogaty w składniki odżywcze kompost. Puste kapsułki są podgrzewane, aby stopić plastikową powłokę i inne materiały. Kiedy pozostanie tylko czyste aluminium, jest ono topione i poddawane recyklingowi.

12.  W JAKI SPOSÓB PRZEKAZAĆ NESPRESSO ZUŻYTE KAPSUŁKI?

Nespresso ma dedykowany system recyklingu, oferując szereg opcji, które ułatwiają klientom recykling zużytych kapsułek. Posiada ponad 100 000 punktów zbiórki na całym świecie, wygodne usługi kurierskie i pocztowe oraz inicjatywy Recycle@home w 18 krajach. Wystarczy wrzucić zużytą kapsułkę do dedykowanej torby Nespresso, a gdy torba będzie już pełna, zanieść zużyte kapsułki do jednego z butików Nespresso lub przekazać kurierowi podczas odbioru swojego zamówienia złożonego w sklepie on-line.