Wszystko zaczęło się w pierwszej połowie lat 70. XX w. O wegetarianizmie mówiło się wtedy w Polsce niewiele, a osoby, które rezygnowały z mięsa, często były skazane na monotonny i dość ubogi jadłospis. Odczuł to na własnej skórze Paweł Skrzypczak, obecny prezes firmy Primavika, który właśnie wtedy jako nastolatek postanowił przejść na dietę wegetariańską. Początkowo w jego codziennym menu, podobnie jak u innych wegetarian w tamtym czasie, królowały kanapki naprzemiennie z białym i żółtym serem, dżemem oraz jajka. W pewnym momencie przestało mu to jednak wystarczać – zaczął pogłębiać swoją wiedzę na temat zdrowego stylu życia i odżywiania, szukać nowych smaków oraz pomysłów na roślinne i jednocześnie pyszne dania. Swoimi przepisami i inspiracjami dzielił się z innymi, współorganizując programy edukacyjne i szkoły zdrowego gotowania.

Z roku na rok zapotrzebowanie nie tylko na produkty dla wegetarian, ale i wegan, diabetyków, alergików oraz bezglutenowców rosło. Od 1991 r. dla tych z nich, którzy mieszkali w Poznaniu i okolicach, komponowanie codziennej diety stało się łatwiejsze – to właśnie wtedy główny udziałowiec Primaviki, a prywatnie brat Pawła Skrzypczaka – Roman – uruchomił w stolicy Wielkopolski jedną z pierwszych w Polsce hurtowni ze zdrową żywnością.

Na naszym rodzimym rynku stopniowo pojawiało się coraz więcej produktów wegetariańskich i wegańskich, ale wielu rodzajów artykułów nadal brakowało. Dlatego kilka lat później, w 1998 r. Paweł Skrzypczak wraz z ojcem Jerzym, braćmi Romanem i Markiem oraz przyjacielem Krzysztofem uruchomili ich produkcję – i tak narodziła się firma Primavika. Rozpoczęli od dań obiadowych, które były przygotowywane według domowych, udoskonalanych przez lata przepisów, a następnie wprowadzili produkcję pasztetów i maseł orzechowych. Oferta stopniowo rozrastała się i jest poszerzana do dziś – wszystko po to, by zapewnić wegetarianom i weganom, a także osobom, które po prostu cenią sobie zdrowe odżywianie, szeroki wybór, którego założyciele naszej firmy na początku swojej przygody z dietą roślinną nie mieli.

Kilka lat po rozpoczęciu działalności Primaviki mogliśmy śmiało powiedzieć, że wyprzedziliśmy trendy w obszarze produkcji zdrowej żywności. Dziś dzięki naszej pasji i doświadczeniu to my je kreujemy – dopowiada Pan Paweł Skrzypczak.

Obecnie Primavika jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych producentów wysokiej jakości wegetariańskiej żywności. Nasi konsumenci mogą wybierać z szerokiego wachlarza starannie opracowywanych i przygotowywanych produktów – obecnie to już kilkadziesiąt rodzajów dań obiadowych, pasztetów, hummusów, paprykarzy i maseł orzechowych. Do naszej firmy należy również marka Primaeco, w której ofercie znaleźć można certyfikowane artykuły ekologiczne. Nasze wyroby są dostępne w kilku popularnych sieciach handlowych na terenie całej Polski, a także w licznych sklepach ze zdrową żywnością – tych stacjonarnych, jak i internetowych.

Urozmaicamy dietę wegetarian i edukujemy

Cały czas wzbogacamy naszą ofertę o nowe propozycje oraz rozbudowujemy i unowocześniamy zaplecze produkcyjne. Działamy też na rzecz podnoszenia świadomości konsumentów na temat właściwego odżywiania, współpracujemy z organizacjami pozarządowymi, dietetykami i trenerami personalnymi, angażujemy się w projekty edukacyjne oraz sportowe i promujemy zdrowy oraz aktywny styl życia.

Stawiamy na jakość

Nie zmienia się u nas jedno – pozostajemy firmą rodzinną. Dbamy o każdy szczegół w procesie produkcji i sami testujemy wszystkie nowości zanim trafią na sklepowe półki, a także regularnie kontrolujemy jakość tych dostępnych w sprzedaży. Proponujemy naszym konsumentom zdrowe, naturalne i smaczne produkty, bo wierzymy, że to, co jemy, wpływa na to, jak się czujemy.