Ten weekend będzie pyszny - polecamy przepisy na letnie smakołyki
Domowe Cannelloni ze szpinakiem
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę. Ręką zrobić wgłębienie i dodać jajka i żółtka, oliwę, szczyptę soli. Zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, kiedy będzie gładkie i elastyczne. Kulę ciasta zapakować w folię spożywczą i odstawić na godzinę. Następnie, używając maszynki do makaronu albo ręcznie, formować długie paski. Wycinać prostokąty... Przeczytaj cały przepis
Przegryzki
W misce wymieszać fasolę, oliwę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie rozgnieść widelcem. Kromki posmarować fasolową pastą. Ogórek pokroić wzdłuż, przekroić na długość kromki chleba. Na kanapce kłaść ogórek, awokado i kiełki. Obciąć brzegi i przekroić na pół... Przeczytaj cały przepis
Tarta cytrynowa
Do miski wsypać mąkę, cukier i wymieszać. Dodać masło i rozetrzeć palcami, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Wtedy dodać żółtko rozmieszane z wodą. Całość zagnieść, aby powstało elastyczne ciasto. Uformować kulę, którą należy spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na wysypanym delikatnie mąką blacie i wyłożyć nim formę do tarty... Przeczytaj cały przepis
Placuszki na słodko
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mleko wymieszać z jajkiem i olejem. Do mąki wlać, ciągle mieszając, mleko z jajkiem. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące... Przeczytaj cały przepis
Knedle
Knedle powstały z szacunku do jedzenia - by zagospodarować resztki oraz cieszyć podniebienie. Przegląd własnej lodówki niech rozwija nieskończoną listę wariacji. Mąki dodajemy jak najmniej, by knedle nie stały się twarde. Aby sprawdzić, czy się nie rozpadają, trzeba ugotować pierwszy i ewentualnie dosypać mąki. Zagniecione kule można odstawić do lodówki, staną się bardziej spójne. Gotować trzeba we wrzątku na wolnym ogniu - aby delikatnej masy nie kaleczyć - kilka minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię...
Sałata Cezara
4 piersi kurczaka u 1 łyżeczka miodu gryczanego u 2 małe rzymskie sałaty u 8 cienkich grillowanych kromek bagietki, 20 g startego parmezanu u 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki lub dymka u sól, pieprz... Przeczytaj cały przepis
Minifrittata z kwiatkiem cukinii i czosnkiem
Formę do muffinów lub małe foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do nich jajeczną masę. Na wierzchu położyć dwie połówki pomidora, plasterek czosnku, połówkę kwiatka cukinii i listki tymianku... Przeczytaj cały przepis
Sangria
Jest kilka receptur. Najczęściej bazą jest czerwone wino, brandy, sok z pomarańczy, owoce. Kilkakrotnie przygotowywałam sangrię tego lata. Owoce posypywałam cukrem, zalewałam małą ilością brandy albo likieru cointreau dla wzmocnienia smaku... Przeczytaj cały przepis
Zupa rybna
To prawda, że każdego lata do Vieux-Port de Marseille dobijają tysiące zwiedzających Prowansję, czasem tylko po to, aby spróbować sławnej zupy... Przeczytaj cały przepis
Dodatki do sałatki
Rustykalna cieciorka to moje ostatnie odkrycie. Ma orzechowy smak. Podkręca każdą sałatkę. Znakomicie chłonie dressing i zaskakująco w lecie orzeźwia... Przeczytaj cały przepis