12 koktajli dla zdrowia i urody [FRAGMENTY KSIĄŻKI]
Roszponkoktajl (mat. prasowe)
Nawilżenie: Wypij melona
1 grejpfrut
1/3 melona
1/2 szklanki wody
Grejpfrut (pozbawiony białych błonek) i melon miksujemy. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy.
Melon szybko gasi pragnienie, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz wielu witamin: B1, B2, B6, PP, C, E oraz A
Smukła sylwetka: Rześkie korzenie
1 czerwony grejpfrut
1 marchewka
1 mały burak
1 mała pietruszka
Grejpfrut, marchewkę, burak i pietruszkę wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce.
Substancje zawarte w czerwonym grejpfrucie pomagają w walce z cukrzycą oraz wysokim poziomem cholesterolu, a także utrudniają odkładanie się tkanki tłuszczowej.
Smukła sylwetka: Zdrowa Mamba
1 grejpfrut
1 jabłko
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka zarodków pszennych
kilka kropli olejku waniliowego
Grejpfrut pozbawiamy białych błonek, a następnie dokładnie miksujemy wszystkie składniki.
Jogurt naturalny wpływa ze wszech miar korzystnie na naszą sylwetkę. Z jednej strony chroni mikroflorę w naszych jelitach, ułatwiając trawienie, z drugiej ? wspiera proces odchudzania dzięki zawartości zdrowych tłuszczów CLA.
Pobudka: Roszponkoktajl
1 garść roszponki
1/2 banana
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki wody
Roszponkę, banan i maliny miksujemy. Dodajemy wodę i mieszamy.
Roszponka ma wszystkie pobudzające właściwości zielonych roślin, a jej smak jest znacznie łagodniejszy. Ma bardzo dużo beta-karotenu, witamin C, B1, B2 i B6 oraz żelaza, potasu, manganu, miedzi, cynku i wapnia.
Pobudka: Zielona mate
1 garść winogron
1 szklanka naparu z yerba mate
1 garść jarmużu
1 gruszka
1 pomarańcza
Gruszkę, pomarańczę, jarmuż i winogrona miksujemy. Kilka łyżeczek yerby zalewamy szklanką ciepłej wody, następnie przecedzamy i dolewamy napar do koktajlu. Dokładnie mieszamy.
Yerba mate to wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar (nigdy nie zalewamy mate wrzątkiem!) jest ulubionym napojem mieszkańców Ameryki Południowej. Można zalewać go wodą kilkukrotnie. Działa silnie pobudzająco i orzeźwiająco. Zazwyczaj do picia mate wykorzystuje się specjalną słomkę z siteczkiem na dole, zwaną bombillą.
Odkwaszenie: Ciasto marchewkowe
5 daktyli
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
5 suszonych moreli
1 łyżka rodzynek
szczypta cynamonu
100 ml soku z marchwi
100 ml wody
Daktyle, morele i rodzynki zalewamy wrzątkiem (100 ml) i odstawiamy na pół godziny, żeby zmiękły. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i cynamon, miksujemy. Dolewamy sok z marchwi i dokładnie mieszamy.
Kasza jaglana ma działanie bardzo silnie alkalizujące, czyli zasadotwórcze. Działa również rozgrzewająco i wzmacniająco, dlatego jest świetnym wyborem na chłodne dni.
Odkwaszanie: Siłacz
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 szklanki zielonej herbaty
1 burak
1 marchewka
1 pomarańcza
1/4 ananasa
Zaparzamy łyżeczkę zielonej herbaty w 1/2 szklanki wody o temperaturze ok. 80 stopni C. Burak, marchewkę, pomarańczę, natkę pietruszki i ananas wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Sok dokładnie mieszamy z przestudzoną herbatą.
Zielona herbata ? inaczej niż jej czarna odmiana ? wykazuje silne działanie alkalizujące.
Pamięć: Szósty zmysł
1 łodyga selera naciowego
1 pomarańcza
1/2 awokado
1/3 ananasa
1/2 łyżeczki żeń-szenia
Ananas, pomarańczę i łodygę selera naciowego wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Sok miksujemy z awokado i żeń-szeniem.
Pamięć: Pamięć absolutna
5 daktyli
5 śliwek suszonych
3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
1 garść owoców borówki amerykańskiej
1 garść malin
1 szklanka mleka migdałowego
1 szklanka wody
Daktyle i suszone śliwki moczymy w szklance wrzątku. Namoczone owoce miksujemy z ugotowaną kaszą gryczaną, malinami i owocami borówki amerykańskiej. Dodajemy mleko migdałowe i dokładnie mieszamy. Kasza gryczana dostarcza nam dużej ilości krzemu, którego brakuje w naszej codziennej diecie. Poza korzystnym działaniem na skórę, włosy i paznokcie krzem wzmacnia drobne naczynia krwionośne, poprawiając odżywienie mózgu oraz zapobiegając m.in. wylewom. Reguluje również poziom glukozy we krwi.
Mocne kości: Napój Popeye?a
1 garść szpinaku
1/2 banana
1 łyżka tahini lub innego masła orzechowego
(np. ryżowe, migdałowe, z orzechów nerkowca)
1 szklanka mleka roślinnego
Szpinak, banan i tahini miksujemy. Dodajemy mleko roślinne i dokładnie mieszamy.
Tahini to pasta z prażonych nasion sezamu, która ma przyjemny orzechowy aromat i jest wspaniałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz fosforu, niezbędnych do prawidłowej budowy układu kostnego.
Zdrowa krew: Tu wcale nie ma ogórka
1 pomarańcza
1 czerwona papryka
1 filiżanka listków pokrzywy
1 szklanka wody
1 jabłko
Pomarańczę, paprykę, pokrzywę i jabłko wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Dodajemy odrobinę wody i mieszamy. Wodą przepłukujemy pojemnik urządzenia, po czym dodajemy ją do koktajlu. Mieszamy.
Czerwona papryka zawiera kilkukrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Zarówno ona, jak i rutyna chronią naczynia krwionośne przed pękaniem i zapobiegają krwotokom. Polecana jest zarówno w przypadku regularnych krwotoków, np. z nosa, jak i do złagodzenia menstruacji.
Potęga miłości: Dirty Dancing
1 lampka białego wina
1 pomarańcza
5 łyżek soku z granatów
Pomarańczę wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Dodajemy białe wino oraz sok z granatów, dokładnie mieszamy.
W medycynie tybetańskiej granaty były podstawowym składnikiem leku na potencję. Owoce te zawierają składnik, który obniża poziom antygenu gruczołu krokowego, co ma korzystny wpływ na potencję, redukuje bowiem zaburzenia erekcji i pobudza libido.
Koktajle dla zdrowia i urody
Wszystkie przepisy pochodzą z książki "Koktajle dla zdrowia i urody", którą można kupić TUTAJ