12 koktajli dla zdrowia i urody [FRAGMENTY KSIĄŻKI]

Katarzyna Błażejewska
Roszponkoktajl

Roszponkoktajl (mat. prasowe)

Koktajle to najlepszy dowód na to, że smak może iść w parze z wartością odżywczą i jakością dań. Łatwo je przygotować i zabrać ze sobą, mogą zastąpić jeden posiłek w ciągu dnia lub stanowić jego część. Miłego miksowania, wyciskania i smakowania!
1 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Nawilżenie: Wypij melona

1 grejpfrut

1/3 melona

1/2 szklanki wody

Grejpfrut (pozbawiony białych błonek) i melon miksujemy. Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy.

Melon szybko gasi pragnienie, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz wielu witamin: B1, B2, B6, PP, C, E oraz A

2 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Smukła sylwetka: Rześkie korzenie

1 czerwony grejpfrut

1 marchewka

1 mały burak

1 mała pietruszka


Grejpfrut, marchewkę, burak i pietruszkę wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce.

Substancje zawarte w czerwonym grejpfrucie pomagają w walce z cukrzycą oraz wysokim poziomem cholesterolu, a także utrudniają odkładanie się tkanki tłuszczowej.

3 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Smukła sylwetka: Zdrowa Mamba

1 grejpfrut

1 jabłko

150 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka zarodków pszennych

kilka kropli olejku waniliowego


Grejpfrut pozbawiamy białych błonek, a następnie dokładnie miksujemy wszystkie składniki.

Jogurt naturalny wpływa ze wszech miar korzystnie na naszą sylwetkę. Z jednej strony chroni mikroflorę w naszych jelitach, ułatwiając trawienie, z drugiej ? wspiera proces odchudzania dzięki zawartości zdrowych tłuszczów CLA.

4 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Pobudka: Roszponkoktajl

1 garść roszponki

1/2 banana

1/2 szklanki malin

1/2 szklanki wody


Roszponkę, banan i maliny miksujemy. Dodajemy wodę i mieszamy.

Roszponka ma wszystkie pobudzające właściwości zielonych roślin, a jej smak jest znacznie łagodniejszy. Ma bardzo dużo beta-karotenu, witamin C, B1, B2 i B6 oraz żelaza, potasu, manganu, miedzi, cynku i wapnia.

5 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Pobudka: Zielona mate

1 garść winogron

1 szklanka naparu z yerba mate

1 garść jarmużu

1 gruszka

1 pomarańcza


Gruszkę, pomarańczę, jarmuż i winogrona miksujemy. Kilka łyżeczek yerby zalewamy szklanką ciepłej wody, następnie przecedzamy i dolewamy napar do koktajlu. Dokładnie mieszamy.

Yerba mate to wysuszone i zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego. Napar (nigdy nie zalewamy mate wrzątkiem!) jest ulubionym napojem mieszkańców Ameryki Południowej. Można zalewać go wodą kilkukrotnie. Działa silnie pobudzająco i orzeźwiająco. Zazwyczaj do picia mate wykorzystuje się specjalną słomkę z siteczkiem na dole, zwaną bombillą.

6 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Odkwaszenie: Ciasto marchewkowe

5 daktyli

2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

5 suszonych moreli

1 łyżka rodzynek

szczypta cynamonu

100 ml soku z marchwi

100 ml wody


Daktyle, morele i rodzynki zalewamy wrzątkiem (100 ml) i odstawiamy na pół godziny, żeby zmiękły. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i cynamon, miksujemy. Dolewamy sok z marchwi i dokładnie mieszamy.

Kasza jaglana ma działanie bardzo silnie alkalizujące, czyli zasadotwórcze. Działa również rozgrzewająco i wzmacniająco, dlatego jest świetnym wyborem na chłodne dni.

7 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Odkwaszanie: Siłacz

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 szklanki zielonej herbaty

1 burak

1 marchewka

1 pomarańcza

1/4 ananasa

Zaparzamy łyżeczkę zielonej herbaty w 1/2 szklanki wody o temperaturze ok. 80 stopni C. Burak, marchewkę, pomarańczę, natkę pietruszki i ananas wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Sok dokładnie mieszamy z przestudzoną herbatą.

Zielona herbata ? inaczej niż jej czarna odmiana ? wykazuje silne działanie alkalizujące.

8 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Pamięć: Szósty zmysł

1 łodyga selera naciowego

1 pomarańcza

1/2 awokado

1/3 ananasa

1/2 łyżeczki żeń-szenia


Ananas, pomarańczę i łodygę selera naciowego wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Sok miksujemy z awokado i żeń-szeniem.

9 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Pamięć: Pamięć absolutna

5 daktyli

5 śliwek suszonych

3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej

1 garść owoców borówki amerykańskiej

1 garść malin

1 szklanka mleka migdałowego

1 szklanka wody


Daktyle i suszone śliwki moczymy w szklance wrzątku. Namoczone owoce miksujemy z ugotowaną kaszą gryczaną, malinami i owocami borówki amerykańskiej. Dodajemy mleko migdałowe i dokładnie mieszamy. Kasza gryczana dostarcza nam dużej ilości krzemu, którego brakuje w naszej codziennej diecie. Poza korzystnym działaniem na skórę, włosy i paznokcie krzem wzmacnia drobne naczynia krwionośne, poprawiając odżywienie mózgu oraz zapobiegając m.in. wylewom. Reguluje również poziom glukozy we krwi.

10 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Mocne kości: Napój Popeye?a

1 garść szpinaku

1/2 banana

1 łyżka tahini lub innego masła orzechowego

(np. ryżowe, migdałowe, z orzechów nerkowca)

1 szklanka mleka roślinnego


Szpinak, banan i tahini miksujemy. Dodajemy mleko roślinne i dokładnie mieszamy.

Tahini to pasta z prażonych nasion sezamu, która ma przyjemny orzechowy aromat i jest wspaniałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia, magnezu, żelaza, cynku oraz fosforu, niezbędnych do prawidłowej budowy układu kostnego.

11 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Zdrowa krew: Tu wcale nie ma ogórka

1 pomarańcza

1 czerwona papryka

1 filiżanka listków pokrzywy

1 szklanka wody

1 jabłko


Pomarańczę, paprykę, pokrzywę i jabłko wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Dodajemy odrobinę wody i mieszamy. Wodą przepłukujemy pojemnik urządzenia, po czym dodajemy ją do koktajlu. Mieszamy.

Czerwona papryka zawiera kilkukrotnie więcej witaminy C niż cytryna. Zarówno ona, jak i rutyna chronią naczynia krwionośne przed pękaniem i zapobiegają krwotokom. Polecana jest zarówno w przypadku regularnych krwotoków, np. z nosa, jak i do złagodzenia menstruacji.

12 z 13
mat. prasowe
mat. prasowe

Potęga miłości: Dirty Dancing

1 lampka białego wina

1 pomarańcza

5 łyżek soku z granatów


Pomarańczę wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Dodajemy białe wino oraz sok z granatów, dokładnie mieszamy.

W medycynie tybetańskiej granaty były podstawowym składnikiem leku na potencję. Owoce te zawierają składnik, który obniża poziom antygenu gruczołu krokowego, co ma korzystny wpływ na potencję, redukuje bowiem zaburzenia erekcji i pobudza libido.

13 z 13
Katarzyna Błażejewska
Katarzyna Błażejewska

Koktajle dla zdrowia i urody

Wszystkie przepisy pochodzą z książki "Koktajle dla zdrowia i urody", którą można kupić TUTAJ

Przewiń i czytaj dalej Wysokie Obcasy