Tadżyckie opowieści kuchenne

Karolina Samborska
W kuchni są zawsze najlepsze spotkania. Najlepsze, bo intymne. W kuchni rozmawia się o życiu, o mężczyznach, którzy wszędzie są tacy sami, o strojach, o wielkiej miłości, również tej niespełnionej. Znikają różnice kulturowe i religijne.
1 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Tadżykowie, w tym Yaghnobi, to sunnici, w kulturze których pozycja kobiety jest często dyskryminowana. Pamirczycy natomiast to Ismailici, którzy są uważani za postępowy nurt islamu. Często przez ten postęp nazywani są heretykami. Ich przywódcą jest liberalny i wykształcony na zachodzie, zamieszkały w Europie Aga Khan IV.
"Tutaj w Pamirze, kobiety są wolne, nie są jak u innych tylko do gotowania i sprzątania. Chodzą do szkoły, a potem idą na studia w Khorogu". Kobiety ismailickie, które można nazwać feministkami islamskimi, są wykształcone, część z nich pracuje. Ich pozycja w społeczeństwie jest równa pozycji mężczyzny.
Większość małżeństw w sunnickim Tadżykistanie jest zaaranżowana. Poligamia dozwolona jest do czterech żon. Młodzi zaręczają się w wieku 18 lat, a uroczystość weselna odbywa się z reguły dwa lata później - to czas na przygotowanie przyjęcia. W kulturze europejskiej, młodzi pracujący stają się bardzo szybko niezależni od rodziny. Młode pary żyją "na swoim?. W Tadżykistanie jest inaczej. Trudna sytuacja ekonomiczna zmusza ludzi do życia pod jednym dachem. Małżonkom przychodzi zamieszkać pod jednym dachem z całą rodziną.
Więzy miłosne między parami nie są tak istotne jak więzy rodzinne. Światy mężczyzn i kobiet są wyraźnie podzielone i odległe od siebie. Kobiety zajmują się domostwem i wychowaniem dzieci. Kuchnia jest światem kobiet. Mężczyźni, jeśli znajdzie się praca, pracują. Nigdy nie odmówią kieliszka wódki. Kiedy piją stają się surowi, jak otaczająca ich rzeczywistość.

Na zdjęciu: Pamirski dom, Dolina Bartanga

2 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Rodzina Saradedbeka. Od lewej, bratowa, jej najstarsza córka oraz Basma, jeszcze niezamężna. Dolina Bartanga

3 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Pamirska kuchnia z jedynym charakterystycznym oknem w dachu, Dolina Bartanga

4 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Pamirska kuchnia, Dolina Bartanga

5 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Przygotowywanie obiadu. Dolina Bartanga, Pamir

6 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Wyrabianie ciasta chlebowego, Roshovr, Dolina Bartanga, Pamir

7 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Dzieciństwo trwa tylko chwilę. Podzial ról jest wyraźny. Każdy ma wyznaczone zadanie, za które uczy się odpowiedzialności. Jedynie najmłodsi do 6-7 lat mogą się wymigać. Dolina Bartanga, Pamir

8 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Zohre jest pielęgniarką w wiosce Ajirkh, gdzie żyje ze swoim mężem i sześcioletnim synem. Rok po urodzeniu syna zdecydowała się wyjechać do Khorogu na studia. W trakcie jej trzyletnich nauki, polubiła miejski styl życia i chciała tam zostać, aby pracować w miejscowym szpitalu. Jej mąż jednak chciał wrócić do wioski w górach. Zapytała się, czy czasami sprzeczam się z bliskimi, powiedzialam, że tak. Spytałam o to samo...Dolina Bartanga, Pamir

9 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Yagnobska dziewczynka. Dolina Yagnoba

10 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Obiad: lekko podpleśnialy chleb z herbatą i przy odrobinie szczęścia śmietana z cukrem.
Dolina Yagnobska

11 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Większość małżeństw w Tadżykistanie jest zaaranżowana. Poligamia dozwolona jest do czterech żon. Młodzi zaręczają się w wieku 18 lat, a uroczystość weselna odbywa się z reguły dwa lata później, czas na przygotowanie przyjęcia. W kulturze europejskiej, młodzi pracujący stają się bardzo szybko niezależni od rodziny i młode pary żyją "na swoim". W Tadżykistanie jest inaczej. Trudna sytuacja ekonomiczna zmusza ludzi do życia pod jednym dachem. Wybrany czy wybrana przychodzi zatem żyć w gronie rodzinnym, wiec decyzja kto nowy ma zamieszkać pod wspólnym dachem jest też decyzją rodzinną.

12 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Ten mężczyzna jest bogaty, a jego wybranka jest jego drugą żoną.

13 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Podczas przyjęcia weselnego młoda para nie bawi się, gdyż ma pokazać swój smutek z powodu opuszczenia domu rodzinnego. Istarvashan

14 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Panna młoda. Istarvashan

15 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Rodzina, która jest podstawową i najważniejszą wartością społeczeństwa tadżyckiego jest w trakcie zmian. W celu utrzymania rodziny, rodzice są zmuszeni do wyjazdu do pracy w Rosji. Do domu wracają jedynie raz lub dwa razy do roku. Dziećmi opiekują się dziadkowie.
Jej mąż zmarł juz kilka lat temu, ale ona nadal za nim tęskni, "To był dobry chłop". Istarvashan

16 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Mąż Ainy pracuje w Polsce. Ona została w domu z trójką dzieci, ale chciałaby dołączyć do męża
z najmłodszym synem. Dwie starsze córki zostałyby pod opieką dziadków. Istarvashan

17 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Ta małą księżniczką opiekuje się babcia. Jej rodzice pracują w Rosji i do domu wracają jedynie raz lub dwa razy do roku. Dolina Bartanga. Pamir

18 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Ayna pochodzi z biednej rodziny i musi pracować. Ma 24 lat i nie jest jeszcze zamężna. Tutaj młodzi popierają się w wieku 20 lat, lecz jej ojciec nie ma wystarczająca pieniędzy, aby wydać ją za mąż. Ona jednak nie wydaje się być tym szczególnie zatroskana. Istarvashan

19 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

W kuchni. Istarvashan

20 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

" ... A twój mąż gdzie jest? Został w Uzbekistanie. Z niego nie był dobry chłop?" Tadżyccy cyganie. Istarvashan

21 z 21

Tadżyckie opowieści kuchenne

Autorką zdjęć i tekstu jest Karolina Samborska

Więcej prac z portfolio autorki na stronie www.karolinasamborska.com

Przewiń i czytaj dalej Wysokie Obcasy