HEJ, MARTO,
żeby Cię zaprosić na niedzielny podwieczorek, po prostu bym zadzwoniła i powiedziała 'wpadnij', ale tym razem zapraszam na specjalne spotkanie. To będzie 'Podwieczorek dla Itaki'. Włączam się w ich akcję, bo porusza mnie problem zaginięć i widzę, jak wielu ludziom pomagają w odnajdywaniu bliskich. Przeczytałam na stronie www.podwieczorekdlaitaki.pl broszurę 'Dlaczego ludzie giną bez wieści?'. Wiedza, jak zwiększać bezpieczeństwo, powinna być powszechna, obowiązująca jak zapinanie pasów w samochodzie. Trochę mnie krępuje publiczne umawianie się na prywatne spotkanie, do tego z puszką na datki na stole, ale jestem przekonana, że działalność Itaki Tobie też wyda się cenna i warta wsparcia.
Poza tym obowiązują zwykłe zasady niedzielnego podwieczorku. Spotkamy się, pogadamy, upiekę pierożki. Wpadnij koniecznie!
ciasto:
300 g mąki
200 g posiekanego zimnego masła
sól
1 jajko
50 ml mleka
2 łyżki octu winnego
nadzienie:
100 g białego sera
200 g miękkiej kiełbasy chorizo
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobnych rodzynek
1 jajko
ew. łyżka kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Rozdrobnić palcami masło z mąką i solą, aż powstaną drobne gruzełki. Jajko roztrzepać z mlekiem, odrobinę zostawić do posmarowania ciasta. Do mąki wlać mleko z jajkami i ocet, wymieszać, wyrobić luźne ciasto. Następnie zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować nadzienie: kiełbasę rozdrobnić lub zemleć w maszynce do mięsa, wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeżeli masa jest sucha, dodać trochę kwaśnej śmietany. Dosmakować. Ciasto rozwałkować, obficie podsypywać mąką, jeśli się lepi. Wycinać szklanką krążki, nakładać nadzienie i zlepiać pierogi. Pierogi ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wierzch pierogów posmarować odrobiną jajka wymieszanego z mlekiem. Piec ok. 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
AGNIESZKO,
będę, oczywiście będę. Miałam 'ciary', kiedy czytałam 'Szukamy ich, bo jesteśmy ludźmi'. Wzruszył mnie list Haliny Bortnowskiej. Powinni go przeczytać szczególnie ci, którzy nie widzą problemu. Nie pamiętam, kiedy zatrzymałam się na podwieczorek. Dobrze będzie Was zobaczyć. Upiekę sernik.
6 białek
6 żółtek
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
250 g masła
0,9 kg sera twarogowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Białka ubić, odstawić.
Osobno ubić żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać utarte na puch masło, potem trzykrotnie zmielony ser.
Ciągle ubijając, powoli wsypywać mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną. Na koniec masę delikatnie połączyć z białkami. Piec ok. godziny w temp. 180 st. C. Nie wyjmować ciasta od razu - wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić sernik 30 min. u Posypać cukrem pudrem.
W niedzielę 2 grudnia w wielu polskich domach, szkołach i kawiarniach odbędzie się Podwieczorek dla ITAKI. Każdy może zostać gospodynią/gospodarzem Podwieczorku i wspólnie ze swoimi gośćmi wspomóc poszukiwania zaginionych. Wystarczy wejść na www.podwie-czorekdlaitaki.pl i zgłosić udział. Więcej przepisów na podwieczorek dziś o godz. 19 w Radiu TOK FM.