100 g zblanszowanych (lekko zagotowanych w wodzie) migdałów
lub orzechów laskowych
100 g nasion sezamowych
50 g nasion kolendry
2 łyżki nasion kminku
pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
24 jaja przepiórcze
200 g soli morskiej do serwowania
kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Aby przygotować dukkah, należy uprażyć na suchej patelni migdały (lub orzechy), sezam, kolendrę i kminek, ciągle mieszając.
Wystudzić.
Przełożyć do malaksera. Dodać sól, pieprz. Krótko zemleć, aby otrzymać gruboziarnistą konsystencję. Trzymana w szczelnie zamkniętym pojemniku dukkah będzie dobra przez dwa miesiące.
Jajka gotować we wrzącej wodzie 2 minuty.
Wystudzić, obrać z większości skorupki, pozostawiając tylko mały kawałek jako podstawę.
Układać obrane jajka w misie z solą.