250 g pomidorków cherry, 125 g mozzarelli, pół pęczka bazylii, 2-3 łyżki oliwy
Pomidorki zapiekać w temp. 200 st. C przez 10-15 min. Położyć plastry mozzarelli na talerzu. Potem pomidory razem z ich sosem z pieczenia. Posypać bazylią, skropić oliwą. Oddzielnie podać sól i pieprz. Uwaga! Można mozzarellę pokroić w kostkę i dodać z oliwą, pomidorami i bazylią
do gorącego makaronu. Posypać parmezanem.
4 średnie pomidory, 2 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plastry), 4 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki osuszonych posiekanych kaparów, 150 g mozzarelli (poszarpanej), łyżka siekanej natki, 2 dojrzałe awokado, łyżeczka oregano
Rozgrzać grill. Położyć na foremce do pieczenia ćwiartki pomidorów. Posypać solą, pieprzem, czosnkiem, skropić oliwą. Grillować 4-5 min, aż czosnek zbrązowieje. Przenieść wszystko (łącznie z sosem) do miski. Dodać ocet, kapary, mozzarellę, natkę pietruszki, oregano. Obrane, pokrojone na cząstki awokado położyć na talerzu. Potem pomidory, mozzarellę i przyprawy. Kapary można zastąpić oliwkami.
2 duże kromki chleba pełnoziarnistego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 6 suszonych pomidorów, ząbek czosnku (cienkie plasterki), pół pęczka świeżej szałwii, 2 plastry (ok. 20 dag każdy) polędwicy wołowej, 250 g mozzarelli pociętej w plastry
Na patelni grillowej lub w piekarniku podgrzać chleb. Pomidory zmiksować na pastę i posmarować nią chleb. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i szałwię. Mięso osuszyć. Wrzucić na patelnię. Smażyć przez 1 min z każdej strony, aż będzie brązowe, ale wciąż różowe w środku. Na chlebie kłaść pokrojone mięso, pokrojoną mozzarellę. Zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści. Posypać pieprzem. Podawać z rukolą, oliwą i parmezanem.