Placek 1: 1 duża marchew, 1 duża pietruszka, 1 mały seler, 1 mały por, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie - szczypta, sól, pieprz, 2 jaja, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki kukurydzianej
W arzywa twarde zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Por, cebulę i czosnek drobno pokroić. Dodać jaja, mąkę, przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć małe placuszki. Najlepiej smakują z wędzonym łososiem i aioli.
Placek 2: 2 szklanki zielonego groszku mrożonego lub świeżego, 4 żółtka, 4 białka ubite, 2 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, oliwa
Groszek ugotować. Połowę zemleć, dodać do pozostawionej reszty całego groszku. u Dodać żółtka, mąkę, przyprawy. Na końcu dodać ubite białka. Wymieszać. Placki smażyć na oliwie. Można podać z jajkiem sadzonym posypanym szczypiorkiem. Wyglądają i smakują wspaniale, kiedy żółty jajeczny sos łączy się z zielonymi plackami. Tylko ich nie przypalcie!
Placek 3: 200 g białego ugotowanego ryżu, 200 g dzikiego ugotowanego ryżu, 2 jaja, 1 łyżeczka mąki, sól, oliwa
Wymieszać ryż biały i ciemny. Dodać jaja, mąkę, sól - wymieszać. Smażyć na oliwie. Placki są znakomitym dodatkiem do potraw z ryb w śmietanowo- -serowym sosie. Ale mogą być samodzielnym daniem. Możecie się pobawić, dodając do ryżu cukinię pokrojoną w paski lub suszone pomidory, czosnek. Ostatnio dodałam paluszki krabowe i słodko-kwaśny sos. Zostało zjedzone.