Kiwi

Z zewnątrz brązowa skórka. W środku zjawisko, zielona mozaika, kalejdoskop. Obraz zmieniający się 'za dotknięciem noża'.Czas odkryć WNĘTRZE

O kiwi na serio.

Ten mały owoc to skarb. Zawiera dwa razy tyle witaminy C co pomarańcza i tyle witaminy E co awokado. Jest bogaty w potas. Pomaga w odchudzaniu, ułatwia trawienie, obniża ciśnienie krwi. Jest tani i powszechnie dostępny. Należy wybierać dość miękkie. Przechowywać w lodówce. Najprostszy sposób jedzenia: przekroić na pół i jeść miąższ łyżeczką. Pokrojony jest wyjątkową dekoracją wielu potraw. Kiwi źle łączy się z żelatyną. Kiwi nazywano 'małpią brzoskwinią', 'chińskim agrestem'. Jest doskonałym składnikiem energetycznych, zdrowych napojów.

Kiwi 1: 2 obrane i pokrojone kiwi, 1 pomarańcza wyfiletowana, 1 szklanka mrożonych malin, 200 ml jogurtu naturalnego

Składniki zmiksować w blenderze.

Kiwi 2: 1 grapefruit wyfiletowany, 2 obrane i pokrojone kiwi, 1 szklanka białych winogron

bez pestek, 1 łyżka grenadiny

Składniki zmiksować w blenderze.

Kiwi 3: 1 gruszka, 2 kiwi, 2 średnie słodkie jabłka, sok wyciśnięty z jednej limonki

Składniki zmiksować w blenderze.

Kiwi 4(deser): 100 ml ajerkoniaku, 2 łyżki śmietany 36-proc., 5 obranych, pokrojonych w plastry kiwi

Ajerkoniak wymieszać ze śmietaną. Na talerzu ułożyć kiwi. Polać sosem.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.