Mięta

Nie prowadzę samochodu. Jem za dużo. Z igły robię widły. Nie słucham rad. Nie lubię bylejakości. Mogłabym wyliczać dalej. Ale najważniejsze jest to, że czuję miętę

Mięta, melon : 1 melon, garść listków mięty, sok z 1 limonki, 1 łyżeczka miodu, lód

Melona obrać, wyjąć pestki, pokroić. Włożyć do blendera, dodać kilka kostek lodu, miętę, sok z limonek, miód i zmiksować.

Mięta, ananas: 1/2 świeżego ananasa, 1 łyżka cukru, 1 pęczek mięty (tylko listki), sok z 1 pomarańczy

Ananasa pokroić w cienkie plasterki. Miętę utrzeć z cukrem, dodać sok pomarańczowy. Plastry ananasa ułożyć na talerzu, polać sosem.

Mięta, makaron: 400 g poszatkowanej sałaty endywii , 1 łyżka oleju sezamowego, 3 ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki, 20 g świeżej mięty, 500 g makaronu chińskiego

Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek i listki mięty. Smażyć, ciągle mieszając, aż czosnek będzie złoty. e Dodać makaron przygotowany wcześniej wg przepisu na opakowaniu i smażyć przez kolejne 2 minuty. e Wymieszać z sałatą, dodać 75 ml zimnej wody i przykryć przykrywką. e Gotować przez 3-4 minuty, aż sałata zmięknie i woda odparuje.

POMYSŁY

Woda do picia - do dzbanka z wodą włożyć liście mięty, cieniutkie plastry ogórka i kilka kostek lodu. Woda będzie bardziej orzeźwiająca.

Woda do kąpieli - pęczek świeżej mięty przywiązać do kranu przy wannie, pozwolić mu zanurzyć się w gorącej wodzie. Kąpiel będzie aromatyczna.

Herbata - w szklance wrzątku zanurzyć gałązkę świeżej mięty. Zaparzyć, mieszać łodyżką. Powstanie łagodna herbata miętowa.

Copyright © Agora SA