Czekoladopodobni

To są słodycze zapomniane. Blok z mleka "niebieskiego". Szyszki z ryżu preparowanego. Pischinger. Po co to komu? Czekoladopodobni. A jednak łza się kręci

BLOK 1: 3/4 szklanki mleka, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao , 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 paczka mleka w proszku ("niebieskiego")

Do rondla wlać mleko, dodać masło, cukier, kakao, cukier waniliowy. Składniki zagotować. Odstawić na 2--3 min. Powoli mieszając, wsypać mleko w proszku. Do masy można dodać pokruszone herbatniki, rodzynki, płatki kukurydziane, orzechy. Foremkę do pieczenia ciasta wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć kakaową masę. Wstawić do lodówki. Po ochłodzeniu kroić w plastry.

PISCHINGER: 1 i 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki cukru, 6 płaskich łyżek kakao, 1 szklanka płatków owsianych, wafle suche, najlepiej kwadratowe

W garnku rozpuścić masło, dodać mleko, cukier i kakao. Mieszać i gotować ok. 5 min. Pod koniec dodać płatki owsiane.

Ostudzoną masą smarować wafle. Kłaść jeden na drugim. Dobrze jest na wafle położyć coś ciężkiego. Ja kładę stertę książek i czekam, aż wafle się skleją. Najlepsze są na drugi dzień.

Wafle można smarować masą kajmakową.

BLOK 2: 4 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau, 150 g gorzkiej czekolady, 120 g masła, 100 g rodzynek, 100 g orzechów laskowych (mogą być włoskie lub ziemne), 100 g ciastek owsianych lub herbatników, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej w czekoladzie

Uwaga! Wersja dla dorosłych. Rodzynki moczyć w likierze co najmniej godzinę. W garnku na parze rozpuścić czekoladę i masło. Mieszając, dodawać osuszone rodzynki, pokruszone orzechy i ciasteczka, pokrojoną skórkę pomarańczową. Do blaszki wyłożonej folią przełożyć masę. Odstawić do schłodzenia. Kroić w kwadraciki.

SZYSZKI: 25 dag krówek, 3 łyżki śmietany, 3 łyżki masła, paczka ryżu preparowanego

Krówki wrzucić do rondla. Powoli podgrzewać, aż się rozpuszczą. Dodać śmietanę, masło. Wymieszać. Do gorącej masy wsypać ryż. Wymieszać. Ostrożnie, masa jest gorąca. Dość szybko formować kulki, szyszki. Chrupać.

Copyright © Agora SA