Czekolada

Ma być bal. Konfetti, balony, sztuczne ognie. Sylwestrowy niezbędnik. Muszka, mała czarna i tusz. Gra orkiestra. Bufet jak bufet. Czekoladowy. Bombonierka smaku. Życie jest słodkie

Czekoladowe ciasteczka to rozpuszczona czekolada biała lub czarna wylana na folię. Ozdobiona orzechami, rodzynkami maczanymi w rumie, kandyzowanymi wiśniami, skórką pomarańczową lub cytrynową. Trufle to kulki przygotowane z gęstej pasty czekoladowej. Pastę wykonuje się z rozpuszczonej czekolady i śmietanki. Można obtaczać je w kakao, białej lub ciemnej czekoladzie, kawie, orzechach, cukrze pudrze.

Czekolada - trufle

Baza 1: 200 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki, 200 ml śmietany kremówki (rzadkiej), niesłodzone kakao, drobno posiekane orzechy

Czekoladę rozpuścić w misce na parze. Śmietankę podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Dolać ciepłą śmietankę do czekolady, dokładnie wymieszać. Odstawić, aż się schłodzi i stężeje. Nabierać porcje łyżeczką od herbaty, uformować kulkę, obtoczyć w kakao lub orzechach. Odstawić w chłodne miejsce.

Baza 2: 200 g śmietany kremówki (r zadkiej), 1/4 szkl. liści herbaty earl gray, 200 g gorzkiej drobno siekanej czekolady, 1 szkl. niesłodzonego kakao, kakao do obtoczenia

W rondelku na małym ogniu zagotować śmietanę i liście herbaty. Odstawić z ognia na 2 minuty, aż herbata się zaparzy. Do miski włożyć posiekaną czekoladę. Ciepłą śmietanę odcedzić z liści herbaty i wymieszać z czekoladą i kakao. Odstawić na minutę, następnie energicznie ubijać, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić - ok. 4 godzin. Nabierać łyżeczką porcje masy, formować kulki, obtoczyć w kakao. e Odstawić w chłodne miejsce.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.