Dynia

Jazz. Po obiedzie. Niedziela. Godzina 15, radiowa "Trójka". Zaczyna się sjesta. Program Marcina Kydryńskiego. Relaks. Jak się czujesz? Lepiej. Na stole stoi misa pełna pestek dyni. To jesień. To bossa nova. Dziękuję Panu, Panie M.

Pestka 1 - baza: 2 szklanki wyłuskanych pestek dyni, 2 płaskie łyżeczki chilli, trochę czarnego pieprzu, 1 płaska łyżeczka soli

W misce wymieszać pestki, chilli, pieprz, sól. Rozłożyć na papierze do pieczenia i na blaszce. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C ok. 10 min, aż się zarumienią.

Pestka 2 - zupa: 2 łyżki masła, 1 mała posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, 1,5 kg dyni pokrojonej w kostkę, 4 szklanki wody, ćwierć szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, sól, pieprz, pikantne pestki dyni, śmietana (1 łyżeczka na porcję), starty świeży imbir (ok. pół łyżeczki na porcję)

Masło rozpuścić w rondlu, dodać cebulę, czosnek, dynię. Smażyć ok. 6-8 min. Dodać 4 szklanki wody. Gotować ok. 20 min, aż dynia będzie miękka. Zupę zmiksować w blenderze, wymieszać z sokiem pomarańczowym, dodać sól i pieprz. Zupę można podawać posypaną tylko pikantnymi pestkami dyni. Można też dodać imbir i śmietanę.

Pestka 3 - makaron: 0,5 kg pomidorków cherry, 4 małe czerwone cebulki pokrojone na ćwiartki, 4 ząbki czosnku pokrojonego w ćwiartki, 10 dag węgierskiego salami, 1 paczka makaronu świderki, sól, pieprz, 2 opakowania pokruszonego sera koziego, pół szklanki pikantnych pestek dyni, oliwa z oliwek extra virgin

Na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem zapiekać pomidory, cebulki, czosnek i salami ok. 20 min w temperaturze 180 st. C. Makaron ugotować. Wymieszać z pieczonymi: pomidorami, cebulką, czosnkiem i salami. Posypać solą, pieprzem, serem, pikantnymi pestkami dyni. Całość polać oliwą.

Copyright © Agora SA