Pestka 1 - baza: 2 szklanki wyłuskanych pestek dyni, 2 płaskie łyżeczki chilli, trochę czarnego pieprzu, 1 płaska łyżeczka soli
W misce wymieszać pestki, chilli, pieprz, sól. Rozłożyć na papierze do pieczenia i na blaszce. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C ok. 10 min, aż się zarumienią.
Pestka 2 - zupa: 2 łyżki masła, 1 mała posiekana cebula, 2 posiekane ząbki czosnku, 1,5 kg dyni pokrojonej w kostkę, 4 szklanki wody, ćwierć szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, sól, pieprz, pikantne pestki dyni, śmietana (1 łyżeczka na porcję), starty świeży imbir (ok. pół łyżeczki na porcję)
Masło rozpuścić w rondlu, dodać cebulę, czosnek, dynię. Smażyć ok. 6-8 min. Dodać 4 szklanki wody. Gotować ok. 20 min, aż dynia będzie miękka. Zupę zmiksować w blenderze, wymieszać z sokiem pomarańczowym, dodać sól i pieprz. Zupę można podawać posypaną tylko pikantnymi pestkami dyni. Można też dodać imbir i śmietanę.
Pestka 3 - makaron: 0,5 kg pomidorków cherry, 4 małe czerwone cebulki pokrojone na ćwiartki, 4 ząbki czosnku pokrojonego w ćwiartki, 10 dag węgierskiego salami, 1 paczka makaronu świderki, sól, pieprz, 2 opakowania pokruszonego sera koziego, pół szklanki pikantnych pestek dyni, oliwa z oliwek extra virgin
Na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem zapiekać pomidory, cebulki, czosnek i salami ok. 20 min w temperaturze 180 st. C. Makaron ugotować. Wymieszać z pieczonymi: pomidorami, cebulką, czosnkiem i salami. Posypać solą, pieprzem, serem, pikantnymi pestkami dyni. Całość polać oliwą.