Na parze

Jeden garnek z wodą, drugi z dziurkami. Para. Ryba. Warzywa. Niezwykle porządne gotowanie. Takie lubię. Czysto. Prosto. Zdrowo. Bez kombinacji

Co na parze? Ryby, białe mięso, warzywa, ryż, kuskus.

Jak na parze? Do jednego garnka lejemy wodę. Gotujemy. Wkładamy garnek z dziurkami. Do wody można dodać skórkę cytryny, limonki, imbir, czosnek, gwiazdkę anyżku. Wlać wytrawne sherry, białe wino lub wywar z warzyw. Będzie aromatyczne.

Mięso lub rybę przed włożeniem do garnka dobrze jest owinąć liściem kapusty pekińskiej, szpinaku, porem. Zapobiegnie to przywieraniu mięsa do garnka. Szkoda, że tak trudno zdobyć liście bananowca. Ryba owinięta w taki liść wygląda wspaniale.

Kiedy gotujemy ryż albo kuskus, dobrze jest do garnka z dziurkami włożyć lnianą ściereczkę lub gazę.

Łatwe

Szpinak gotować na parze od 3 do 5 min. Wyjąć. Polać sosem sojowym z imbirem. Posypać uprażonym sezamem.

Pory gotować na parze od 5 do 10 min. Wyjąć. Polać klasycznym sosem winegret.

Brokuły gotować około minuty. Zmiksować oliwę, sok z limonki, chilli, sól, pieprz i anchois. Maczać brokuły w sosie.

Sposób na rybę

Pora podzielić delikatnie, aby uzyskać jak największą powierzchnię liścia. Sparzyć we wrzątku. Wyjąć do miski z wodą i lodem. Zachowa superzielony kolor. Rozłożyć na desce, posmarować oliwą, musztardą Dijon, położyć kawałek łososia. e Posypać solą i pieprzem. Rybę owinąć porem. Włożyć do garnka na parze i gotować od 6 do 10 min.

Sposób na warzywa

Do garnka do gotowania na parze włożyć kilka strąków fasoli, marchewki pokrojone w słupki, kilka różyczek kalafiora. Gotować 3 min. Dodać cukinię pokrojoną w plastry, brokuły, pokrojonego kalafiora i gotować kolejne 2 min. Warzywa przełożyć na talerz. Przygotować sos: zmiksować 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo zmielony pieprz. Warzywa polać sosem, posypać 2 łyżkami startego sera cheddar i parmezanem, przykryć folią aluminiową. Odkryć przed podaniem.

Copyright © Agora SA