Sałata

Kartki przyklejone do mojej lodówki

KARTKA NR 1

Umyj sałatę.

KARTKA NR 2

W plastikowej torebce zrób dziurki. Do środka włóż umyte listki. Każdy gatunek do innej torebki i do lodówki.

KARTKA NR 3

Suszarka do sałaty jest na dole na półce. Ale możesz osuszyć listki papierowym ręcznikiem.

KARTKA NR 4

Zrób sos: 1 łyżka octu sherry albo cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżki musztardy (jak chcesz), sól, pieprz.

KARTKA NR 5

Grillowany kurczak jest w lodówce. Zjedz z sałatą. Jak wrócę, zrobię zupę. Pa. Mama

SAŁATA - ZUPA 4 miski

2 główki sałaty masłowej, pół pęczka natki pietruszki, 3 gałązki bazylii, 1 gałązka mięty, 1litr bulionu z kurczaka, pieprz, sól

dodatki: pół zielonego ogórka

200 ml ubitej śmietany kremówki 36-proc., garść rukoli, kilka listków sałaty - różne gatunki(np. endywia, kędzierzawa, liść dębu), gałązka kolendry

W garnku zagotować wodę. Włożyć podzieloną na listki, umytą sałatę, natkę, bazylię i miętę. Szybko wyjąć i przełożyć do miski z lodowatą wodą. Odcedzić. Dodać do bulionu i zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem.

Obrać ogórek. Wyciąć środek z pestkami. Pokroić w długie paski. Rukolę i sałatę posypać solą. Do miski z zupą dodać łyżkę ubitej śmietany, posypać paskami z ogórka. Na wierzchu położyć garść różnych gatunków sałaty z rukolą i gałązkę kolendry. Zupę można podawać na zimno lub ciepło.

Uważać, aby zupy nie zagotować, bo straci swój zielony kolor.

SAŁATA - ZUPA 6 misek(przepis kuchni irlandzkiej)

1 średnia posiekana cebula, 4 pokrojone łodygi selera naciowego, 4 ziemniaki pokrojone w plasterki, 1 liść laurowy, 4 szklanki bulionu z kurczaka, 2 główki drobno pokrojonej sałaty masłowej, 3 łyżki masła, 2 żółtka, 2 łyżki śmietanki 18-proc., sól, pieprz

Na rozgrzanym maśle usmażyć cebulę, seler, ziemniaki z liściem laurowym.

Zalać bulionem z kurczaka i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Wywar z warzyw zmiksować. Dodać podsmażoną na maśle sałatę. Zupę zaprawić rozmieszanym ze śmietaną żółtkiem. Przyprawić solą i pieprzem.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.