Cynamon

Horoskop dla Wodnika: spróbuj odetchnąć, poczuj się wyjątkowo, miłość na wyciągnięcie ręki. Gwiazdy podpowiadają: używaj cynamonu, a świat stanie się smaczniejszy!

Cynamon ma delikatny, wyraźnie korzenny zapach. Jest to cienki kawałek kory drzewa cynamonowego, który suszy się na słońcu i formuje w rurki. Dobrze jest pałeczki cynamonu przechowywać w słoiku, nie stracą aromatu. Można go zetrzeć na drobnej tarce, wtedy powstanie cynamonowy pył. Albo kupić już zmielony, ale to nie to samo.

Cynamon-nalewka (przepis od Ani)

4 szklanki wody, 2 szklanki brązowego cukru, 3 pałeczki cynamonu, 10 goździków, 0,5 litra spirytusu

Wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wsypać goździki i lekko pokruszony cynamon. Kiedy ostygnie, dodać spirytus. Całość wlać do słoja i szczelnie zamknąć. Odstawić na tydzień. Po tygodniu płyn przelać do butelek przez filtr do kawy lub gazę.

Cynamonowy kurczak

1 łyżka miodu, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 2 łyżeczki musztardy diżońskiej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek, 4 filety z piersi kurczaka, sól, pieprz

Miód, cynamon, musztardę diżońską, sok z cytryny, kumin, paprykę i oliwę wrzucić do miski. Wymieszać energicznie, aż składniki się połączą. Otrzymaną miksturą polać kurczaka, przykryć wszystko i włożyć do lodówki na 20 minut. Wyjąć kurczaka z marynaty, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni grillowej 4-5 minut z każdej strony. Podawać kurczaka pokrojonego w plastry, ułożonego na sałacie z cząstkami cytryny.

Cynamonowe jabłko

75 g masła, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 szklanki brązowego cukru, 3 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, 30 g rodzynek, 4 jabłka, 1 pałeczka cynamonu

Piec rozgrzać do temp. 180 st. C. Masło, cynamon, cukier, skórkę i sok z cytryny utrzeć, aż będą puszyste. Następnie wymieszać z rodzynkami. Ściąć górną część jabłka i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć jabłka na wysmarowanej tłuszczem blaszce i napełnić je masą rodzynkową. Pałeczkę cynamonu połamać na cztery kawałki i włożyć do środka każdego jabłka. Piec około 30 minut, aż jabłka będą miękkie.

Copyright © Agora SA