1. Papryczkę chilli obieraj w rękawiczkach. W trakcie nie dotykaj twarzy, oczu. Umyj ręce. Jeżeli poczujesz, że cię pieką, zanurz je w mleku.
2. Papryczki chilli nie są po prostu ostre, każdy gatunek ma różny stopień ostrości i w krajach, gdzie używa się ich często, ważne jest, aby odpowiednie chilli było zastosowane do odpowiedniej potrawy. Duża różnica w smaku jest również między suszonym chilli i świeżym.
6 zielonych chilli, 6 czerwonych chilli, 350 ml wódki, 200 g gorzkiej czekolady
Papryczki chilli umyć, pozostawić ogonki. Odciąć dolną końcówkę, usunąć pestki. Marynować chilli w wódce co najmniej 12 godzin. Połowę czekolady rozpuścić, dodać kieliszek wódki (może być ta, w której marynowało się chilli) i trochę świeżo mielonego pieprzu. Wymieszać na gładką masę. Napełnić chilli czekoladą, używając łyżeczki lub plastikowego rożka do szprycowania. Włożyć chilli z czekoladą do lodówki. Pozostałą czekoladę rozpuścić, zanurzać chilli do połowy w czekoladzie. Czekoladowe chilli podawać z kieliszkiem schłodzonej wódki.
450 g makaronu penne, 6 plastrów wędzonego bekonu pokrojonego w kostkę, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 3 czerwone chilli bez nasion pokrojone w plastry, sok z 1/2 cytryny, garść posiekanej natki pietruszki, 50 g tartego parmezanu
Makaron ugotować. Na dużej patelni usmażyć bekon, aż będzie złoty i chrupiący, dodać oliwę, czosnek i chilli, smażyć. Dodać makaron, pietruszkę, sok z cytryny i parmezan. Dobrze wymieszać.
3 łyżki soku z pomarańczy, 9 łyżek oliwy z oliwek, 1 papryczka chilli drobno pokrojona, 2 łyżki kopru, szczypta soli
Składniki wymieszać. Sos dobry do sałaty.