Moje ulubione dania, gdy jestem na diecie

Grillowane warzywa i łosoś

Grillowane warzywa, balsamico

. 1 mały bakłażan . 1 średni pomidor . 1 czerwona papryka . 1 mała cukinia . 4 łyżki oliwy z oliwek . 4 małe kuleczki mozzarelli . kilka ciemnych oliwek . 1 ząbek czosnku posiekany . 1 łyżeczka kaparów . 2 łyżeczki octu balsamico

Bakłażan i pomidor przekroić wzdłuż na pół. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, wyczyścić z pestek, następnie każdą połówkę przekroić. Cukinię pokroić w ukośne plastry. Rozgrzać patelnię grillową, dodać oliwę z oliwek i smażyć warzywa na złoty kolor przez 5 minut. Jeśli potrzeba, dodawać oliwy. Przełożyć do miski. Dodać mozzarellę, oliwki, czosnek, kapary, cukier, ocet i pozostałą oliwę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Łosoś, sos

. 1 kawałek świeżego łososia . 2 łyżki oliwy z oliwek . pęczek kopru . 2 łodygi selera naciowego . 1 cebula . 1 szkl. bulionu warzywnego

Łososia posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem. Smażyć na patelni grillowej. Sos: na pozostałej oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę, pokrojony w cienkie plastry seler naciowy. Dodać bulion i posiekany koper. Zagotować, a następnie zmiksować w blenderze. Podawać łososia z sosem, sałatą, fasolką szparagową lub warzywami z grilla.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.